Ova žena je bukvalno alergična na muža!

Ne mislimo na ono kad u šali kažu "alergična sam na muža", ova žena je bukvalno alergična.

Zanimljivosti 07.06.2021 | 16:28
Ova žena je bukvalno alergična na muža!

Džoana Votkins,iz Minesote,SAD, ima ozbiljan zdravstveni problem, jer je ona bukvalno alergična na svog supruga (muža). Dvadesetdevetogodišnja Džoana čak ne može da poljubi supruga Skota,ni da provodi vreme u istoj sobi sa njim.

Johanna Watkins pati od sindroma aktivacije mastocita, retkog poremećaja imunološkog sistema, što znači da je alergična na gotovo sve, uključujući miris svog supruga.

Johanna živi sama u potkrovlju sa zapečaćenim prozorima i vratima i vazdušnim filterima za pročišćavanje vazduha. Ima teški oblik sindroma aktivacije mastocita (MCAS) u kojem ćelije koje su namenjene da je zaštite od spoljnih pretnji mutiraju i umesto toga počinju da napadaju njeno telo.

"Skot i ja  da zajedno gledamo emisiju. Ne možemo biti zajedno u sobi, jer sam alergična na njega, ali on će biti (op.aut u toku emisije) tri sprata ispod mene u sobi na svom laptopu, a ja ću biti u svojoj i gledaćemo emisiju istovremeno, a zatim ćemo o njoj pisati tekst dok je gledamo “, kaže Johanna prenosi BBC

Simptomi i težina bolesti mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, ali Džoanu čini alergičnom na gotovo sve i može pokrenuti anafilaktički šok opasan po život.



Pre nego što se udala za svog supruga Skota 2013. godine, Džoana nije očekivala da će njeno stanje postati tako teško. Radila je kao učiteljica, a Skot kao nastavnik  supružnici su voleli zajedničko planinarenje. Čak i tada se borila sa neobičnim osipom, sindromom iritabilnog creva i migrenom, ali ove bolesti su postale mnogo gore nakon što se par venčao.

Oni su tek prošle 2020. godine shvatili da su postali nesposobni da fizički deli zajednički prostor u kojem borave. 

"Primetila sam da kada bi Skot ušao u sobu počinjala bih da se osećam sve gore i gore. Moji normalni svakodnevni simptomi samo bi se pogoršavali. U jednom trenutku otišao da se ošiša i vratio se u sobu i u roku od dva minuta dobila sam anafilaktičke simptome i on je morao da napusti sobu." kaže Džoana.

Nedelju dana kasnije Skot je ponovo pokušao da vidi svoju ženu, ali isto se dogodilo i shvatili su da će se njihovi životi morati dramatično promeniti. Tako da Skot sada svake večeri vraća kući da kuva Džoaninu hranu, jer Džoana može da toleriše samo 15 različitih namirnica.

"Bila je to užasna stvarnost kada sam snažno reagovala na svog supruga. Pre ovoga reagovala sam na roditelje, na mnoge, mnoge druge ljude, najstrašnije je kada sam saznala  da sam i na svog muža Skota postala alergična " dodaje Džoana.

Jedini ljudi od kojih nema alergijsku rekciju su njena braća i sestre koji joj pomažu u nezi. Pre nego što uđu u njenu sobu, moraju da izbegavaju da jedu jako začinjenu hranu, da se istuširaju posebnim sapunom i skinu do donjeg veša. Čim uđu, oblače maske i posebnu odeću koja nikada nije napustila Johaninu sobu.

Lečenje i lekovi koji se obično daju obolelima od MCAS-a ne pomažu Johanni, tako da trenutno par ne zna kada će se njihova situacija promeniti - ako se ikada dogodi.

Par trenutno živi u porodičnoj kući svojih prijatelja Olsonsa, dok se njihov  dom renovira kako bi ga za Džoanu učinili sigurnim životnim prostorom.

(Zanimljivostidana.com)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Istina

07.06.2021 18:18

Sa godinama svi postajemo alergicni na svoje partnere.

ODGOVORITE