Како су вакцине против ковида направљене брзо?

"Са појавом новог корона вируса свијет је по први пут у модерно доба био суочен са глобалном пандемијом вируса који се шири алармантном брзином и има релативно високу стопу смртности. Стандардни, спори процес тестирања вакцина једноставно није био адекватан.

Свијет 25.03.2021 | 08:27
Како су вакцине против ковида направљене брзо?

У априлу 2020. било је више од 80 кандидата вакцина, али су развој наставиле само оне које су касније показале добре резултате у првој фази клиничких тестирања", каже у разговору за портал Н1 имунолог и вакцинолог др. Анита Миличић са Универзитета у Оxфорду, објашњавајући због чега су вакцине против Цовида-19 настале знатно брже него што је то био случај са свим ранијим вакцинама.

Саговорница портала Н1, која руководи лабораторијом за формулацију вакцина Института Јеннер, наводи да је уобичајено да развој вакцина траје неколико година. Истиче да поред рада на самој технологији и постављању производних процеса, велики дио тог времена протекне у чекању етичких дозвола за извођење клиничких студија.

“Потребно је доста времена и за обезбјеђивање финансија, регрутовање и праћење учесника, као и за административне протоколе. Усљед тога, клиничке студије се често одуже на више година, а сличан процес се понавља за сваку наредну фазу клиничког испитивања“, наглашава др. Миличић.

Како каже, Институт Јеннер већ више од 15 година ради на изучавању и развоју вакцина које се базирају на вирусним векторима и има постављену технолошку платформу за развој тог типа вакцина.

“Адено вакцине против комплексних болести попут маларије и туберкулозе прошле су кроз десетине клиничких студија, које су обухватиле хиљаде учесника у Британији и у Африци. У оквиру тих истраживања утврђена је безбједност вакцина у свим старосним групама, укључујући и дјецу и бебе у Африци, које маларија највише угрожава“, истиче Београђанка која у области вакцина ради пуних 12 година.

Др. Миличић појашњава да је адено вакцина против МЕРС вируса, који такође припада фамилији коронавируса, развијена прије неколико година на Институту Јеннер, додајући да је та вакцина прошла кроз прву фазу клиничких студија.

“Додатно, у Оxфорду је успјешно тестирана и прва вакцина против Ебола вируса на врхунцу епидемије у Западној Африци од 2014. до 2016. године. Тада је научено како је могуће убрзати административне процесе везане за тестирање нових вакцина. Институт Јеннер има посебну предност у односу на друге академске институције, јер осим технолошких лабораторија посједује и погон за производњу вакцина за прву фазу клиничких тестирања, као и тим који обавља клиничке студије, све у оквиру једног кампуса“, наглашава др. Миличић.

Према њеним ријечима, у моменту када се појавио нови коронавирус, тим у Оxфорду је већ посједовао сву неопходну технологију, лабораторијске протоколе и знање о безбједној и ефективној клиничкој дози адено вакцина, које би се брзо и ефикасно могле примијенити против новог патогена.

“Будући да се МЕРС вакцина такође базирала на С или шиљак протеину, постојао је доказ концепта да је могуће развити вакцине против новог коронавируса. Одмах по објављивању генетичке секвенце новог коронавируса, започет је рад на развоју адено вакцине и преклиничким тестовима. Финансије су преусмјерене на започињање клиничких тестирања, етичка одобрења су добијена брзо на основу бројних претходних студија адено вакцина и отворена је база података за добровољно учешће у тестирању вакцине, која је испуњена у рекордном року“, набраја др. Миличић шта је све урађено у почетној фази развијања вакцине против Цовида-19.

Напомиње да је на Институту ангажован тим од неколико десетина научника, који су радили свакодневно у три смјене. Уз то, подсјећа, на нивоу Велике Британије, а и глобално, постојала је снажна мотивација да се обезбиједе неопходне финансије да би се студије обавиле ефикасно.

“АстраЗенеца производи вакцину без профита“

Др. Анита Миличић каже да је из дугогодишњег искуства било јасно да ће за глобалну пандемију бити неопходно вакцинисати цијели свијет, додајући да је производња на тако високом нивоу могућа само у оквиру великих фармацеутских компанија.

“Од самог почетка пандемије Универзитет у Оxфорду тражио је произвођача који ће прихватити уговор о производњи и дистрибуцији вакцине без узимања профита, да би се осигурао приступ вакцини најсиромашнијим земљама свијета. Такав партнер је нађен у компанији АстраЗенеца и потписан је уговор по којем се произвођач обавезује да током трајања пандемије прозводи и дистрибуира вакцину без узимања профита. То је и разлог ниске цијене по дози вакцине АстраЗенеца“, објашњава др. Миличић.

“Прве двије фазе клиничких тестирања рађене су паралелно, а истовремено је започета производња веће количине вакцина за трећу фазу, која је обављена у Великој Британији, Бразилу и Јужној Африци. Свака фаза је урађена у потпуности, идентично свим претходним студијама. Главна разлика је била у паралелизацији процеса и у брзини регрутовања учесника студија.

