Дилер дроге ухапшен због љубави према сиру!

Познато је да су многи преступници који су досегли високе позиције у криминалним круговима страдали због охолости, амбиције и похлепе, али дилер наркотика из Ливерпула је пострадао због љубави према познатој врсти сира „Стилтон“.

Занимљивости 25.05.2021 | 15:40
Дилер дроге ухапшен због љубави према сиру!

Британска полиција је недавно идентификовала и ухапсила високо позиционираног дилера наркотика захваљујући шифрованој текстуалној поруци у којој се налазила и његова фотографија руке у којој држи једну од својих најомиљенихих ствари: масни, кремасти комад сира „Стилтон“.

Као и већина криминалаца, становник Ливерпула, Карл Стјуарт, је користио апликацију за размену шифрованих порука Енкрочет (ЕнцроЦхат) преко које се снабдевао и дистрибуирао велике пошиљке наркотика. Под именом „Тофифорс“, Стјуарт је дилова хероин, кокаин, екстази и кетамин – што му је доносило огромну зараду.

Међутим, у опсежној акцији, названој „Операција Венетик“ коју је предузела Национална агенција за борбу против криминала Уједињеног Краљевства, Стјуарт и десетине других криминалаца су завршили иза решетака.

Полиција је успела да се инфилтрира у мрежу Енкрочет прошлог лета и када су дешифровали Стјуартову фотографију на којој се видела његова рука, успели су да анализом длана и отисака прстију утврде његов идентитет.

„Карл Стјуарт је био део велике и разгранате мреже која се бавила дистрибуцијом дрога, али га је одала велика љубав према сиру 'Стилнон', након што је преко Енкрочета поделио своју фотографију“, објаснио је инспектор Ли Вилкинсон. „Анализириани су отисци длана и прстију и утврђено је да припадају Стјуарту“.

Љубитељ сира је признао кривицу и осуђен је на нешто више од 13 година затвора, саопштила је полиција.

Платформа Енкрочет, која је сада угашена, била је покриће хиљадама криминалаца који су ову апликацију користили за шифровану и безбедну размену порука у својим илегалним операцијама. Полиција није саопштила колико је људи откривено и оптужено у овој акцији, али поједини британски медији јављају да је ухапшено најмање 1.550 особа.

„Откривено је око 60.000 корисника Енкрочета широм света, од којих око 10.000 у Великој Британији – сви су били укључени у координацију и планирање испоруке и дистрибуције дроге и оружја, прање новца и друге криминалне активности“, саопштили су из полиције.

Иначе, генерални директор компаније „Енкрочет“, Винсент Рамос, је недавно у Сједињеним Државама осуђен на девет година затвора пошто је властима признао да је апликација направљена наменски за трговце дрогом. 

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар