Uhapšen ruski političar, EU traži oslobađanje

Istaknuti ruski opozicioni političar Andrej Pivovarov objavio je da je uhapšen u avionu neposredno prije polijetanja za Poljsku, javila je u utorak agencija dpa, dok je evropski šef diplomatij Žozep Borelj (Josep Borrell) zatražio njegovo puštanje na slobodu.

Svijet 01.06.2021 | 22:21
Uhapšen ruski političar, EU traži oslobađanje

Policajci su zaustavili avion u Sankt Petersburgu u ponedjeljak naveče, napisao je Pivovarov na Telegramu.

Tridesetdevetogodišnji kritičar Kremlja navodi da je njegovo hapšenje povezano s bivšom funkcijom čelnika organizacije Otvorena Rusija, koja je kritična prema ruskim vlastima.

Pivovarov je optužen zbog uključenosti u "nepoželjnu organizaciju", što je oznaka koju su ruske vlasti prišile Otvorenoj Rusiji prije nekoliko dana, čime je u praksi ta organizacija zabranjena.

Pivovarovu prijeti šest godina zatvora, ako bude osuđen.

Nakon što je Otvorena Rusija, koju podupire oligarh Mihail Hodorkovski, snažni kritičar Kremlja, proglašena "nepoželjnom organizacijom", Pivovarov je objavio da će je ukinuti.

Činjenica da je, usprkos tome, još uvijek pritvoren, znak je "potpunog bezakonja", kazao je Pivovarov.

Političar je trebao biti prebačen u Krasnodar, smješten oko 1.200 kilometara južno od Moskve u utorak, objavila je agencija TASS.

Borelj je pozvao ruske vlasti da "smjesta i bezuslovno oslobode gospodina Pivovarova".

- Ovaj slučaj nije jedini incident već potvrđuje kontinuirani obrazac smanjivanja slobode za civilno društvo i  kritične glasove, kao i za nezavisne medije - poručio je u saopštenju šef evropske diplomatije.

Moskovski  aktivista Dmitrij Gudkov takođe je uhapšen u utorak.

(Avaz)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Oligarhov

01.06.2021 20:45

Sve objasnjeno.

ODGOVORITE
Name

Krivi navod

01.06.2021 21:10

Ruska demokratija,pardon Putinova.

Name

Pro Rus

01.06.2021 21:26

Mi nećemo u EU i mi želimo sa braćom Rusima da se udružimo ??

Name

Mracne sile

02.06.2021 04:41

Ma djelu. Sa njima da se udruzimo?

Name

Pitanje

02.06.2021 05:06

A Džulijan Asanž? Šta je sa njegovim pravima i slobodama? On prije svega nije bio ni političar, nego novinar, koji je samo objavljivao i na javnost iznosio vaše prijave rabote gospodo demokrate i borci za ljudska prava! Ne vidim da se nekad neko oglasio i zabrinuo jako je on, al vas samo brinu Ruski "opozicioni političari", u prevodu vaši plaćenici i mrzitelji svoga naroda! Ma, samo oštro Vladimire, ne obaziri se na svjetsku bagru!

Name

Kažem

02.06.2021 07:25

Pitam samo zašto Vama smeta sve što se kaže protiv vlastodršca Rusije, ako ga neko kritikuje? Valjda ljudi imaju slobodu govora i kazati ono što im se ne sviđa, čemu se protive, a da ih se pritome ne hapsi, ne kažnjava, sakati i ubija. Nasilje je prljavi oblik nemoći i ne nalaženje načina da se izađe na kraj sa problemom. Sad pominjati Julijana Ansaža i stavljati ga u isti red sa Putinom je totalno van pameti.

Name

Neki nikako sa shvate

02.06.2021 07:30

Da ne mogu pljackati Rusiju iznositi pare raditi proti interesa ruskih gradjana, da se nikada vise nece docepati vlasti jel gradjani to ne dozviljavaju.Prosli su kroz taj pakao....

Name

Re putanje

02.06.2021 07:47

Assange je razotkrio i u arapskim zemljama nepravilnosti sto je dovelo do arapskog proljeca, narodi se digli, odnosno "bagra", kako to neki vole da kazu, protiv njihovih putina i lakasenka, slobi, i izgubili, osim u Tunisu. To hapsenje Assangea je nesto drugo sto ti ne razumijes.

Name

Direkt

02.06.2021 19:24

Kažem, u Rusiji je sloboda govora nekako kao u Americi, za vrijeme protesta Trampovih pristalica,.kada je Bajden proglasilo protestante teroristima. Da ne govorim o protestima grupe građana Okupirajmo Wall Street. Tu se odlično vidjelo, kako američka demokratija djeluje, po bubrezima. To je ta demokratija, na koju se i naš ministar policije Dragan Lukač ugleda. :)))

Name

TEŠKO NAMA

01.06.2021 21:41

Ako to traži EU na čelu sa Njemačkom onda Rusija to mora ispoštovati. U ime zasluga od prije 80 godina. Nije Rusija već odavno ona iz vremena Gorbačova i Jelcina. Možete misliti dokle to ide.

ODGOVORITE
Name

Zoran

02.06.2021 06:17

Brate Putine hapsi te zapadne spiune I ne dozvoli da rade protiv tvoje zemlje kao pijani Jelcin. Kad mogu zapadnjaci I Ameri hapsiti sve one koji su pretnja za njihovu bezbednost zašto nebi i Rusija.

ODGOVORITE