Kako su vakcine protiv kovida napravljene brzo?

"Sa pojavom novog korona virusa svijet je po prvi put u moderno doba bio suočen sa globalnom pandemijom virusa koji se širi alarmantnom brzinom i ima relativno visoku stopu smrtnosti. Standardni, spori proces testiranja vakcina jednostavno nije bio adekvatan.

Svijet 25.03.2021 | 08:27
Kako su vakcine protiv kovida napravljene brzo?

U aprilu 2020. bilo je više od 80 kandidata vakcina, ali su razvoj nastavile samo one koje su kasnije pokazale dobre rezultate u prvoj fazi kliničkih testiranja", kaže u razgovoru za portal N1 imunolog i vakcinolog dr. Anita Miličić sa Univerziteta u Oxfordu, objašnjavajući zbog čega su vakcine protiv Covida-19 nastale znatno brže nego što je to bio slučaj sa svim ranijim vakcinama.

Sagovornica portala N1, koja rukovodi laboratorijom za formulaciju vakcina Instituta Jenner, navodi da je uobičajeno da razvoj vakcina traje nekoliko godina. Ističe da pored rada na samoj tehnologiji i postavljanju proizvodnih procesa, veliki dio tog vremena protekne u čekanju etičkih dozvola za izvođenje kliničkih studija.

“Potrebno je dosta vremena i za obezbjeđivanje finansija, regrutovanje i praćenje učesnika, kao i za administrativne protokole. Usljed toga, kliničke studije se često oduže na više godina, a sličan proces se ponavlja za svaku narednu fazu kliničkog ispitivanja“, naglašava dr. Miličić.

Kako kaže, Institut Jenner već više od 15 godina radi na izučavanju i razvoju vakcina koje se baziraju na virusnim vektorima i ima postavljenu tehnološku platformu za razvoj tog tipa vakcina.

“Adeno vakcine protiv kompleksnih bolesti poput malarije i tuberkuloze prošle su kroz desetine kliničkih studija, koje su obuhvatile hiljade učesnika u Britaniji i u Africi. U okviru tih istraživanja utvrđena je bezbjednost vakcina u svim starosnim grupama, uključujući i djecu i bebe u Africi, koje malarija najviše ugrožava“, ističe Beograđanka koja u oblasti vakcina radi punih 12 godina.

Dr. Miličić pojašnjava da je adeno vakcina protiv MERS virusa, koji takođe pripada familiji koronavirusa, razvijena prije nekoliko godina na Institutu Jenner, dodajući da je ta vakcina prošla kroz prvu fazu kliničkih studija.

“Dodatno, u Oxfordu je uspješno testirana i prva vakcina protiv Ebola virusa na vrhuncu epidemije u Zapadnoj Africi od 2014. do 2016. godine. Tada je naučeno kako je moguće ubrzati administrativne procese vezane za testiranje novih vakcina. Institut Jenner ima posebnu prednost u odnosu na druge akademske institucije, jer osim tehnoloških laboratorija posjeduje i pogon za proizvodnju vakcina za prvu fazu kliničkih testiranja, kao i tim koji obavlja kliničke studije, sve u okviru jednog kampusa“, naglašava dr. Miličić.

Prema njenim riječima, u momentu kada se pojavio novi koronavirus, tim u Oxfordu je već posjedovao svu neophodnu tehnologiju, laboratorijske protokole i znanje o bezbjednoj i efektivnoj kliničkoj dozi adeno vakcina, koje bi se brzo i efikasno mogle primijeniti protiv novog patogena.

“Budući da se MERS vakcina takođe bazirala na S ili šiljak proteinu, postojao je dokaz koncepta da je moguće razviti vakcine protiv novog koronavirusa. Odmah po objavljivanju genetičke sekvence novog koronavirusa, započet je rad na razvoju adeno vakcine i prekliničkim testovima. Finansije su preusmjerene na započinjanje kliničkih testiranja, etička odobrenja su dobijena brzo na osnovu brojnih prethodnih studija adeno vakcina i otvorena je baza podataka za dobrovoljno učešće u testiranju vakcine, koja je ispunjena u rekordnom roku“, nabraja dr. Miličić šta je sve urađeno u početnoj fazi razvijanja vakcine protiv Covida-19.

