Građani finansiraju privatni biznis pojedinaca u oba entiteta (VIDEO)

Čak 82 od stotinu bh. građana sa kojima su razgovarali novinari CIN-a nije znalo da uz račun za struju plaćaju i naknadu za obnovljive izvore. Dok jedni kažu da plaćaju račune ne obraćajući pažnju na pojedinosti, drugi smatraju da nije uredu na ovakav način uzimati novac od građana i finansirati privatne biznise.

Bosna i Hercegovina 30.12.2020 | 13:55
Građani finansiraju privatni biznis pojedinaca u oba entiteta (VIDEO)

Prvobitno zamišljena kao spas za ugrožena prirodna bogatstva, postrojenja za proizvodnju „čiste struje“ su se pretvorila u suprotnost i izvor sigurne i lake zarade privatnicima.

MHE Dub Tihomira Brajkovića je 2019. godine dobila 4,3 miliona KM poticaja koje su platili građani.

Nešto manji iznos dobilo je osam mini hidroelektrana slovenske firme „Interenergo“ kojim je za šest godina isplaćeno 22,3 miliona podsticaja. Novinari CIN-a su utvrdili nepoštivanje propisa prilikom izgradnje i puštanja u rad dvije MHE u njihovom vlasništvu na rijeci Ugar.

Prema podacima Republičkog inspektorata, gradnja MHE „Zapeće“ nije bila u skladu sa odobrenjima pa je 2014. godine inspekcija zaustavila gradnju. Vlasnici su za kratko vrijeme pribavili novu građevinsku dozvolu, usklađenu sa izvedenim radovima. Na ovaj način je otklonjena nepravilnost, a radovi su nesmetano nastavljeni.

Inspektori su na MHE „Novakovići“ utvrdili da je puštena u rad bez izgrađene riblje staze koja bi omogućila nesmetan prolazak ribe iz gornjeg u donji tok rijeke. Investitori su riblju stazu izgradili šest mjeseci nakon inspekcijske kontrole.

Obje MHE su od Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS naknadno dobile dozvole da proizvode struju po duplo većoj snazi od prvobitno odobrene. To znači da koriste veću snagu vode, proizvode više struje i dobivaju više novca od prodaje i podsticaja.

Iz firme EHE, koja kao dio „Interenergo“ grupacije rukovodi ovim MHE, kažu da o ovoj temi mogu govoriti tek nakon praznika.

Tri firme u vlasništvu „Eling inžinjeringa“ iz Teslića, od kojih je jedna u suvlasništvu sa slovenskim „Petrolom“, u ovih šest godina dobile su nešto više od 16 miliona maraka podsticaja za pet MHE.

Republički inspektorat je tokom gradnje jedne – „Ilomske“ − utvrdio da radovi ne teku u skladu sa građevinskom dozvolom i da investitor nema validnu ekološku dozvolu jer ju je izdala Opština Kneževo umjesto Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, pa je 2013. godine  zaustavljena gradnja.

Nakon dva sudska procesa dozvola im je konačno vraćena krajem 2017. godine, ali inspektori su u međuvremenu otkrili novi problem − „Ilomska“ je tokom borbe na sudu proizvodila struju iako nije imala dozvolu Regulatorne komisije za energetiku RS.

Novinari CIN-a su saznali da je, uprkos tome, za to vrijeme ova MHE dobila milion i po maraka podsticaja.

Novinari CIN-a nisu uspjeli stupiti u kontakt sa predstavnicima „Eling inžinjeringa“ jer su telefonski brojevi firme van funkcije.

„Eling inžinjering“ je dobio dozvolu za povećanje snage pa „Ilomska“ sada proizvodi struju po 22 puta većoj snazi od prvobitno odobrene.

Prema EU regulativi, sva postrojenja preko 0,5 MW instalirane snage smatraju se velikim postrojenjima i njihovi podsticaji se izračunavaju na osnovu prihoda od prodaje struje. U BiH ovakva uslovljenost ne postoji pa se sva postrojenja do 10 MW stimulišu na isti način – garantovanom cijenom i podsticajima.

Najveću dobit slovenskim i povezanim firmama donijela su postrojenja sa većom snagom – do 6,8 MW. Istovremeno, u njihovoj matičnoj državi MHE sa ovolikom snagom uopšte nisu u sistemu podsticaja pa su ove firme svoj posao kod kuće usmjerile na solarne elektrane, a u BiH su izgradile 12 MHE.

