Mladi ratar: Sladak semberski hljeb sa devet kora

Lazar Nestorović ruši predrasude o tome da je nemoguće živjeti od rada na selu. U semberskoj ravnici ovaj mladić je ponikao, stasavao, nemajući ni jednog trenutka dilemu da li da ode ili da ostane na porodičnom imanju. 

Republika Srpska 24.01.2021 | 20:36
Mladi ratar: Sladak semberski hljeb sa devet kora

Krenuvši očevim stopama, Lazar Nestorović je već sa šest godina vozio traktor i znao sve oko ratarske mehanizacije. Danas, sa nepunih 18 godina i dalje je sušta suprotnost većini mladih, jer sve teške poslove obavlja sa puno ljubavi i pažnje, i kao takav, postao je desna ruka na porodičnom imanju.

Proljeće i jesen, godišnja su doba kada na selu ima najviše posla. Ipak ni zimi se ne sjedi skrštenih ruku… Duže noći, kraći dani, ali vrijedni domaćini stižu sve da porade, uvjerava nas Lazar.

I danas važi pravilo da je seljački hljeb sa devet kora, ali Lazar kaže da je i pored svih teškoća, život na selu ispunjen.

Nema čovjeka da ne voli svoje rodno ognjište i zavičaj iz kojeg je ponikao, a za selo Brodac mladi Nestorović je vezan poput trske sa potokom ili smole uz borovu koru…

Slučajno ili namjerno, ovaj mladi Bročanin izabrao je zanimanje poljoprivredni tehničar, a kroz školovanje uspio je da dopuni znanje stečeno u praksi. Ali tvrdi da  na opstanak poljoprivrede, ne utiče samo interesovanje i sposobnost proizvođača.

Uz mnogo truda i znoja, ovaj mladić ističe sve prednosti seoskog života, osim zdrave hrane i čistog vazduha, za njega je bitna bliskost sa porodicom i komšijama, te rano stečene radne navike koje će mu biti od velike koristi u životu. 

(BN)

 

 

 

 

 

 

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bukovica Donja

24.01.2021 20:12

Svaka cast buduci domacine.Ti znas sta zivot trazi od mladog covjeka,bravo!.

ODGOVORITE
Name

Neka

24.01.2021 21:44

Ti Bog podari zdravlja i srece drago momce.Malo je takvih kao sto si ti,da se odluce obavljati teske seoske poslove.

Name

Реално

25.01.2021 06:27

Свака част овом момку! Потребно је што више оваквих прилога јер има много поштених и вриједних људи у нашој Семберији. Свако добро млади домаћине!

Name

Političko Sarajevo

24.01.2021 21:48

Konacno normalne i zdrave informacije i promocija postenog rada i radnika. Svaki posao je tezak ali covjek treba traziti posao koji voli. Zaradjivati platu u poslu ili bransi koju ne volis je patnja

ODGOVORITE
Name

As

24.01.2021 22:47

Sve cestitke i puno uspjeha u životu i radu.Nadam se da se nećeš predomisliti kad se kamere ugase !!

Name

Politika i pravda

25.01.2021 06:50

Svaka čast i sretno ti bilo u tome što radiš.

ODGOVORITE
Name

Bijeljinac

25.01.2021 09:00

Lijepo sto je imao mogućnost da izabere ovaj način zivota.svaka mu cast i nadam se da ce biti zadovoljan.

ODGOVORITE
Name

LawAndOrder

25.01.2021 22:55

Čast svaka! Svi moramo raditi. Voljeti ono što radimo je najveća sreća.

ODGOVORITE