Čeka se masovna vakcinacija i nove donacije BiH

Još čekamo početak masovnije vakcinacije u BiH. Do sada su stizale uglavnom donacije, koje u drugim zemljama odmah budu iskorištene, dok se u BiH danima čeka da i te veoma male količine budu stavljene u upotrebu.

Bosna i Hercegovina 03.05.2021 | 19:40
Čeka se masovna vakcinacija i nove donacije BiH

Sutra se očekuje prva isporuka vakcina najavljenih sredinom prošlog mjeseca iz EU. Donijeće ih evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. Kako je ranije najavljeno BiH bi trebala od EU ukupno dobiti 214.000.

Čekamo nove donacije

I dok čekamo nove donacije, u Federaciji Bosne i Hercegovine, dosadašnji pokušaji nabavke vakcina nisu urodili plodom.

Više od 650 hiljada, Pfizer vakcina, u narednom periodu, biće isporučeno zemljama Zapadnog Balkana. U vrijednosti od 70 miliona evra. Prva stanica visokog evropskog zvaničnika, Olivera Varhelyia, je Beograd, a već sutra u Sarajevu biće s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Zoranom Tegletijom.

S Varhelyiem stiže i prvi dio vakcina.

“Isporuke će biti redovne i na sedmičnom nivou, počevši od sutra do avgusta. Za Zapadni Balkan je predviđeno više od 650.000 vakcina, a Bosna i Hercegovina će dobiti 213.822 kao pomoć za zdravstvene radnike i ranjive kategorije”, saopšteno je iz Evropske komisije.

“Ovo je bio veliki izazov, kako da pomognemo našim partnerima i ovo je zato što brinemo za naše partnere, za regiju, otpornost i radnike na prvoj liniji fronta”, poručio je Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje EU, 20. aprila.

Ključna sedmica za COVAX

Nakon isporuke od blizu 50.000 Astrazeneca i Pfizer vakcina, koje su putem COVAXa stigle u martu, nadležni svakodnevno očekuju ostatak. Jer naručeno je oko milion i dvjesto hiljada vakcina.

No, COVAX obećane rokove konstantno probija. Posljednje informacije koje je iznijela ministrica civilnih poslova, Ankica Gudeljević, prilikom prijema donacije, od 50.000 kineskih vakcina, jeste da će ova sedmica biti ključna kada je riječ o COVAX isporukama.

“S tim da neće doći sve istog dana, prva nam je isporuka već u utorak, i ostale isporuke će biti u terminima, 7., 9., do 15. e sada točno je uvijek teško reći unaprijed jer ovisi sve o organizaciji transporta kada će moći doći u BiH”, rekla je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH 29. aprila.

Kontinuitet od ključne važnosti

Kontinuitet je od ključne važnosti. Jer u pojedinim dijelovima BiH imunizacija je, zbog nedostatka vakcina, privremeno obustavljena.

I dalje su u fokusu stariji, no, primjera radi u Kantonu Sarajevo, starosna granica će se pomjerati. Na red, u pojedinim sredinama, mogli bi doći i policijski službenici.

Republika Srpska je krajem aprila dobila još jedan kontinget od 25.000 Sputnjik V vakcine, a narednih dana na raspolaganju će im biti i 80.000 Sinopharm kineskih vakcina.

“Očekujem da bismo evo sa određenom količinom kineskih vakcina svakako i ovih ruskih imali već negdje s početkom maja nešto više od 100.000 vakcina, kada govorim i za prve i druge doze, svakako”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravstva Republike Srpske 25. aprila.

Republika Srpska se nije pouzdala u COVAX

Jer Republika Srpska se, za razliku od Federacije, nije pouzdala u COVAX. U nabavke su krenuli  dosta ranije. Vlada Federacije, do danas, je u tom procesu neuspješna.

Od vjere u COVAX do izjava premijera Novalića “da smo se htjeli igrati države, nabavili bismo vakcine”, potom najavljenih ali na koncu neuspjelih pregovora s brojnim kompanijama, došlo se do toga da Vlada direktno počinje razgovore s ambasadama, proizvođačima.

No, rezultata nema. Samo nova obećanja.

U BiH proces traje duže

“Još uvijek Sputnjik odnosno Rusi ne žele pregovarati s kantonima, nekako smo preko ambasada objasnili da mi nismo država ali jesmo državni entitet i tako su nas i uvažili. I sad se radi aktivnost ali project manager je Kanton Sarajevo, mi pokrivamo samo papirima, akreditivima, novcem i to je 500.000 i to je izgledan izvor, znači radi se o predugovornim radnjama”, riječi su Fadila Novalića, premijera FBiH, koje je rekao od 29. aprila.

No, ministrica Gudeljević kaže, sve da i entiteti, prije svega Federacije, sada i potpišu ugovor o nabavci, niko ne može garantovati kada će do isporuka tih vakcina i doći.

U Bosni i Hercegovini znatno je komplikovaniji i sistem provjera vakcina. Dok se samo par dana po isporukama vakcina, u zemljama regije kreće u imunizaciju, ovdje i taj proces duže traje.

(N1)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Andric

03.05.2021 19:03

Zašto masovna vakcinacija???? Cemu to???

ODGOVORITE
Name

PLANdemija

04.05.2021 06:11

Brojke su u padu, tzv epidemija jenjava, u silaznoj je putanji. Pa zašto onda masovna vakcinacija?

Name

Ilija

03.05.2021 19:09

Ko nas vodi daj bože da ikada bude.

ODGOVORITE
Name

Doboj

03.05.2021 20:06

Dzaba ste ga krecili ?

ODGOVORITE
Name

Stanko

03.05.2021 21:50

Nek je sa srecom masovna vakcinacija al vidim ne priznaje se za putovanje u eu ruska i kineska vakcina znaci politicke igre pa pitanje je dali je ijedan politicar koji se vakcinisao pred kamerama dobio vakcinu pa bolje je i umrijeti ne vakcinisan

ODGOVORITE
Name

Srb

04.05.2021 04:39

Koja masovna vakcinacija, dajte molim vas, pa to vlast najavljuje od novembra 2020?!

ODGOVORITE
Name

donacija

04.05.2021 06:59

Zasto se na Balkanu tako postuje rijec "DONACIJA" jer za mene je to ponizavanje i ja to poredim sa onima sto stoje u redu za hranu.

ODGOVORITE