Diler droge uhapšen zbog ljubavi prema siru!

Poznato je da su mnogi prestupnici koji su dosegli visoke pozicije u kriminalnim krugovima stradali zbog oholosti, ambicije i pohlepe, ali diler narkotika iz Liverpula je postradao zbog ljubavi prema poznatoj vrsti sira „Stilton“.

Zanimljivosti 25.05.2021 | 15:40
Diler droge uhapšen zbog ljubavi prema siru!

Britanska policija je nedavno identifikovala i uhapsila visoko pozicioniranog dilera narkotika zahvaljujući šifrovanoj tekstualnoj poruci u kojoj se nalazila i njegova fotografija ruke u kojoj drži jednu od svojih najomiljenihih stvari: masni, kremasti komad sira „Stilton“.

Kao i većina kriminalaca, stanovnik Liverpula, Karl Stjuart, je koristio aplikaciju za razmenu šifrovanih poruka Enkročet (EncroChat) preko koje se snabdevao i distribuirao velike pošiljke narkotika. Pod imenom „Tofifors“, Stjuart je dilova heroin, kokain, ekstazi i ketamin – što mu je donosilo ogromnu zaradu.

Međutim, u opsežnoj akciji, nazvanoj „Operacija Venetik“ koju je preduzela Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala Ujedinjenog Kraljevstva, Stjuart i desetine drugih kriminalaca su završili iza rešetaka.

Policija je uspela da se infiltrira u mrežu Enkročet prošlog leta i kada su dešifrovali Stjuartovu fotografiju na kojoj se videla njegova ruka, uspeli su da analizom dlana i otisaka prstiju utvrde njegov identitet.

„Karl Stjuart je bio deo velike i razgranate mreže koja se bavila distribucijom droga, ali ga je odala velika ljubav prema siru 'Stilnon', nakon što je preko Enkročeta podelio svoju fotografiju“, objasnio je inspektor Li Vilkinson. „Analiziriani su otisci dlana i prstiju i utvrđeno je da pripadaju Stjuartu“.

Ljubitelj sira je priznao krivicu i osuđen je na nešto više od 13 godina zatvora, saopštila je policija.

Platforma Enkročet, koja je sada ugašena, bila je pokriće hiljadama kriminalaca koji su ovu aplikaciju koristili za šifrovanu i bezbednu razmenu poruka u svojim ilegalnim operacijama. Policija nije saopštila koliko je ljudi otkriveno i optuženo u ovoj akciji, ali pojedini britanski mediji javljaju da je uhapšeno najmanje 1.550 osoba.

„Otkriveno je oko 60.000 korisnika Enkročeta širom sveta, od kojih oko 10.000 u Velikoj Britaniji – svi su bili uključeni u koordinaciju i planiranje isporuke i distribucije droge i oružja, pranje novca i druge kriminalne aktivnosti“, saopštili su iz policije.

Inače, generalni direktor kompanije „Enkročet“, Vinsent Ramos, je nedavno u Sjedinjenim Državama osuđen na devet godina zatvora pošto je vlastima priznao da je aplikacija napravljena namenski za trgovce drogom. 

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar