Пад индустријске производње у БиХ за 8,2 одсто

Да је корона утицала на смањење свих привредних активности, доказ је и значајан пад индустријске производње за прва три квартала ове године.

Босна и Херцеговина 30.12.2020 | 19:58
Пад индустријске производње у БиХ за 8,2 одсто

Индустријска производња остварена у БиХ у првих десет мјесеци ове године мања је за 8,2 одсто у односу на исти период прошле године, објавила је Агенција за статистику БиХ. Такви резултати су били очекивани с обзиром да се епидемија вируса корона највише одразила управо на привреду и производне процесе, сматрају у републичкој Привредној комори.

 „У оквиру тога прерађивачка индустрија је пала за 12,7% што довољно говори о каквим посљедицама се ради кад је у питању пандемија вируса корона и које оставља на пословање привреде РС. Одређене гране привреде се опорављају једна од тих грана привреде је и металски сектор међутим с обзиром на губитке које је привреда забиљежила у првим мјесецима пандемије  немогуће је очекивати да до краја године надокнадимо тај минус“, сматра Владимир Благојевић, Привредна комора РС.

Послодавци кажу да је пад производње био неминован, али да је стање још увијек подношљиво и да се пословна заједница бори да сачува радна мјеста и одржи производњу.

 „Евидетно је да су проблеми у привреди много мањи него што смо очекивали иако и нама није јасно зашто је то тако, ситуација није бајна, али немамо катастрофално стање и затворених фирми и отпуштања. Не бих ја прогнозирао негативне ствари осим за оне дјелатности као што су саобраћај, туризам, угоститељство“, истиче Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Проблем су и структурне реформе у привреди којих скоро и нема али и чињеница да је куповна моћ пала, а самим тим пала је и потрошња. Зато би требало тражити рјешења за брже покретање привреде, али и апеловати на надлежне да се не поваћава цијена електричне енергије а која је најављена за наредну годину, сматрају у економском сектору СДС-а. 

 „Образложење Владе је да цијене расту јер расту и окружењу али наш стандард не прати окружење ми стагнирамо и према програму Владе ми ћемо стагнирати наредне три године да би смо поправили ове негативне ефекте које ћемо имати. Шта то значи, то значи да Влада планира опоравак свој, а немамо за привреду три године плана опоравка“, каже Милан Радовић.

Поред пада индустријске производње, епидемија је утицала и на смањење уплаћених доприноса у БиХ па је тако,према посљедњим подацима, за 10 мјесеци републичка каса у минусу од 840 милиона марака. 

(БН ТВ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дјокс

30.12.2020 19:51

Ма то није тацно, ми имамо раст индустриске производње за 40% у односу на прослу годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРИ СУПКА

30.12.2020 20:06

Ојхххххаааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

30.12.2020 20:11

А овог пекара ко да је Нобеловац мјеси хљеб папане пусти образоване људе да раде свој посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx ре Зоран

30.12.2020 21:41

У прави си брате,па овај ко да сам себе зове сваку другу веце на тв,а увијек открије нову врсту топле воде,таласика обицна.

Name

ЦУЈ ТО

30.12.2020 20:12

Цуј то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мејдан

31.12.2020 06:35

Још му прескуп хљеб

ОДГОВОРИТЕ