Napominje da je na Institutu angažovan tim od nekoliko desetina naučnika, koji su radili svakodnevno u tri smjene. Uz to, podsjeća, na nivou Velike Britanije, a i globalno, postojala je snažna motivacija da se obezbijede neophodne finansije da bi se studije obavile efikasno.

“AstraZeneca proizvodi vakcinu bez profita“

Dr. Anita Miličić kaže da je iz dugogodišnjeg iskustva bilo jasno da će za globalnu pandemiju biti neophodno vakcinisati cijeli svijet, dodajući da je proizvodnja na tako visokom nivou moguća samo u okviru velikih farmaceutskih kompanija.

“Od samog početka pandemije Univerzitet u Oxfordu tražio je proizvođača koji će prihvatiti ugovor o proizvodnji i distribuciji vakcine bez uzimanja profita, da bi se osigurao pristup vakcini najsiromašnijim zemljama svijeta. Takav partner je nađen u kompaniji AstraZeneca i potpisan je ugovor po kojem se proizvođač obavezuje da tokom trajanja pandemije prozvodi i distribuira vakcinu bez uzimanja profita. To je i razlog niske cijene po dozi vakcine AstraZeneca“, objašnjava dr. Miličić.

“Prve dvije faze kliničkih testiranja rađene su paralelno, a istovremeno je započeta proizvodnja veće količine vakcina za treću fazu, koja je obavljena u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. Svaka faza je urađena u potpunosti, identično svim prethodnim studijama. Glavna razlika je bila u paralelizaciji procesa i u brzini regrutovanja učesnika studija.

Proizvodnja velikih količina vakcine u fabrikama AstraZenece i Serum Instituta u Indiji započeta je uporedo sa kliničkim ispitivanjima, uz finansijski rizik, da bi se omogućila brza raspodjela i primjena ukoliko treća faza studija pokaže dobre rezultate“, navodi dr. Miličić.

Sagovornica portala N1 objašnjava da se vakcina Oxford/AstraZeneca bazira na oslabljenom adenovirusu, koji nema sposobnost razmnožavanja u organizmu.

“U vakcini, adenovirus ima funkciju takozvanog virusnog vektora jer prikazuje deo koronavirusa našem imunom sistemu radi stvaranja odbrambenog odgovora. Adenovirusi su široko rasprostranjeni i izazivaju običnu prehladu, pa u nama protiv izvjesnih sojeva već postoji imunitet koji se zbog novih infekcija obnavlja svake godine.

Da bi se izbjegao ponovni imunski odgovor na sam adenovirus, vakcina AstraZeneca u sebi sadrži modifikovan soj adenovirusa čimpanze koji ne kruži među ljudima. Time se naš cjelokupan imunski odgovor na vakcinu zapravo usmjerava ka koronavirusu“, zaključuje dr. Miličić.

(N1 Srbija)

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Druze moj

25.03.2021 07:51

Crna trojka garava djevojka !!!

ODGOVORITE
Name

Klokan

25.03.2021 12:41

Astrazeneka najbolja!

Name

Doboj

25.03.2021 22:43

Sram da bude ovu nazovi naucnicu...u usta uzimati africku djecu kada cijeli svijet zna da su upravo na njima vrsili eksperimente sa vakcinama i lijekovima. Ubijedili ih i da SIDA postoji. Bog neka im reze po mjeri svima!

Name

Darko

25.03.2021 08:01

"Ne verujem ti ja u te vakcine. Kako su mogli da ih tako brzo naprave? Neka mi ti naučnici to objasne" ***Naučnici objasne*** ... 10 sekundi kasnije: "Ne verujem ti ja u te vakcine. Kako su mogli da ih tako brzo naprave? Neka mi ti naučnici to objasne"

ODGOVORITE
Name

PLANdemija

25.03.2021 08:30

Virus i vakcine su pravljene istovremeno.

Name

Darko

25.03.2021 09:02

Jeste... Amerika, Nemačka, Kina, Indija i Rusija se dogovorile da naprave istovremeno virus i vakcinu. Oni bre ne mogu da se dogovore koji šteker da koriste a kamoli šta drugo

Name

Zizi

25.03.2021 09:11

Darko.... Nisi im ostavio adresu da ti objasne. Ti bi to sigurno razumio.

