"Rekao sam da nikada nećemo priznati Kosovo. On se 'detonirao'"

“Odgovorio sam oštro, ali nisam prelazio granicu. Čovek je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu. Rekoa je: "Došao sam da te pitam kada ćeš priznati Kosovo". Rekao sam: “Nikad”. On se detonirao”, istakao je Vučić.

Srbija 15.06.2021 | 12:49
"Rekao sam da nikada nećemo priznati Kosovo. On se 'detonirao'"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se posle sastanka u Briselu i rekao da je dogovoreno da se do kraja jula nastavi dijalog. sastanka.

Prenio je da prištinska delegacija ne želi da ispuni ugovore koji su Albanci potpisali i ne želi da razgovara o Zajednici srpskih opština.

"Oni su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisnost Kosova. I nazivaju incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim cvrkvama. Bio sam veoma blag, jer nisam žleo da ukažem na druge stvari, zbog potpunog odustsva realnog odgovora", rekao je Vučić u razgovoru sa medijima posle sastanka.

"Potpuno odsustvo realnosti", dodao je on.

Vučić je objasnio da će u narednim danima razgovarati sa Srbima sa KiM, jer je, kaže, veoma uplašen, videvši sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti.

"Spremni smo da prihvatimo svaki datum i dan za nastavak razgovora, to je veoma važno i ne postoiji ništa važnije za nas od obezbeđivanja siguirnosti i bezbednosti za naš narod na KiM i poštovanja svega potpisanog", rekao je Vučić.

“Ja ovakvom sastanku nisam prisustvovao”, naveo je predsednik Srbije.

On je objasnio da sledi razgovor sa Srbima sa KiM, i, kako kaže, uplašen je, "jer vidi sa koliko odgovornosti ćemo morati da se suočimo u budućnosti".

Na pitanje da li je uputio uvrede Aljbinu Kurtiju tokom sastanka, on je kazao da nije psovao.

“Odgovorio sam oštro, ali nisam prelazio granicu. Čovek je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu. Rekoa je: "Došao sam da te pitam kada ćeš priznati Kosovo". Rekao sam: “Nikad”. On se detonirao”, istakao je Vučić.

Nastavićemo da radimo na dijalog, kazao je Vučić i istakao da je ovo "bio pokušaj da se okonča dijalog".

Na pitanje da li su se strane oko nečega usaglasile, on je kazao:

"Ni oko čega".

Vučić je istakao da je Kurti pretio podnošenjem tužbe za genocid, te mu je odgovorio da je podnese.

"BILI SU KOREKTNI" 

Predsrednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da do kraja jula očekuje sledeći sastanak sa prištinskom delegacijom, a da će do tada tehnički timovi da razgovaraju o nestalim osobama, primećujući da ne zna o čemu će razgovarati, jer je Beograd sve uradio i prihvatio.

"Prihvatili smo ono što je rekla EU, ne znam o čemu dalje da razgovaramo, da li o tome da li je Veljko Odalović Gebels ili Gering", kazao je Vučić novinarima nakon trilateralnog sastanka u Briselu.

Navodi da su se predstavnici EU ponašali korektno na sastanku, a na pitanje novinara da li su intervenisali, Vučić kaže da su intervenisali par puta, ali da neće o tome da priča.

"Bili su korektni i Borelj i Lajčak, pogotovu Borelj. Ne mogu ništa da mu zamerim, čovek je sve razumeo od prvog trenutka", kazao je Vučić.

Podseća i da je prištinska i beogradska delegacija imala jutros pripremne sastanke i kaže da su ga pozvali i rekli da za 10 minuta počinje trilateralni sastanak.

"Idemo odmah, mi smo spremni. Celu noć nisam spavao, razmišljao sam šta ćemo da radimo, ušao sam spreman na sastanak, onda sam shvatio da su oni izašli sa nečim što uopšte nisu rekli predstavnicima EU na pripremnom sastanku da će da pokreću", ističe predsednik.

Naglasio je da je prištinska delegacija predložila da se umesto formiranja Zajednice srpskih opština uvede nacionalni savet za Srbe na KiM onako kako je Srbija uvela nacionalne savete za manjine.

Vi stanete i ne znate da li da se smejete, plačete... Razumete da imate posla sa ljudima koji nisu ozbiljni i odgovorni", kaže Vučić.

(B92)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Deki

15.06.2021 13:29

Mile samo moze da uci od Vucica. A ne prodavati jasenovacku gradju ja velike pare.

ODGOVORITE
Name

Rio Kinto

15.06.2021 13:40

Sa presednikom Vucicem nema labavo ,izbori idu , pametno radi.

ODGOVORITE
Name

Ре

15.06.2021 14:05

Само Кинези и Јуан, нама помажу.

Name

Budeš

15.06.2021 15:50

...radio na širenju mržnje 90ih. Niko ti to neće zaboraviti! Albanci i Bošnjaci ponajmnje!

ODGOVORITE
Name

Pestilence

15.06.2021 16:05

F 20.0

ODGOVORITE