"Рекао сам да никада нећемо признати Косово. Он се 'детонирао'"

“Одговорио сам оштро, али нисам прелазио границу. Човек је дошао да се не би договарао ни о чему. Рекоа је: "Дошао сам да те питам када ћеш признати Косово". Рекао сам: “Никад”. Он се детонирао”, истакао је Вучић.

Србија 15.06.2021 | 12:49
"Рекао сам да никада нећемо признати Косово. Он се 'детонирао'"

Предсједник Србије Александар Вучић огласио се после састанка у Бриселу и рекао да је договорено да се до краја јула настави дијалог. састанка.

Пренио је да приштинска делегација не жели да испуни уговоре који су Албанци потписали и не жели да разговара о Заједници српских општина.

"Они су тражили хитно и одмах да чују када ћемо да признамо независност Косова. И називају инцидентима и провокацијама чињеницу да Срби желе да присуствују литургијама у својим цврквама. Био сам веома благ, јер нисам жлео да укажем на друге ствари, због потпуног одустсва реалног одговора", рекао је Вучић у разговору са медијима после састанка.

"Потпуно одсуство реалности", додао је он.

Вучић је објаснио да ће у наредним данима разговарати са Србима са КиМ, јер је, каже, веома уплашен, видевши са колико неодговорности ћемо морати да се суочавамо у будућности.

"Спремни смо да прихватимо сваки датум и дан за наставак разговора, то је веома важно и не постоији ништа важније за нас од обезбеђивања сигуирности и безбедности за наш народ на КиМ и поштовања свега потписаног", рекао је Вучић.

“Ја оваквом састанку нисам присуствовао”, навео је председник Србије.

Он је објаснио да следи разговор са Србима са КиМ, и, како каже, уплашен је, "јер види са колико одговорности ћемо морати да се суочимо у будућности".

На питање да ли је упутио увреде Аљбину Куртију током састанка, он је казао да није псовао.

“Одговорио сам оштро, али нисам прелазио границу. Човек је дошао да се не би договарао ни о чему. Рекоа је: "Дошао сам да те питам када ћеш признати Косово". Рекао сам: “Никад”. Он се детонирао”, истакао је Вучић.

Наставићемо да радимо на дијалог, казао је Вучић и истакао да је ово "био покушај да се оконча дијалог".

На питање да ли су се стране око нечега усагласиле, он је казао:

"Ни око чега".

Вучић је истакао да је Курти претио подношењем тужбе за геноцид, те му је одговорио да је поднесе.

"БИЛИ СУ КОРЕКТНИ" 

Предсредник Србије Александар Вучић рекао је да до краја јула очекује следећи састанак са приштинском делегацијом, а да ће до тада технички тимови да разговарају о несталим особама, примећујући да не зна о чему ће разговарати, јер је Београд све урадио и прихватио.

"Прихватили смо оно што је рекла ЕУ, не знам о чему даље да разговарамо, да ли о томе да ли је Вељко Одаловић Гебелс или Геринг", казао је Вучић новинарима након трилатералног састанка у Бриселу.

Наводи да су се представници ЕУ понашали коректно на састанку, а на питање новинара да ли су интервенисали, Вучић каже да су интервенисали пар пута, али да неће о томе да прича.

"Били су коректни и Борељ и Лајчак, поготову Борељ. Не могу ништа да му замерим, човек је све разумео од првог тренутка", казао је Вучић.

Подсећа и да је приштинска и београдска делегација имала јутрос припремне састанке и каже да су га позвали и рекли да за 10 минута почиње трилатерални састанак.

"Идемо одмах, ми смо спремни. Целу ноћ нисам спавао, размишљао сам шта ћемо да радимо, ушао сам спреман на састанак, онда сам схватио да су они изашли са нечим што уопште нису рекли представницима ЕУ на припремном састанку да ће да покрећу", истиче председник.

Нагласио је да је приштинска делегација предложила да се уместо формирања Заједнице српских општина уведе национални савет за Србе на КиМ онако како је Србија увела националне савете за мањине.

Ви станете и не знате да ли да се смејете, плачете... Разумете да имате посла са људима који нису озбиљни и одговорни", каже Вучић.

(Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Деки

15.06.2021 11:29

Миле само мозе да уци од Вуцица. А не продавати јасеновацку градју ја велике паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рио Кинто

15.06.2021 11:40

Са преседником Вуцицем нема лабаво ,избори иду , паметно ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2021 12:05

Само Кинези и Јуан, нама помажу.

Name

Будеш

15.06.2021 13:50

...радио на ширењу мржње 90их. Нико ти то неће заборавити! Албанци и Бошњаци понајмње!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пестиленце

15.06.2021 14:05

Ф 20.0

ОДГОВОРИТЕ