Vlada uzima kredite da preživi, a kupuju poslovne prostore?!

– Područna privredna komora Banjaluka prodala je Vladi Republike Srpske poslovni prostor u centru grada, koji je dijelila sa Narodnom bibliotekom i Muzejem Republike Srpske, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 20.04.2021 | 13:57
Vlada uzima kredite da preživi, a kupuju poslovne prostore?!

U pitanju je drugi sprat objekta u ulici Đure Daničića u strogom centru grada, poznat i kao “Dom radničke solidarnosti”. Nije poznato po kojoj cijeni je kupljen prostor, ali je nedavno urađena procjena pokazala da ovih 1.285 kvadrata vrijedi 4,5 miliona maraka.

Ideju da Vlada bude kupac ovog prostora davno je zagovarao tadašnji ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović s obzirom da se Biblioteka nalazi na prvom spratu a Muzej u prizemlju.

Prema saznanjima CAPITAL-a postojao je i dogovor da se u slučaju prodaje prostor prvo ponudi Vladi, kako ga ne bi kupio neki privatnik ili preduzeće koji nema nikakve veze sa ovim institucijama.

Taj dogovor je sada i ispoštovan, a prostorije će biti kupljene za potrebe Narodne biblioteke.

Predsjednik područne privredne komore Banjaluka Goran Račić je potvrdio da je prostor prodat, ali nije želio da otkriva ko je kupac i po kojoj cijeni.

„Prodali smo nekretninu. Ovih dana ćemo imati sve završeno“, kazao je kratko Račić.

Inače, na ovaj prostor je bila upisana hipoteka, a kao obezbjeđenje emisije obveznica koju je komora emitovala prošle godine kada se zadužila za 1,1 milion KM.

Upravo danas oni su objavili Javni poziv vlasnicima obveznica o prijevremenom otkupu, a kako bi se ta hipoteka skinula.

„Emitent pristupa prijevremenom otkupu radi brisanja hipoteke sa poslovnog objekta koji služi kao obezbjeđenje za isplatu obaveza iz prve emisije obveznica, a finansjiska sredstva za otkup obezbjeđena su prodajom poslovnog objekta u vlasništvu Područne privredne komore Banjaluka“, navodi se u Javnom pozivu.

Podsjećamo, novac koji je PPK Banjaluka prikupila emisijom obveznica iskorišten je da za kupovinu nove zgrade u naselju Centar Aleja od Borke Đurića, inače predsjednika Privredne komore Republike Srpske i u koju bi uskoro područna ali i republička komora trebale da se presele.

(Capital)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Krle

20.04.2021 12:25

Što Mektić kaže "3 dana leže potrbuške i smišljaju prevaru".. Ova vlada je najveća prevara u istoriji , bave se isključivo prevarama.

ODGOVORITE
Name

Srbac

20.04.2021 13:06

Neka Goran Račić odgovori kako su uništili preduzece Stirokard Srbac. Pokrali sve iz firme, radnike ostavili na ulici, 5 miliona maraka raznih kredita on i brat Dalibor potrošili i profućkali.

Name

Starina

20.04.2021 13:07

Krle vlada radi po komandi zna se ko premijera treba imenovati koji nije član nijedne stranke i pravi ekonomista,da mu se niko ne miješa u posao.

Name

Prijeklo imovine

20.04.2021 12:27

PK Banjaka seli se u nove prostorije i kupice ih vidi cuda i to od predsjednika PK Republike Srpske Borka Djurica. Pa otkud novac Borku Djuricu da on pravi poslovne prostore i vidi slucajnosti, kome drugom da proda nego PK grada Banjaluka. Pa ovo nema ni u Zinzibaru. Pita li se iko otkud ovom liku novac za takvu investiciju? Provjerava li neko porijeklo novca? Mili Boze dokle smo stigli.

ODGOVORITE
Name

Dokaz

20.04.2021 22:34

Volim kad neko kao ti lijepo napise odakle dolazi lova i fino to potkrijepi dokazima. Tako se ostavljaju komentari, akobogda da neki inspektor to cita i preduzme nesto. Svi tako pisite. Hvala

Name

Milos

20.04.2021 12:33

Dovoljno je reći Goran Račić i imate grobara privrednih subjekata na usnama. Sve cega se dotični latio, sagnjilo je. Iz ličnog iskustva govorim.

ODGOVORITE
Name

Vaso

20.04.2021 15:53

Ovi u nas u Srbcu braća Račić ojadili što su mogli. Neznalice uništli i devastarili sto su mogli. Ni jedan o struci svojoj neznaju ništa. Gledam ih prije po telviziji pričaju samo šuplje priče.

Name

onako

20.04.2021 12:44

Sad kreće priča o razdruživanju da se malo kriminal sakrije

ODGOVORITE
Name

Nije nego

20.04.2021 12:47

Lešinari će pljačkati do zadnjeg zahrđalog eksera. Za ovih 30 godina šta se nakotilo ovog ološa. Narode ako nešto ne preduzmeš nećeš imati ni suvog hljeba.

ODGOVORITE
Name

Mi iz GO SNSD-a Prijedor

20.04.2021 12:50

Tražimo ostavku Vlade Đajića, direktora UKC, jer je po broju umrlih od corona 19 i po broju samoubistava prvi u regionu a možda i u Evropi. Frfljavi saberi se malo, iza tebe samo mrtvi ostaju.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

20.04.2021 13:23

Ne mogu da vjerujem da Oni kriju takve stvari od naroda, pa šta oni misle, kako im se to dozvoli, zasto smo birali predstavnike u skupštinu. Nije to njihova đedovina a i đedovinu kad prodaješ ukućane moraš konsultovati,jednostavno moraju se moraju znati takve stvari.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilika

20.04.2021 13:25

A jest pljačkaju! Treba svim finansijskim društvima reći da ne smiju pozajmljivati pare mafiji na vlasti jer sledeća vlast koja dođe neće vraćati te kredite. PA KOJA TO BANKA DAJE PARE MAFIJAŠU AKO NIJE U SPREZI S NJIME?

ODGOVORITE
Name

Bendzi

20.04.2021 13:33

Ma ovo je vec postala izlizana fraza ,kupila vlada,ovaj ,onaj,skratite pricu i slobodno ubuduce pisite ,Milorad Dodik narodnim novcem na sebe (indirektno na nekog indijanca od povjerenja)uknjizio to i to.Providno je sve .Ako je u Republici Srpskoj ostalo imalo gradjana sa dostojanstvom postenog covjeka ,2022 godine ,svojim glasom ,sektu na celu sa najvecim kriminalcem na svijetu,treba poslati na politicko smece te nakon toga sve opljackano vratiti i vinovnike smjestiti na dugogodisnju robiju.

ODGOVORITE
Name

Jad i Bijeda!

20.04.2021 13:45

30 godina besomučne pljačke. KAKAV SMO MI TO NAROD?

ODGOVORITE
Name

Decko

20.04.2021 14:11

Glasali ste, gledajte! I gladujte!

ODGOVORITE
Name

rajvoSa

20.04.2021 14:13

Ljudi podmeću nam non paper svjesno da bi se mi svađali a dok bi oni dizali kredite ,pokrivali afere respiratori,slučajevi na KCUS ..itd Probudite se !!!!

ODGOVORITE
Name

Pazi

20.04.2021 15:00

Svi pisu svi brbljaju niko nista ne preduzima!

ODGOVORITE