Vakcinisani bi mogli putovati bez PCR testa

“Osoba koja je u potpunosti vakcinisana se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na virus korona”, rekao je ministar zdravstva Jens Špan u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Svijet 04.04.2021 | 16:48
Vakcinisani bi mogli putovati bez PCR testa

Njemački epidemiološki institut "Robert Koh" objavio je kako kod vakcinisanih protiv virusa korona nema nekog rizika od prenosa zaraze nakon čega je njemački ministar zdravstva danas najavio ublažene mjere za vakcinisane. 

“Ko je u potpunosti vakcinisan, on se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na virus korona”, rekao je ministar zdravstva Jens Špan u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Špan se pritom poziva na izvještaj državnog epidemiološkog instituta "Robert Koh" iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane moguće prenošenje virusa manje nego kod osoba koje su testirane negativno.

“Prenos virusa kona kod osoba koje su cijepljene, najkasnije 15 dana nakon primanja i druge doze vakcine, manji je nego kod osoba s negativnim testom na virus korona”, proizlazi iz izvještaja Instituta "Robert Koh".

Prema mišljenju tog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine, trebale bi biti oslobođene obaveznih testova i karantine.

Ministar zdravlja je rekao kako je izvještaj "Robert Koh" instituta poslano saveznim pokrajinama u subotu te kako bi se što prije trebalo vakcinisane osloboditi obaveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisane osobe bi tako mogle imati pristup uslugama poput frizera ili ulaska u trgovine ili muzeje gdje se zahtijeva aktuelni negativni test.

“Mi bismo u sljedećim sedmicama u razgovoru s pokrajinskim vlastima trebali nove mjere provesti u djelo”, rekao je Špan.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Hahaha

04.04.2021 15:06

Ma gonite se vise i sa prc testom i sa vakcinama.....meni ne treba ni jedno ni drugo a ni ta putovanja kojima bili i tedros odredjuju politiku.

ODGOVORITE
Name

Re

04.04.2021 16:02

Naravno.... Ti iz svog sela nikad nisi ni izasao ??????

Name

Bez pasosa

04.04.2021 16:30

Ko hoce nek se vakcinise, ko nece nek ostane u svojoj rupi! Ljudi ne znaju pustiti vodu poslije nuzde al zato znaju na cemu nebo stoji i od cega se prave vakcine!

Name

re

06.04.2021 09:49

Neka rade kako zele u SVOJOJ drzavi, necemo im mi nametati pravila kao ni oni nama, ako kazu za dolazak kod njih treba test, to je kao za visu, trebas ispuniti uvijete koji su za to i gotovo, ako ne moze a nizmo mi mogli 17 godina pa sta, prezivjeli.

Name

MENAGER

04.04.2021 17:11

Ja koliko vidim u buducnosti ce svaki gradjanin sa sobom morati nositi jednu fasciklu sa razno raznim potvrdama testovima itd Na ulasku u bilo koji objekat ce morati pokazivati potvrde koje su potrebne za ulazak u taj objekat Mislim da je lakse ugraditi neki cip sa svim podatcima u svakog covjeka a senzori na ulasku u objekte bi preko tog cipa ocitali sve potrebne informacije u vezi tog covjeka

ODGOVORITE
Name

Nole

04.04.2021 17:17

Hahaha,komedija.Ispravljaju greske u hodu,svakih par dana nove odluke.Sad odjednom onaj ko se vakcinisao teze moze prenijeti virus nego onaj ko ima negativan PCR test.Znaci,ovaj vakcinisani moze i imati virus,ali ga manje prenosi nego neko ko nema uopste virus u sebi,tj.kod ovih vakcinisanih virus u dodiru s vazduhom odmah ugine i pada na tlo tik pored usne pod uglom od 90 stepeni.Nevjerovatno sta se radi da bi se vakcina promovisala.Ovi sa idejama su zajebali cak i Snsd kad smisljaju novu pljacku...

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

04.04.2021 20:39

Na svu srecu ne uklapam se u Agendu 20/30 pa me se to nedotice,nek se bodu testiraju bas me briga

ODGOVORITE
Name

hm

05.04.2021 09:37

Pa znaju jer čitaju na više stranih jezika i slušaju naučnike i doktore izvan szo.... iskreno nakon 8 godina života u 2 EU zemlje i u jednoj azijskoj državi mogu vam reći da ništa ama baš ništa nećete propustiti ni ostajanjem u svom selu. Žao mi je ovih što misle drugačije, ali što se kaže ne kontaš i ne shvatiš dok ne odeš. I gospodo-- svi ovi nameti sa pelcovanjem i prc testovima su potpuno neustavni u svakoj državi to da znate.

ODGOVORITE