Pad industrijske proizvodnje u BiH za 8,2 odsto

Da je korona uticala na smanjenje svih privrednih aktivnosti, dokaz je i značajan pad industrijske proizvodnje za prva tri kvartala ove godine.

Bosna i Hercegovina 30.12.2020 | 19:58
Pad industrijske proizvodnje u BiH za 8,2 odsto

Industrijska proizvodnja ostvarena u BiH u prvih deset mjeseci ove godine manja je za 8,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavila je Agencija za statistiku BiH. Takvi rezultati su bili očekivani s obzirom da se epidemija virusa korona najviše odrazila upravo na privredu i proizvodne procese, smatraju u republičkoj Privrednoj komori.

 „U okviru toga prerađivačka industrija je pala za 12,7% što dovoljno govori o kakvim posljedicama se radi kad je u pitanju pandemija virusa korona i koje ostavlja na poslovanje privrede RS. Određene grane privrede se oporavljaju jedna od tih grana privrede je i metalski sektor međutim s obzirom na gubitke koje je privreda zabilježila u prvim mjesecima pandemije  nemoguće je očekivati da do kraja godine nadoknadimo taj minus“, smatra Vladimir Blagojević, Privredna komora RS.

Poslodavci kažu da je pad proizvodnje bio neminovan, ali da je stanje još uvijek podnošljivo i da se poslovna zajednica bori da sačuva radna mjesta i održi proizvodnju.

 „Evidetno je da su problemi u privredi mnogo manji nego što smo očekivali iako i nama nije jasno zašto je to tako, situacija nije bajna, ali nemamo katastrofalno stanje i zatvorenih firmi i otpuštanja. Ne bih ja prognozirao negativne stvari osim za one djelatnosti kao što su saobraćaj, turizam, ugostiteljstvo“, ističe Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Problem su i strukturne reforme u privredi kojih skoro i nema ali i činjenica da je kupovna moć pala, a samim tim pala je i potrošnja. Zato bi trebalo tražiti rješenja za brže pokretanje privrede, ali i apelovati na nadležne da se ne povaćava cijena električne energije a koja je najavljena za narednu godinu, smatraju u ekonomskom sektoru SDS-a. 

 „Obrazloženje Vlade je da cijene rastu jer rastu i okruženju ali naš standard ne prati okruženje mi stagniramo i prema programu Vlade mi ćemo stagnirati naredne tri godine da bi smo popravili ove negativne efekte koje ćemo imati. Šta to znači, to znači da Vlada planira oporavak svoj, a nemamo za privredu tri godine plana oporavka“, kaže Milan Radović.

Pored pada industrijske proizvodnje, epidemija je uticala i na smanjenje uplaćenih doprinosa u BiH pa je tako,prema posljednjim podacima, za 10 mjeseci republička kasa u minusu od 840 miliona maraka. 

(BN TV)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Djoks

30.12.2020 19:51

Ma to nije tacno, mi imamo rast industriske proizvodnje za 40% u odnosu na proslu godinu.

ODGOVORITE
Name

TRI SUPKA

30.12.2020 20:06

Ojhhhhhaaaa

ODGOVORITE
Name

Zoran

30.12.2020 20:11

A ovog pekara ko da je Nobelovac mjesi hljeb papane pusti obrazovane ljude da rade svoj posao

ODGOVORITE
Name

Stranix re Zoran

30.12.2020 21:41

U pravi si brate,pa ovaj ko da sam sebe zove svaku drugu vece na tv,a uvijek otkrije novu vrstu tople vode,talasika obicna.

Name

CUJ TO

30.12.2020 20:12

Cuj to.

ODGOVORITE
Name

Mejdan

31.12.2020 06:35

Još mu preskup hljeb

ODGOVORITE