Чека се масовна вакцинација и нове донације БиХ

Још чекамо почетак масовније вакцинације у БиХ. До сада су стизале углавном донације, које у другим земљама одмах буду искориштене, док се у БиХ данима чека да и те веома мале количине буду стављене у употребу.

Босна и Херцеговина 03.05.2021 | 19:40
Чека се масовна вакцинација и нове донације БиХ

Сутра се очекује прва испорука вакцина најављених средином прошлог мјесеца из ЕУ. Донијеће их европски комесар за проширење Оливер Вархељи. Како је раније најављено БиХ би требала од ЕУ укупно добити 214.000.

Чекамо нове донације

И док чекамо нове донације, у Федерацији Босне и Херцеговине, досадашњи покушаји набавке вакцина нису уродили плодом.

Више од 650 хиљада, Пфизер вакцина, у наредном периоду, биће испоручено земљама Западног Балкана. У вриједности од 70 милиона евра. Прва станица високог европског званичника, Оливера Вархелyиа, је Београд, а већ сутра у Сарајеву биће с предсједавајућим Савјета министара БиХ, Зораном Теглетијом.

С Вархелyием стиже и први дио вакцина.

“Испоруке ће бити редовне и на седмичном нивоу, почевши од сутра до августа. За Западни Балкан је предвиђено више од 650.000 вакцина, а Босна и Херцеговина ће добити 213.822 као помоћ за здравствене раднике и рањиве категорије”, саопштено је из Европске комисије.

“Ово је био велики изазов, како да помогнемо нашим партнерима и ово је зато што бринемо за наше партнере, за регију, отпорност и раднике на првој линији фронта”, поручио је Оливер Вархељи, европски комесар за проширење ЕУ, 20. априла.

Кључна седмица за ЦОВАX

Након испоруке од близу 50.000 Астразенеца и Пфизер вакцина, које су путем ЦОВАXа стигле у марту, надлежни свакодневно очекују остатак. Јер наручено је око милион и двјесто хиљада вакцина.

Но, ЦОВАX обећане рокове константно пробија. Посљедње информације које је изнијела министрица цивилних послова, Анкица Гудељевић, приликом пријема донације, од 50.000 кинеских вакцина, јесте да ће ова седмица бити кључна када је ријеч о ЦОВАX испорукама.

“С тим да неће доћи све истог дана, прва нам је испорука већ у уторак, и остале испоруке ће бити у терминима, 7., 9., до 15. е сада точно је увијек тешко рећи унапријед јер овиси све о организацији транспорта када ће моћи доћи у БиХ”, рекла је Анкица Гудељевић, министрица цивилних послова БиХ 29. априла.

Континуитет од кључне важности

Континуитет је од кључне важности. Јер у појединим дијеловима БиХ имунизација је, због недостатка вакцина, привремено обустављена.

И даље су у фокусу старији, но, примјера ради у Кантону Сарајево, старосна граница ће се помјерати. На ред, у појединим срединама, могли би доћи и полицијски службеници.

Република Српска је крајем априла добила још један контингет од 25.000 Спутњик В вакцине, а наредних дана на располагању ће им бити и 80.000 Синопхарм кинеских вакцина.

“Очекујем да бисмо ево са одређеном количином кинеских вакцина свакако и ових руских имали већ негдје с почетком маја нешто више од 100.000 вакцина, када говорим и за прве и друге дозе, свакако”, казао је Ален Шеранић, министар здравства Републике Српске 25. априла.

Република Српска се није поуздала у ЦОВАX

Јер Република Српска се, за разлику од Федерације, није поуздала у ЦОВАX. У набавке су кренули  доста раније. Влада Федерације, до данас, је у том процесу неуспјешна.

Од вјере у ЦОВАX до изјава премијера Новалића “да смо се хтјели играти државе, набавили бисмо вакцине”, потом најављених али на концу неуспјелих преговора с бројним компанијама, дошло се до тога да Влада директно почиње разговоре с амбасадама, произвођачима.

Но, резултата нема. Само нова обећања.

У БиХ процес траје дуже

“Још увијек Спутњик односно Руси не желе преговарати с кантонима, некако смо преко амбасада објаснили да ми нисмо држава али јесмо државни ентитет и тако су нас и уважили. И сад се ради активност али пројецт манагер је Кантон Сарајево, ми покривамо само папирима, акредитивима, новцем и то је 500.000 и то је изгледан извор, значи ради се о предуговорним радњама”, ријечи су Фадила Новалића, премијера ФБиХ, које је рекао од 29. априла.

Но, министрица Гудељевић каже, све да и ентитети, прије свега Федерације, сада и потпишу уговор о набавци, нико не може гарантовати када ће до испорука тих вакцина и доћи.

У Босни и Херцеговини знатно је компликованији и систем провјера вакцина. Док се само пар дана по испорукама вакцина, у земљама регије креће у имунизацију, овдје и тај процес дуже траје.

(Н1)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Андриц

03.05.2021 19:03

Зашто масовна вакцинација???? Цему то???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

04.05.2021 06:11

Бројке су у паду, тзв епидемија јењава, у силазној је путањи. Па зашто онда масовна вакцинација?

Name

Илија

03.05.2021 19:09

Ко нас води дај боже да икада буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

03.05.2021 20:06

Дзаба сте га крецили ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

03.05.2021 21:50

Нек је са срецом масовна вакцинација ал видим не признаје се за путовање у еу руска и кинеска вакцина знаци политицке игре па питање је дали је иједан политицар који се вакцинисао пред камерама добио вакцину па боље је и умријети не вакцинисан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

04.05.2021 04:39

Која масовна вакцинација, дајте молим вас, па то власт најављује од новембра 2020?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

донација

04.05.2021 06:59

Засто се на Балкану тако постује ријец "ДОНАЦИЈА" јер за мене је то понизавање и ја то поредим са онима сто стоје у реду за храну.

ОДГОВОРИТЕ