Glasanje o nepovjerenju SM BiH 11. januara

Sjednica Predstavničkog doma BiH zakazana je za 11. januar, a na njenom dnevnom redu je i Zahtjev za glasanje o nepovjerenju Savjetu ministara.

Bosna i Hercegovina 30.12.2020 | 15:35
Glasanje o nepovjerenju SM BiH 11. januara

Predlagači su poslanici iz Federacije BiH Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić, Damir Arnaut, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

U obrazloženju su naveli da, prema podacima relevantnih nevladinih organizacija, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj Savjet ministara BiH ima najlošiju ocjenu u regionu.

– Očigledno da je sastavljen čisto matematičkim principima koji garantuju podjelu vlasti, bez ikakvog jasnog plana oko toga šta ta vlast treba činiti i u kojem smjeru treba voditi državu – kažu inicijatori glasanja o nepovjerenju (smjeni) Savjeta ministara.

Podsjećaju da je u maju prošle godine objavljeno Mišljenje Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u EU i pred vlasti u BiH postavljeno 14 prioritetnih zadataka koji se moraju ispuniti prije ozbiljnog razmatranja kandidatskog statusa.

– Godinu i po nakon toga, od 14 prioriteta ispunjen je samo jedan, a u njih još samo tri je zabilježen neki napredak. Ovim tempom trebaćemo još najmanje deset godina da nam EU odobri kandidatski status, a o vremenskom okviru za eventualno članstvo ne smijemo ni razmišljati.

Savjet ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije se u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji saziv ove institucije od njenog uspostavljanja. Broj zakona kojeg je uputilo u parlamentamu proceduru je mizeran, izbjegava se donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je BiH na meti stalnih kritika iz Brisela – navode u inicijativi.

Kako kažu, aktuelni Savjet ministara nije pokazalo kapacitet, zainteresiranost ni spremnost da se uključi u rješavanje nekih gorućih pitanja poput migrantske krize i sprečavanja izgradnje odlagališta nuklernog otpada u Trgovskoj gori, a situacija sa pandemijom koronavirusa u BiH dodatno je pokazala nespremnost vlasti da preduzmu bilo kakvu smislenu i koordinisanu aktivnost u cilju zaštite života i zdravlja građana.

– Zbog toga je percepcija Savjeta ministara u javnosti toliko loša da bi u svakoj zdravoj demokratiji tražila dobrovoljne ostavke cijelog Savjeta, ili barem nekih njegovih ministara, tim prije što su umjesto da predano rade svoj posao u interesu građana, neki od njih aferama i lošim potezima samo pogoršali situaciju i otežali iznalaženje potencijalnih rješenja.

Takve su bile izjave ministra Selme Cikotića o migrantima kao turističkom potencijalu USK, koje su samo razbjesnile građane čija je bezbjednost kompromitovana već nekoliko godina. Takvo je bilo i prisustvo ministra Staše Košarca „korona-partiju“ na kojem su kršene epidemiološke mjere u vrijeme kad je situacija zahtljevala nedvosmislenu podršku ovim mjerama od strane najviših zvaničnika – navode poslanici u obrazloženju.

Među „grešne“, ubrajaju i poteze ministra pravde Josipa Grubeše, koji je „činio sve da na slobodu izvede ratnog zlodinca Marka Radića“, ili potez ministarke Bisere Turković, koja sprovodi porodično – privatnu spoljnu politiku, bez strateškog dogovora sa spoljnopolitičkim saveznicima i interesima BiH.

– Ne treba posebno navoditi kako je gradnja puteva u zastoju, ekonomija trpi posljedice pandemije bez adekvatnog odgovora, a pravosuđe potresaju skandali bez adekvatnog odgovora zakonodavca na izmjenama zakona koje od nas traž EU. Uz prethodno navedeni zastoj na evopskom putu i odsustvo napretka na putu ka NATO, sve ovo su kredibilni razlozi zbog kojih Savjet ministara predvođeno Zoranom Tegeltijom više ne zaslužuje podršku Parlamenta BiH – piše u inicijativi.

Podsjećamo, za eventualnu smjenu Savjeta ministara BiH, potrebna je opšta i entitetska, odnosno nacionalna većina u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na istoj sjednici Predstavničkog doma nalazi se još jedna tačka dnevnog reda koja se direktno tiče Savjeta ministara BiH.

U pitanju je zahtjev poslanika: Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Mire Pekić, Branislava Borenovića, Nermina Nikšića, Zukana Heleza, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Dženana Đonlagića, Zlatana Begića, Envera Bijedića, Vlatka Glavaša, Jasmina Emrića, Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Savjeta ministara, odnosno smjeni zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića.

(Srpskainfo)

 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Politika i pravda

30.12.2020 15:13

Sve ih smjeniti po redu. Ništa nisu postigli neka vrate plate za najmanje 10 mjeseci kad su od 14 zadaća uradili samo jednu. To je nevjerovatno odmah ostavke sami da daju.

ODGOVORITE
Name

Re

30.12.2020 18:23

Jos primaju za svaki mjesec topli obrok.

Name

Gdje je mozak

30.12.2020 15:21

Izglasati nepovjerenje, obavezno. Kad vec nema stida i srama ovaj Ilic, treba mu pokazati sta znaci drustvena odgovornost. Fali se kako je 400 000 km dao za izbore za kupovinu glasova. Pa odakle ako ne od pljacke.

ODGOVORITE
Name

Obicne bitange

30.12.2020 15:24

Ovome je mnogo i da bude upravnik groblja kad sam vidio kakva mu je strucna sprema.

ODGOVORITE
Name

Rasim

30.12.2020 17:09

Ovaj tegeltija ovaj nema blage veze sa zivotom covjek po nalogu Mile Duduka samo gleda da zaduzi sto vise i kredita da uzme da imaju sta da kradu..nije njih briga za narod i drzavu oni gledaju svo cara..

Name

Gojko

30.12.2020 17:10

Znaci Tegeltije se razduzuju i jesu brate od zla oca odgore majke ..mafijasi malo jaci..huujjj-

Name

И

30.12.2020 15:25

Шта ћемо кад им изгласате неповјерење, а они остану у техничком мандату до нових избора? Шта сте урадили? Ништа. Ако имате већину да смијените све из СНСД, СДА и ХДЗ, ок је, све друго је "баљезгање".

ODGOVORITE
Name

Zvornicani

30.12.2020 15:43

Svakako je u pitanju običan balvan od čovjeka. Tako da nepovjerenje je jedini zdrav izbor!

ODGOVORITE
Name

Miki

30.12.2020 17:12

Sve ovo samo gleda da kredit neki usicari i od toga uzmu svoj dio a narod neka glasa za budale,,tako i treba.

Name

Realno

30.12.2020 16:02

Iskreno najgori savjet ministara ikad do sad !!!

ODGOVORITE
Name

Bzv

30.12.2020 16:13

I treba ga smojeniti, kupovao je glasace za izbore kao lud, osvojili su oko 700 glasova a sve ostalo kupili. On je po svakom osnovu nemoralan lik.

ODGOVORITE
Name

Sarovicu

30.12.2020 16:53

Urazumi se vise

ODGOVORITE
Name

Re

31.12.2020 01:04

Sarovic je razuman ali šta je sa tobom druže?

Name

BL

30.12.2020 16:57

Nekima je bitnija fotelja nego cist obraz.

ODGOVORITE
Name

Mrki

31.12.2020 05:36

Smijene pod hitno.