Гласање о неповјерењу СМ БиХ 11. јануара

Сједница Представничког дома БиХ заказана је за 11. јануар, а на њеном дневном реду је и Захтјев за гласање о неповјерењу Савјету министара.

Босна и Херцеговина 30.12.2020 | 15:35
Гласање о неповјерењу СМ БиХ 11. јануара

Предлагачи су посланици из Федерације БиХ Аида Баручија, Мирјана Маринковић-Лепић, Дамир Арнаут, Нермин Никшић, Саша Магазиновић, Зукан Хелез и Нада Младина.

У образложењу су навели да, према подацима релевантних невладиних организација, по броју предложених закона и одржаних сједница, овај Савјет министара БиХ има најлошију оцјену у региону.

– Очигледно да је састављен чисто математичким принципима који гарантују подјелу власти, без икаквог јасног плана око тога шта та власт треба чинити и у којем смјеру треба водити државу – кажу иницијатори гласања о неповјерењу (смјени) Савјета министара.

Подсјећају да је у мају прошле године објављено Мишљење Европске комисије о Захтјеву БиХ за чланство у ЕУ и пред власти у БиХ постављено 14 приоритетних задатака који се морају испунити прије озбиљног разматрања кандидатског статуса.

– Годину и по након тога, од 14 приоритета испуњен је само један, а у њих још само три је забиљежен неки напредак. Овим темпом требаћемо још најмање десет година да нам ЕУ одобри кандидатски статус, а о временском оквиру за евентуално чланство не смијемо ни размишљати.

Савјет министара под предсједавањем Зорана Тегелтије се у јавности оцјењује као најгори и најнеефикаснији сазив ове институције од њеног успостављања. Број закона којег је упутило у парламентаму процедуру је мизеран, избјегава се доношење кључних реформских докумената, због чега је БиХ на мети сталних критика из Брисела – наводе у иницијативи.

Како кажу, актуелни Савјет министара није показало капацитет, заинтересираност ни спремност да се укључи у рјешавање неких горућих питања попут мигрантске кризе и спречавања изградње одлагалишта нуклерног отпада у Трговској гори, а ситуација са пандемијом коронавируса у БиХ додатно је показала неспремност власти да предузму било какву смислену и координисану активност у циљу заштите живота и здравља грађана.

– Због тога је перцепција Савјета министара у јавности толико лоша да би у свакој здравој демократији тражила добровољне оставке цијелог Савјета, или барем неких његових министара, тим прије што су умјесто да предано раде свој посао у интересу грађана, неки од њих аферама и лошим потезима само погоршали ситуацију и отежали изналажење потенцијалних рјешења.

Такве су биле изјаве министра Селме Цикотића о мигрантима као туристичком потенцијалу УСК, које су само разбјесниле грађане чија је безбједност компромитована већ неколико година. Такво је било и присуство министра Сташе Кошарца „корона-партију“ на којем су кршене епидемиолошке мјере у вријеме кад је ситуација захтљевала недвосмислену подршку овим мјерама од стране највиших званичника – наводе посланици у образложењу.

Међу „грешне“, убрајају и потезе министра правде Јосипа Грубеше, који је „чинио све да на слободу изведе ратног злодинца Марка Радића“, или потез министарке Бисере Турковић, која спроводи породично – приватну спољну политику, без стратешког договора са спољнополитичким савезницима и интересима БиХ.

– Не треба посебно наводити како је градња путева у застоју, економија трпи посљедице пандемије без адекватног одговора, а правосуђе потресају скандали без адекватног одговора законодавца на измјенама закона које од нас траж ЕУ. Уз претходно наведени застој на евопском путу и одсуство напретка на путу ка НАТО, све ово су кредибилни разлози због којих Савјет министара предвођено Зораном Тегелтијом више не заслужује подршку Парламента БиХ – пише у иницијативи.

Подсјећамо, за евентуалну смјену Савјета министара БиХ, потребна је општа и ентитетска, односно национална већина у оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

На истој сједници Представничког дома налази се још једна тачка дневног реда која се директно тиче Савјета министара БиХ.

У питању је захтјев посланика: Мирка Шаровића, Драгана Мектића, Мире Пекић, Бранислава Бореновића, Нермина Никшића, Зукана Хелеза, Саше Магазиновића, Наде Младине, Џенана Ђонлагића, Златана Бегића, Енвера Биједића, Влатка Главаша, Јасмина Емрића, Предрага Којовића, Аиде Баручије, Мирјане Маринковић-Лепић и Дамира Арнаута за иницирање гласања о реконструкцији Савјета министара, односно смјени замјеника министра цивилних послова БиХ Синише Илића.

(Српскаинфо)

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Политика и правда

30.12.2020 15:13

Све их смјенити по реду. Ништа нису постигли нека врате плате за најмање 10 мјесеци кад су од 14 задаћа урадили само једну. То је невјероватно одмах оставке сами да дају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.12.2020 18:23

Јос примају за сваки мјесец топли оброк.

Name

Гдје је мозак

30.12.2020 15:21

Изгласати неповјерење, обавезно. Кад вец нема стида и срама овај Илиц, треба му показати ста знаци друствена одговорност. Фали се како је 400 000 км дао за изборе за куповину гласова. Па одакле ако не од пљацке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицне битанге

30.12.2020 15:24

Овоме је много и да буде управник гробља кад сам видио каква му је струцна спрема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расим

30.12.2020 17:09

Овај тегелтија овај нема благе везе са зивотом цовјек по налогу Миле Дудука само гледа да задузи сто висе и кредита да узме да имају ста да краду..није њих брига за народ и дрзаву они гледају сво цара..

Name

Гојко

30.12.2020 17:10

Знаци Тегелтије се раздузују и јесу брате од зла оца одгоре мајке ..мафијаси мало јаци..хуујјј-

Name

И

30.12.2020 15:25

Шта ћемо кад им изгласате неповјерење, а они остану у техничком мандату до нових избора? Шта сте урадили? Ништа. Ако имате већину да смијените све из СНСД, СДА и ХДЗ, ок је, све друго је "баљезгање".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницани

30.12.2020 15:43

Свакако је у питању обичан балван од човјека. Тако да неповјерење је једини здрав избор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

30.12.2020 17:12

Све ово само гледа да кредит неки усицари и од тога узму свој дио а народ нека гласа за будале,,тако и треба.

Name

Реално

30.12.2020 16:02

Искрено најгори савјет министара икад до сад !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бзв

30.12.2020 16:13

И треба га смојенити, куповао је гласаце за изборе као луд, освојили су око 700 гласова а све остало купили. Он је по сваком основу неморалан лик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саровицу

30.12.2020 16:53

Уразуми се висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.12.2020 01:04

Саровиц је разуман али шта је са тобом друже?

Name

БЛ

30.12.2020 16:57

Некима је битнија фотеља него цист образ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

31.12.2020 05:36

Смијене под хитно.