Млади ратар: Сладак семберски хљеб са девет кора

Лазар Несторовић руши предрасуде о томе да је немогуће живјети од рада на селу. У семберској равници овај младић је поникао, стасавао, немајући ни једног тренутка дилему да ли да оде или да остане на породичном имању. 

Република Српска 24.01.2021 | 20:36
Млади ратар: Сладак семберски хљеб са девет кора

Кренувши очевим стопама, Лазар Несторовић је већ са шест година возио трактор и знао све око ратарске механизације. Данас, са непуних 18 година и даље је сушта супротност већини младих, јер све тешке послове обавља са пуно љубави и пажње, и као такав, постао је десна рука на породичном имању.

Прољеће и јесен, годишња су доба када на селу има највише посла. Ипак ни зими се не сједи скрштених руку… Дуже ноћи, краћи дани, али вриједни домаћини стижу све да пораде, увјерава нас Лазар.

И данас важи правило да је сељачки хљеб са девет кора, али Лазар каже да је и поред свих тешкоћа, живот на селу испуњен.

Нема човјека да не воли своје родно огњиште и завичај из којег је поникао, а за село Бродац млади Несторовић је везан попут трске са потоком или смоле уз борову кору…

Случајно или намјерно, овај млади Брочанин изабрао је занимање пољопривредни техничар, а кроз школовање успио је да допуни знање стечено у пракси. Али тврди да  на опстанак пољопривреде, не утиче само интересовање и способност произвођача.

Уз много труда и зноја, овај младић истиче све предности сеоског живота, осим здраве хране и чистог ваздуха, за њега је битна блискост са породицом и комшијама, те рано стечене радне навике које ће му бити од велике користи у животу. 

(БН)

 

 

 

 

 

 

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Буковица Доња

24.01.2021 20:12

Свака цаст будуци домацине.Ти знас ста зивот трази од младог цовјека,браво!.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

24.01.2021 21:44

Ти Бог подари здравља и среце драго момце.Мало је таквих као сто си ти,да се одлуце обављати теске сеоске послове.

Name

Реално

25.01.2021 06:27

Свака част овом момку! Потребно је што више оваквих прилога јер има много поштених и вриједних људи у нашој Семберији. Свако добро млади домаћине!

Name

Политичко Сарајево

24.01.2021 21:48

Конацно нормалне и здраве информације и промоција постеног рада и радника. Сваки посао је тезак али цовјек треба тразити посао који воли. Зарадјивати плату у послу или бранси коју не волис је патња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

24.01.2021 22:47

Све цеститке и пуно успјеха у животу и раду.Надам се да се нећеш предомислити кад се камере угасе !!

Name

Политика и правда

25.01.2021 06:50

Свака част и сретно ти било у томе што радиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

25.01.2021 09:00

Лијепо сто је имао могућност да изабере овај начин зивота.свака му цаст и надам се да це бити задовољан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛаwАндОрдер

25.01.2021 22:55

Част свака! Сви морамо радити. Вољети оно што радимо је највећа срећа.

ОДГОВОРИТЕ