Name

Ako niste primjetili

25.03.2021 09:30

SARS-CoV-2 ima broj 2 u imenu, jer je drugi srodan virus, prvi je bio 2003e. Prvi nije napravio pandemiju jer je bio manje zarazan, ali i smrtonosniji (i jedno i drugo jer se više "kači" na pluća nego na sluzokožu nosa). Vakcine su već tada počeli razvijati i rusi i drugi, pa su ih sad samo prilagodili, zato je ovako brzo bilo

Name

Re

25.03.2021 09:51

Bravo zizi

Name

Igor

25.03.2021 12:20

Zasto ne kazu da je pre trebalo 10 godina da desifruju dnk a sada masina malo bolja to radi za 24 sata?

Name

Re Igor

25.03.2021 12:57

Igore, ti mozda tapkas u mjestu 10 godina, ali svijet se krece naprijed brzinom svjetolsti. Nauka je kod nas mrtva, ali na srecu, u svijetu se razvija sve vise i napreduje sve vise. Ono sto je znalo i radilo prije 10 godina u nauci je drevna proslost.

Name

Stole

25.03.2021 08:05

Dobro pitanje kako, pa sve se znalo prije otkrivanja virusa i to prije dvije godine. Zato su tako brzo i proizveli vakcinu. Sve je to profit i to enormni profit.

ODGOVORITE
Name

Darko

25.03.2021 09:00

Jeste da je veći profit od insulina nego od vakcina... Tako da ako hoćeš da im izbiješ pare iz džepa onda manje bureka i slatkiša i ima čas posla da bankrotiraju

Name

brat Đuro

25.03.2021 08:07

Vakcine su napravljene prije nego što je virus pušten u opticaj. Kada 70% čovječanstva primi vakcinu neće se steći imunitet "krda" nego će krdo morati svake godine da prima vakcinu." Sreća" pa nas je malo, pa nam neće trebati veliki krediti za nabavku vakcina. Šta je jedna emisija obveznica od 20 miliona. Ništa. Zar se ne primjećuje kako se šara sa tzv. ekspertima. Sve moj do mojega. Što bi se reklo moj Todore sve to gore.

ODGOVORITE
Name

Darko

25.03.2021 08:57

Da hoće da prave virus koji pravi pare onda bi se pravio virus za koji se ne bi moglo vakcinisati ali bi zahtevao dugo lečenje preparatima ili lekovima. Farmacija više zarađuje od tableta za smirenje i žgaravicu nego od vakcina

Name

Hm

25.03.2021 10:34

Nije tacno pali su na tabletama zato je ova plandemija te masovno pelcovanje. Dok je ovaca za sisanje bice i vune.

Name

@Hm

25.03.2021 12:28

Pali na tabletama? Kako si neobavjesten! Na antidepresivima, insulinu, i lijekovima protiv alergija zaradjuju se milijarde i taj broj vrtoglavo i konstantno raste vec vise od decenije. Samo u SAD na insulinu farmaceutske kuce zarade godisnje vise nego sto ce zaraditi za vakcine koje prodaju cijeloj planeti. Ne komentarisem mogucnost da se trude da zarade sto vise na vakcinama, ali sigurno ne mogu zaraditi na necemu sto kosta 20ak dolara i kupuje se jednom godisnje vise nego na terapiji koju stotine miliona ljudi uzimaju svakodnevno, a kosta mnogostruko vise. Insulin je 100njak dolara, vakcina 20ak, pa racunaj sam.

Name

hahahaha

26.03.2021 08:13

pa nece se kupovati jednom godisnje posto im je posla za rukom ova plandemija globalno i imaju svoje ekipe saradnika svuda, sad imaju pipeline novih virusa i vakcina da ponude ovcicama na proplancima.

Name

Gorane, jes to ti?

25.03.2021 08:10

Teorija zavjere ne postoji vec samo praksa zavjere koju zivimo,naravno da kovid postoji ali treba o njemu da se govori jednom mjesecno na zadnjim stranama novina u biltenu sezonski grip....a ne da se unistava covjecanstvo ogranicava uzima pravo na zivot zbog tzv.003% preminulih 1% oboljelih...

ODGOVORITE
Name

Darko

25.03.2021 08:55

Možda ja to slučajnost ali do ove situacije nije toliko moje porodice i prijatelja umrlo od bolesti ili zaglavilo bolnicu. Ma jooookkk. Kakav kovida. To ih Bil Gejts zaprašivao. To je. Kakav virus. Ovo o zapošljavanju je sarkazam

Name

Mirko

25.03.2021 08:10

Pa jednostavno nisu vakcine napravljene zbog kovida već obratno.

