Ухапшен руски политичар, ЕУ тражи ослобађање

Истакнути руски опозициони политичар Андреј Пивоваров објавио је да је ухапшен у авиону непосредно прије полијетања за Пољску, јавила је у уторак агенција дпа, док је европски шеф дипломатиј Жозеп Борељ (Јосеп Боррелл) затражио његово пуштање на слободу.

Свијет 01.06.2021 | 22:21
Ухапшен руски политичар, ЕУ тражи ослобађање

Полицајци су зауставили авион у Санкт Петерсбургу у понедјељак навече, написао је Пивоваров на Телеграму.

Тридесетдеветогодишњи критичар Кремља наводи да је његово хапшење повезано с бившом функцијом челника организације Отворена Русија, која је критична према руским властима.

Пивоваров је оптужен због укључености у "непожељну организацију", што је ознака коју су руске власти пришиле Отвореној Русији прије неколико дана, чиме је у пракси та организација забрањена.

Пивоварову пријети шест година затвора, ако буде осуђен.

Након што је Отворена Русија, коју подупире олигарх Михаил Ходорковски, снажни критичар Кремља, проглашена "непожељном организацијом", Пивоваров је објавио да ће је укинути.

Чињеница да је, успркос томе, још увијек притворен, знак је "потпуног безакоња", казао је Пивоваров.

Политичар је требао бити пребачен у Краснодар, смјештен око 1.200 километара јужно од Москве у уторак, објавила је агенција ТАСС.

Борељ је позвао руске власти да "смјеста и безусловно ослободе господина Пивоварова".

- Овај случај није једини инцидент већ потврђује континуирани образац смањивања слободе за цивилно друштво и  критичне гласове, као и за независне медије - поручио је у саопштењу шеф европске дипломатије.

Московски  активиста Дмитриј Гудков такође је ухапшен у уторак.

(Аваз)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Олигархов

01.06.2021 20:45

Све објасњено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криви навод

01.06.2021 21:10

Руска демократија,пардон Путинова.

Name

Про Рус

01.06.2021 21:26

Ми нећемо у ЕУ и ми желимо са браћом Русима да се удружимо ??

Name

Мрацне силе

02.06.2021 04:41

Ма дјелу. Са њима да се удрузимо?

Name

Питање

02.06.2021 05:06

А Џулијан Асанж? Шта је са његовим правима и слободама? Он прије свега није био ни политичар, него новинар, који је само објављивао и на јавност износио ваше пријаве работе господо демократе и борци за људска права! Не видим да се некад неко огласио и забринуо јако је он, ал вас само брину Руски "опозициони политичари", у преводу ваши плаћеници и мрзитељи свога народа! Ма, само оштро Владимире, не обазири се на свјетску багру!

Name

Кажем

02.06.2021 07:25

Питам само зашто Вама смета све што се каже против властодршца Русије, ако га неко критикује? Ваљда људи имају слободу говора и казати оно што им се не свиђа, чему се противе, а да их се притоме не хапси, не кажњава, сакати и убија. Насиље је прљави облик немоћи и не налажење начина да се изађе на крај са проблемом. Сад помињати Јулијана Ансажа и стављати га у исти ред са Путином је тотално ван памети.

Name

Неки никако са схвате

02.06.2021 07:30

Да не могу пљацкати Русију износити паре радити проти интереса руских градјана, да се никада висе неце доцепати власти јел градјани то не дозвиљавају.Просли су кроз тај пакао....

Name

Ре путање

02.06.2021 07:47

Ассанге је разоткрио и у арапским земљама неправилности сто је довело до арапског прољеца, народи се дигли, односно "багра", како то неки воле да казу, против њихових путина и лакасенка, слоби, и изгубили, осим у Тунису. То хапсење Ассангеа је несто друго сто ти не разумијес.

Name

Директ

02.06.2021 19:24

Кажем, у Русији је слобода говора некако као у Америци, за вријеме протеста Трампових присталица,.када је Бајден прогласило протестанте терористима. Да не говорим о протестима групе грађана Окупирајмо Wалл Стреет. Ту се одлично видјело, како америчка демократија дјелује, по бубрезима. То је та демократија, на коју се и наш министар полиције Драган Лукач угледа. :)))

Name

ТЕШКО НАМА

01.06.2021 21:41

Ако то тражи ЕУ на челу са Њемачком онда Русија то мора испоштовати. У име заслуга од прије 80 година. Није Русија већ одавно она из времена Горбачова и Јелцина. Можете мислити докле то иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

02.06.2021 06:17

Брате Путине хапси те западне спиуне И не дозволи да раде против твоје земље као пијани Јелцин. Кад могу западњаци И Амери хапсити све оне који су претња за њихову безбедност зашто неби и Русија.

ОДГОВОРИТЕ