Srbija i Crna Gora u ovom mandatu da postanu članice EU

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto ocijenio je da Crna Gora i Srbija tokom ovog mandata Evropske komisije treba da postanu punopravne članice EU.

Region 06.05.2021 | 15:13
Srbija i Crna Gora u ovom mandatu da postanu članice EU

Sijarto je nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem rekao da sve što se događa na zapadnom Balkanu ima uticaj i na Mađarsku i da je zbog toga najbolji put integracija tog regiona u EU.

- U suprotnosti je sa našim interesima ono što se danas dešava u Briselu u pogledu proširenja EU. Proteklih godina EU je izgubila svoj ekonomski i politički značaj - rekao je Sijarto, prenosi podgorička "Pobjeda".

Prema njegovim riječima, protivteža može da bude samo proširenje i prijem novih zemalja.

- Zato Brisel molim da ne staje na put proširenju EU i da ne izmišljaju kvazi-razloge zašto ne može da se napreduje u pregovaračkim procesu - naveo je Sijarto.

On je rekao da je Crna Gora ostvarila veliki napredak u procesu pregovora i dodao da Mađarska odnose sa Crnom Gorom vidi kao strateško partnerstvo.

Sijarto je rekao da je sa Crnom Gorom dogovoreno da se priznaju sertifikati o vakcinaciji i da se odobri slobodno putovanje bez testova i karantina.

Radulović je izrazio uvjerenje "da ovaj region pripada zapadu i zapadnom sistemu vrijednosti".

- Saglasili smo se i o potrebi saradnje u ekonomiji, nauci, kulturi obrazovanju - naveo je Radulović i dodao da je Mađarska posvećena procesu proširenja EU. 

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Arsenije

06.05.2021 13:33

Bilo bi dobro, ali, nazalost, nije realno. To su zelje, vjerujem da je Madjarska iskrena. Na sceni je razvodnjavanje prosirenja koje vodi Francuska i jos neke clanice. EU je izgubila entuzijazam za Z. Balkan. Ostaju obecanja i smisljanje novih uslova koje treba ispuniti. Srbija, vjerovatno, nikad nece postati clanica. Mozda Crna Gora. Ostali ce biti vjeciti kandidati...

ODGOVORITE
Name

Semberac

06.05.2021 17:19

Srbija ce da preživi i bez toga. Još ne videh da se iko usrecio sa tom šargarepom. Gurati se u "klub kul momaka" da bi lagao sebe da si eto i ti "kul" jer su te pustili unutra, a u stvari te puste da bi te slali po burek i koristili. Jok nego su jedna Francuska i Nemačka poblesavile pa puštaju iz čistog čovekoljublja da njihov glas vredi koliko i jedne Hrvatske, Malte ili Bugarske... 'Oce to.

Name

Sloboda

06.05.2021 14:50

Ovo je odlična vijest za region zapadnog Balkana. Posle ulazka u EU, sve odluke se donose u Briselu a ne u Beogradu. Zato uzivajte u ovoj slobodi dok još niste članica EU.

ODGOVORITE