Влада узима кредите да преживи, а купују пословне просторе?!

– Подручна привредна комора Бањалука продала је Влади Републике Српске пословни простор у центру града, који је дијелила са Народном библиотеком и Музејем Републике Српске, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 20.04.2021 | 13:57
Влада узима кредите да преживи, а купују пословне просторе?!

У питању је други спрат објекта у улици Ђуре Даничића у строгом центру града, познат и као “Дом радничке солидарности”. Није познато по којој цијени је купљен простор, али је недавно урађена процјена показала да ових 1.285 квадрата вриједи 4,5 милиона марака.

Идеју да Влада буде купац овог простора давно је заговарао тадашњи министар просвјете и културе РС Антон Касиповић с обзиром да се Библиотека налази на првом спрату а Музеј у приземљу.

Према сазнањима ЦАПИТАЛ-а постојао је и договор да се у случају продаје простор прво понуди Влади, како га не би купио неки приватник или предузеће који нема никакве везе са овим институцијама.

Тај договор је сада и испоштован, а просторије ће бити купљене за потребе Народне библиотеке.

Предсједник подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић је потврдио да је простор продат, али није желио да открива ко је купац и по којој цијени.

„Продали смо некретнину. Ових дана ћемо имати све завршено“, казао је кратко Рачић.

Иначе, на овај простор је била уписана хипотека, а као обезбјеђење емисије обвезница коју је комора емитовала прошле године када се задужила за 1,1 милион КМ.

Управо данас они су објавили Јавни позив власницима обвезница о пријевременом откупу, а како би се та хипотека скинула.

„Емитент приступа пријевременом откупу ради брисања хипотеке са пословног објекта који служи као обезбјеђење за исплату обавеза из прве емисије обвезница, а финансјиска средства за откуп обезбјеђена су продајом пословног објекта у власништву Подручне привредне коморе Бањалука“, наводи се у Јавном позиву.

Подсјећамо, новац који је ППК Бањалука прикупила емисијом обвезница искориштен је да за куповину нове зграде у насељу Центар Алеја од Борке Ђурића, иначе предсједника Привредне коморе Републике Српске и у коју би ускоро подручна али и републичка комора требале да се преселе.

(Цапитал)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Крле

20.04.2021 12:25

Што Мектић каже "3 дана леже потрбушке и смишљају превару".. Ова влада је највећа превара у историји , баве се искључиво преварама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

20.04.2021 13:06

Нека Горан Рачић одговори како су уништили предузеце Стирокард Србац. Покрали све из фирме, раднике оставили на улици, 5 милиона марака разних кредита он и брат Далибор потрошили и профућкали.

Name

Старина

20.04.2021 13:07

Крле влада ради по команди зна се ко премијера треба именовати који није члан ниједне странке и прави економиста,да му се нико не мијеша у посао.

Name

Пријекло имовине

20.04.2021 12:27

ПК Бањака сели се у нове просторије и купице их види цуда и то од предсједника ПК Републике Српске Борка Дјурица. Па откуд новац Борку Дјурицу да он прави пословне просторе и види слуцајности, коме другом да прода него ПК града Бањалука. Па ово нема ни у Зинзибару. Пита ли се ико откуд овом лику новац за такву инвестицију? Провјерава ли неко поријекло новца? Мили Бозе докле смо стигли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доказ

20.04.2021 22:34

Волим кад неко као ти лијепо написе одакле долази лова и фино то поткријепи доказима. Тако се остављају коментари, акобогда да неки инспектор то цита и предузме несто. Сви тако писите. Хвала

Name

Милос

20.04.2021 12:33

Довољно је рећи Горан Рачић и имате гробара привредних субјеката на уснама. Све цега се дотични латио, сагњило је. Из личног искуства говорим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

20.04.2021 15:53

Ови у нас у Србцу браћа Рачић ојадили што су могли. Незналице уништли и девастарили сто су могли. Ни један о струци својој незнају ништа. Гледам их прије по телвизији причају само шупље приче.

Name

онако

20.04.2021 12:44

Сад креће прича о раздруживању да се мало криминал сакрије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

20.04.2021 12:47

Лешинари ће пљачкати до задњег захрђалог ексера. За ових 30 година шта се накотило овог олоша. Народе ако нешто не предузмеш нећеш имати ни сувог хљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми из ГО СНСД-а Приједор

20.04.2021 12:50

Тражимо оставку Владе Ђајића, директора УКЦ, јер је по броју умрлих од цорона 19 и по броју самоубистава први у региону а можда и у Европи. Фрфљави сабери се мало, иза тебе само мртви остају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

20.04.2021 13:23

Не могу да вјерујем да Они крију такве ствари од народа, па шта они мисле, како им се то дозволи, засто смо бирали представнике у скупштину. Није то њихова ђедовина а и ђедовину кад продајеш укућане мораш консултовати,једноставно морају се морају знати такве ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

20.04.2021 13:25

А јест пљачкају! Треба свим финансијским друштвима рећи да не смију позајмљивати паре мафији на власти јер следећа власт која дође неће враћати те кредите. ПА КОЈА ТО БАНКА ДАЈЕ ПАРЕ МАФИЈАШУ АКО НИЈЕ У СПРЕЗИ С ЊИМЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бендзи

20.04.2021 13:33

Ма ово је вец постала излизана фраза ,купила влада,овај ,онај,скратите прицу и слободно убудуце писите ,Милорад Додик народним новцем на себе (индиректно на неког индијанца од повјерења)укњизио то и то.Провидно је све .Ако је у Републици Српској остало имало градјана са достојанством постеног цовјека ,2022 године ,својим гласом ,секту на целу са највецим криминалцем на свијету,треба послати на политицко смеце те након тога све опљацкано вратити и виновнике смјестити на дугогодисњу робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јад и Биједа!

20.04.2021 13:45

30 година бесомучне пљачке. КАКАВ СМО МИ ТО НАРОД?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

20.04.2021 14:11

Гласали сте, гледајте! И гладујте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рајвоСа

20.04.2021 14:13

Људи подмећу нам нон папер свјесно да би се ми свађали а док би они дизали кредите ,покривали афере респиратори,случајеви на КЦУС ..итд Пробудите се !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пази

20.04.2021 15:00

Сви пису сви брбљају нико ниста не предузима!

ОДГОВОРИТЕ