Производња великих количина вакцине у фабрикама АстраЗенеце и Серум Института у Индији започета је упоредо са клиничким испитивањима, уз финансијски ризик, да би се омогућила брза расподјела и примјена уколико трећа фаза студија покаже добре резултате“, наводи др. Миличић.

Саговорница портала Н1 објашњава да се вакцина Оxфорд/АстраЗенеца базира на ослабљеном аденовирусу, који нема способност размножавања у организму.

“У вакцини, аденовирус има функцију такозваног вирусног вектора јер приказује део коронавируса нашем имуном систему ради стварања одбрамбеног одговора. Аденовируси су широко распрострањени и изазивају обичну прехладу, па у нама против извјесних сојева већ постоји имунитет који се због нових инфекција обнавља сваке године.

Да би се избјегао поновни имунски одговор на сам аденовирус, вакцина АстраЗенеца у себи садржи модификован сој аденовируса чимпанзе који не кружи међу људима. Тиме се наш цјелокупан имунски одговор на вакцину заправо усмјерава ка коронавирусу“, закључује др. Миличић.

(Н1 Србија)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Друзе мој

25.03.2021 07:51

Црна тројка гарава дјевојка !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клокан

25.03.2021 12:41

Астразенека најбоља!

Name

Добој

25.03.2021 22:43

Срам да буде ову назови науцницу...у уста узимати африцку дјецу када цијели свијет зна да су управо на њима врсили експерименте са вакцинама и лијековима. Убиједили их и да СИДА постоји. Бог нека им резе по мјери свима!

Name

Дарко

25.03.2021 08:01

"Не верујем ти ја у те вакцине. Како су могли да их тако брзо направе? Нека ми ти научници то објасне" ***Научници објасне*** ... 10 секунди касније: "Не верујем ти ја у те вакцине. Како су могли да их тако брзо направе? Нека ми ти научници то објасне"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

25.03.2021 08:30

Вирус и вакцине су прављене истовремено.

Name

Дарко

25.03.2021 09:02

Јесте... Америка, Немачка, Кина, Индија и Русија се договориле да направе истовремено вирус и вакцину. Они бре не могу да се договоре који штекер да користе а камоли шта друго

Name

Зизи

25.03.2021 09:11

Дарко.... Ниси им оставио адресу да ти објасне. Ти би то сигурно разумио.

Name

Ако нисте примјетили

25.03.2021 09:30

САРС-ЦоВ-2 има број 2 у имену, јер је други сродан вирус, први је био 2003е. Први није направио пандемију јер је био мање заразан, али и смртоноснији (и једно и друго јер се више "качи" на плућа него на слузокожу носа). Вакцине су већ тада почели развијати и руси и други, па су их сад само прилагодили, зато је овако брзо било

Name

Ре

25.03.2021 09:51

Браво зизи

Name

Игор

25.03.2021 12:20

Засто не казу да је пре требало 10 година да десифрују днк а сада масина мало боља то ради за 24 сата?

Name

Ре Игор

25.03.2021 12:57

Игоре, ти мозда тапкас у мјесту 10 година, али свијет се креце напријед брзином свјетолсти. Наука је код нас мртва, али на срецу, у свијету се развија све висе и напредује све висе. Оно сто је знало и радило прије 10 година у науци је древна прослост.

Name

Столе

25.03.2021 08:05

Добро питање како, па све се знало прије откривања вируса и то прије двије године. Зато су тако брзо и произвели вакцину. Све је то профит и то енормни профит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

25.03.2021 09:00

Јесте да је већи профит од инсулина него од вакцина... Тако да ако хоћеш да им избијеш паре из џепа онда мање бурека и слаткиша и има час посла да банкротирају

Name

брат Ђуро

25.03.2021 08:07

Вакцине су направљене прије него што је вирус пуштен у оптицај. Када 70% човјечанства прими вакцину неће се стећи имунитет "крда" него ће крдо морати сваке године да прима вакцину." Срећа" па нас је мало, па нам неће требати велики кредити за набавку вакцина. Шта је једна емисија обвезница од 20 милиона. Ништа. Зар се не примјећује како се шара са тзв. експертима. Све мој до мојега. Што би се рекло мој Тодоре све то горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

25.03.2021 08:57

Да хоће да праве вирус који прави паре онда би се правио вирус за који се не би могло вакцинисати али би захтевао дуго лечење препаратима или лековима. Фармација више зарађује од таблета за смирење и жгаравицу него од вакцина

Name

Хм

25.03.2021 10:34

Није тацно пали су на таблетама зато је ова пландемија те масовно пелцовање. Док је оваца за сисање бице и вуне.

