Film iz 2017. koji baca novo svjetlo o porijeklu virusa

Institut za virologiju u Vuhanu, poznat po svojim istraživanjima virusa kod slijepih miševa, već duže se navodi kao mogući izvor širenja zaraze.

Svijet 25.01.2021 | 08:47
Film iz 2017. koji baca novo svjetlo o porijeklu virusa

Međutim kineske vlasti te tvrdnje odbacuju kao "čiste spekulacije" i ističu da u toj laboratoriji važi visok nivo bezbjednosti.

Međutim, jedan dokumentarni film, koji je na državnoj televiziji CCTV već prikazan 2017. godine, pokazuje koliko se ležerno pojedini saradnici Instituta ponašaju u radu sa korona virusima, piše Dojče vele i dodaje da je na taj film podsjetio i "Tajvan njuz" uoči dolaska stručnjaka iz SZO.

U pomenutom filmu prikazana je grupa naučnika okupljenih oko Ši Džengli, poznate pod nadimkom "Bat Women", u potrazi za porijeklom SARS-a, a iako im je bolo jasno da slijepi miševi koje su pregledali u sebi možda nose smrtonosne viruse, pojedini naučnici za vrijeme istraživanja u pećini u Junanu nisu nosili zaštitnu opremu.

Uhvaćeni slijepi miševi pregledani su golim rukama, a bez zaštite je rukama uziman i njihov izmet, koji je mogući izvor zaraze.

Virolog Čui Džiu je čak rekao da ga je slijepi miš ugrizao kroz tanke gumene rukavice i on u filmu pokazuje otečeno mjesto ugriza, dok glas iz pozadine iznosi činjenicu da slijepi miševi mogu da prenesu brojne viruse, među kojima i bjesnilo, pa se zato članovi istraživačkog tima prije uzimanja uzoraka vakcinišu protiv bjesnila.

Taj film nenamerno pokazuje da se mjere bezbjednosti baš ne poštuju kako treba, ne samo prilikom istraživanja u pećini nego i u laboratoriji, gde laboratorijski tehničari ne nose pravu zaštitnu odjeću ili masku za lice, piše DW.

Kako je izjavila Ši Džengli, "taj posao nije tako opasan kao što svi misle", jer je veoma mala vjerovatnoća direktne zaraze ljudi.

Ona je tada pojasnila da njeni saradnici, kada znaju da slijepi miševi na određenom mjestu u sebi nose virus koji bi mogao da predje na čovjeka, sprovode veće mere opreza, ali da se "u većini slučajeva primjenjuje samo obična zaštita".

Ovaj film, navodi se, otvara pitanja na koja bi sigurno i tim SZO želeo da pronađe odgovore, jer šokira ležerni odnos prema bezbednosnim mjerama.

(Tanjug) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Gangago

25.01.2021 08:02

To sto rade Kinezi radili su i ranije, i to hiljadama godina! Virus je -to se jasno cita izmedju redova- dizajniran, ili kao dio vojnog arsenala ili za specijalne namjene ocima planete.

ODGOVORITE
Name

Koja

25.01.2021 09:47

SZO je zločinačka organizacija koja je krila zajedno sa kineskim organizacijama početak širenja virusa u Kini.

ODGOVORITE
Name

Agenda

25.01.2021 10:54

Smutljivci poniženi aBd uskoro

ODGOVORITE
Name

rembrant

25.01.2021 11:02

od same pojave ovog virusa sam ja...kao obicni laik tvrdio da se ovo pojavilo kod kosookih azijata,zderaca...pasa,macaka,mravojeda,pacova,slijepih miseva,crva te razno razne gamadi.sta moze biti valjano a da potice od njih.naravno nista ali...balkanskim majmunima je za sve kriva amerika i zapad.samo je dobro raditi tamo i uzimati pare.mars u kinu i rusiju i radite za 300 e kao i ovde.a zapad pustite nama koji hocemo da budemo dio razvijenog i normalnog svijeta.

ODGOVORITE
Name

To ti je

25.01.2021 12:09

Upravo projekat iz toga svijeta sto ti tako blista pred tvojim ocima. Kina im je idealan teren za to....

Name

drekavac

25.01.2021 14:06

Nadje li iko onog preladjenog mravojeda sa vuhanske pijace ? Kakva je njegova sudbina?

Name

Miso

25.01.2021 16:44

Sismisojedi kiniezi su najkrivlji za virus a to ce se dokazati kad tad.