ODGOVORITE
Name

Re Mirko

25.03.2021 08:23

Slazem se da je virus vjestacki, jer u prirodi virusa je da slabi a ne da jaca kao ovaj. Ali sta da se radi kad toliki broj ljudi oboljeva a bogami ni broj smrtnih slucajeva nije mali. Vakcinacija iako nije bezazlena i bez opasnosti je jedini izlaz za covjecanstvo. Da nije bilo vakcine ne bi se zaustavile tolike bolesti.

Name

Darko

25.03.2021 08:52

Može li link ka istraživanju koje tvrdi da je u prirodi virusa da slabi?

Name

@Mirko

25.03.2021 11:29

Ne zelim da komentarisem nista osim nebuloze da je u prirodi virusa da slabe. I losi studenti prve godine znaju da je u stvari potpuno suprotno. Ma dobar srednjoskolac je naucio na casu bilogije da su virusi medju najadaprivnijim organizmima na planeti.

Name

DOKTOR

25.03.2021 09:20

Ako treba još testiranja, samo pošaljite za Srbiju, tamo vučko testira na svom narodu.

ODGOVORITE
Name

Re doktor

25.03.2021 13:22

U pravu si, narod mu vjeruje iako laže i imaju snimci kako laže, a onda on na sve to kaže da laže neko drugi a ne on ahhhahahahaaaa

Name

Vxa

25.03.2021 09:23

Laz, laz, laz. Sve su to lazi.

ODGOVORITE
Name

Re

25.03.2021 09:36

Sve sami strucnjaci kojima intelektualne mogucnosti dosezu do toga da znaju izabrati 6 brojeva da uplate bingo u kladionici, ali zato znaju bolje od nekog ko je citav zivot posvetio nauci i svojim trudom i lredanim radom dospio do Oxforda. Nije ni cudo sto smo propali na svim poljima kakav smo narod.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

25.03.2021 10:36

Jest radom i trudom do farmakomafije. Sikter. Da nema ovakvih ne bi bilo ni plamdemonije.

Name

Deki

25.03.2021 11:48

@Re vidim da si "strucanjak" . zaboravio si skandal sa bockama za svinjsku gripu , isti glumci . nisi cuo za evant201 . informisi se malo pre nego pocnes pametovat.

Name

@Hahahah

25.03.2021 12:31

Idiote, procitaj bar clanak. Zena ne radi za farmaceutsku industriju, vec u obrazovnoj ustanovi. Na jednom od najboljih univerziteta na svijetu. Ne znas sta je Oksford, ali znas za teoriju zavjere ?

Name

hahahaha

26.03.2021 08:14

cuj radi na oksfordu.... pa ko joj brani da ima ugovore o djelu sa farmakomafijom i akcije u povezanim firmama.... Boze sveti budala koliko para toliko i muzike

Name

Sale

25.03.2021 16:30

Vidim da se na mom maternjem jeziku pisu mnoga strucna misljenja o virusu i vakcini. Impresioniran sam! Puno je tu ekspertskog znanja skoncentrisano iz oblasti medicinae, biologije, hemije ... Ljudi moji dragi i dobri koliko vas zna kojom hemijskom formulom se oznacava obicna voda koju svakodnevno pijete? Razumljiv je i opravdan strah od svega novog, pa i od nove vakcine, ali ne vidim drugu opciju nego da vjerujemo nauci. Spasavale su nas vakcine u proslosti od mnogih zaraznih bolesti, ali ovo je prvi put da se sila poput drustvenih mreza suprotstavila vakcini.

ODGOVORITE
Name

RE

26.03.2021 08:17

nije se nikad desavalo da vakcina spasava, nego bas naprotiv uzrokuje plandemije, to vam je rokfelerova lazna medicina oprala mozgove praveci vakcine i stvarajuci epidemije za bolesti koje su same iscezle usljed povecanja higijene i poboljsanja ishrane.... vakcine sluze samo da se bolesti odrzavaju. Spanski grip je uzrokovan masovnom vakcinacijom vojnika pred polazak u rat, i nije zaustavljen vakcinacijom.