Name

@Хм

25.03.2021 12:28

Пали на таблетама? Како си необавјестен! На антидепресивима, инсулину, и лијековима против алергија зарадјују се милијарде и тај број вртоглаво и константно расте вец висе од деценије. Само у САД на инсулину фармацеутске куце зараде годисње висе него сто це зарадити за вакцине које продају цијелој планети. Не коментарисем могуцност да се труде да зараде сто висе на вакцинама, али сигурно не могу зарадити на нецему сто коста 20ак долара и купује се једном годисње висе него на терапији коју стотине милиона људи узимају свакодневно, а коста многоструко висе. Инсулин је 100њак долара, вакцина 20ак, па рацунај сам.

Name

хахахаха

26.03.2021 08:13

па неце се куповати једном годисње посто им је посла за руком ова пландемија глобално и имају своје екипе сарадника свуда, сад имају пипелине нових вируса и вакцина да понуде овцицама на пропланцима.

Name

Горане, јес то ти?

25.03.2021 08:10

Теорија завјере не постоји вец само пракса завјере коју зивимо,наравно да ковид постоји али треба о њему да се говори једном мјесецно на задњим странама новина у билтену сезонски грип....а не да се унистава цовјецанство ограницава узима право на зивот због тзв.003% преминулих 1% обољелих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

25.03.2021 08:55

Можда ја то случајност али до ове ситуације није толико моје породице и пријатеља умрло од болести или заглавило болницу. Ма јооооккк. Какав ковида. То их Бил Гејтс запрашивао. То је. Какав вирус. Ово о запошљавању је сарказам

Name

Мирко

25.03.2021 08:10

Па једноставно нису вакцине направљене због ковида већ обратно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирко

25.03.2021 08:23

Слазем се да је вирус вјестацки, јер у природи вируса је да слаби а не да јаца као овај. Али ста да се ради кад толики број људи обољева а богами ни број смртних слуцајева није мали. Вакцинација иако није безазлена и без опасности је једини излаз за цовјецанство. Да није било вакцине не би се зауставиле толике болести.

Name

Дарко

25.03.2021 08:52

Може ли линк ка истраживању које тврди да је у природи вируса да слаби?

Name

@Мирко

25.03.2021 11:29

Не зелим да коментарисем ниста осим небулозе да је у природи вируса да слабе. И лоси студенти прве године знају да је у ствари потпуно супротно. Ма добар средњосколац је науцио на цасу билогије да су вируси медју најадапривнијим организмима на планети.

Name

ДОКТОР

25.03.2021 09:20

Ако треба још тестирања, само пошаљите за Србију, тамо вучко тестира на свом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре доктор

25.03.2021 13:22

У праву си, народ му вјерује иако лаже и имају снимци како лаже, а онда он на све то каже да лаже неко други а не он ахххахахахаааа

Name

Вxа

25.03.2021 09:23

Лаз, лаз, лаз. Све су то лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.03.2021 09:36

Све сами струцњаци којима интелектуалне могуцности досезу до тога да знају изабрати 6 бројева да уплате бинго у кладионици, али зато знају боље од неког ко је цитав зивот посветио науци и својим трудом и лреданим радом доспио до Оxфорда. Није ни цудо сто смо пропали на свим пољима какав смо народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

25.03.2021 10:36

Јест радом и трудом до фармакомафије. Сиктер. Да нема оваквих не би било ни пламдемоније.

Name

Деки

25.03.2021 11:48

@Ре видим да си "струцањак" . заборавио си скандал са боцкама за свињску грипу , исти глумци . ниси цуо за евант201 . информиси се мало пре него поцнес паметоват.

Name

@Хахахах

25.03.2021 12:31

Идиоте, процитај бар цланак. Зена не ради за фармацеутску индустрију, вец у образовној установи. На једном од најбољих универзитета на свијету. Не знас ста је Оксфорд, али знас за теорију завјере ?

Name

хахахаха

26.03.2021 08:14

цуј ради на оксфорду.... па ко јој брани да има уговоре о дјелу са фармакомафијом и акције у повезаним фирмама.... Бозе свети будала колико пара толико и музике

Name

Сале

25.03.2021 16:30

Видим да се на мом матерњем језику пису многа струцна мисљења о вирусу и вакцини. Импресиониран сам! Пуно је ту експертског знања сконцентрисано из области медицинае, биологије, хемије ... Људи моји драги и добри колико вас зна којом хемијском формулом се ознацава обицна вода коју свакодневно пијете? Разумљив је и оправдан страх од свега новог, па и од нове вакцине, али не видим другу опцију него да вјерујемо науци. Спасавале су нас вакцине у прослости од многих заразних болести, али ово је први пут да се сила попут друствених мреза супротставила вакцини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

26.03.2021 08:17

није се никад десавало да вакцина спасава, него бас напротив узрокује пландемије, то вам је рокфелерова лазна медицина опрала мозгове правеци вакцине и стварајуци епидемије за болести које су саме исцезле усљед повецања хигијене и побољсања исхране.... вакцине слузе само да се болести одрзавају. Спански грип је узрокован масовном вакцинацијом војника пред полазак у рат, и није заустављен вакцинацијом.