Poređenja radi, Slovenija je 2020. godine isplatila šest miliona maraka podsticaja za 76 malih hidroelektrana, a BiH je dala 36 miliona KM podsticaja za 102 MHE.

Podsticaji za proizvodnju „čiste struje“ su trebali smanjiti proizvodnju u termoelektranama i koncentraciju štetnih plinova u prirodi, ali se to još nije desilo. Naime, termoelektrane su i dalje vodeći proizvođači koji daju 64,6 posto ukupno proizvedene energije u BiH.

Nusret Drešković, profesor i dekan na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, kaže da se MHE smatraju obnovljivim i čistim izvorom, ali je, ustvari, riječ o „izuzetno prljavoj energiji“ čijom proizvodnjom se isušuju korita, uništava živi svijet u vodi i na obalama rijeka, što narušava prirodnu ravnotežu okoliša.

Ekološke i ekonomske štete

MHE su se pokazale kao najštetnija koncesiona djelatnost u oblasti obnovljivih izvora energije zbog uništavanja prirodnih bogatstava i male koristi po društvo.

Iako u posljednje vrijeme entitetske institucije i funkcioneri priznaju njihov štetni utjecaj, MHE i dalje rade, a vlasnici i dalje dobivaju novac građana. Regulatorna komisija za energetiku RS, zadužena za nadzor na tržištu struje u entitetu, u svom izvještaju iz 2019. godine upozorila je da se mnoge MHE grade u planiranim ili već zaštićenim područjima, što ne bi trebalo da se dešava.

Skrenula je pažnju i na loše posljedice sve češće izgradnje MHE u nizu i na jednom slivu, kao što je slučaj na Ugru, Govzi i Prači. Upravo na ovim rijekama se nalaze postrojenja slovenskih firmi i firmi braće Brajković koje su dobile najviše novca od podsticaja u posljednjih šest godina.

Vlasti u BiH uglavnom izdaju dozvole za gradnju MHE čije se mašinske zgrade grade nizvodno od brane, a voda dovodi kroz cijev. U koritu bi morala ostati dovoljna količina vode za održavanje normalnog života u rijeci, ali to često nije slučaj jer se pri dodjeli dozvola za gradnju ne rade provjere o ekološki prihvatljivom protoku vode u koritu.

„Eh, te derivacione hidroelektrane, one nekad (…) malo više narušavaju životnu sredinu“, kaže Željko Ratković iz „Elektroprivrede RS“, objašnjavajući da su ovakve MHE jeftinije pa ih zato i ima više.

Profesor Drešković ovome dodaje i negativan utjecaj koji imaju vještačke akumulacije stvorene izgradnjom MHE na zdravlje ljudi jer povećavaju isparavanja, vlažnost zraka i zamagljivanja prostora. On smatra da se treba orijentisati na druge izvore energije i ispitati najoptimalniji način njihovog iskorištavanja: „Slatka voda je resurs. Ko bude imao slatku vodu, on će preživjeti, a mi se potpuno suprotno trenutno ponašamo“.

Uprkos svemu tome, nadležne institucije tvrde da izgradnja MHE pozitivno utiče na razvoj lokalnih zajednica, privredu i zapošljavanje stanovništva. Važnom smatraju i koncesionu naknadu koju plaćaju vlasnici MHE.

„Svi smo na neki način zadovoljni u tom postupku. Na kraju krajeva, kad ugovor o koncesiji istekne, onda se taj objekat dodjeljuje državi na korištenje“, kaže pomoćnik ministra u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH Halko Balavac.

Željko Ratković iz „Elektroprivrede RS-a“ smatra da korist po stanovništvo zavisi od objekta do objekta: „Ako govorimo o investitoru, sigurno da će on imati najveće koristi i sigurno da ne bi ni uš’o u investiciju da nema koristi. Ako govorimo o stanovništvu na tome području, i ono bi trebalo da ima neku korist“.

Vlasnicima malih hidroelektrana u RS su u 2019. godini isplaćena skoro 34 miliona maraka podsticaja. Istovremeno, oni su lokalnim zajednicama, u kojima su izgradili MHE, dali jedanaest puta manje novca.

Zbog ovakvih odnosa ekonomista Miljević ne vidi veliko dobro po društvo: „Osnovno je pitanje a zašto, uopšte, mi želimo male hidroelektrane kad su to izuzetno mali kapaciteti? Ne doprinose sigurnosti snadbijevanja, lokalna zajednica nema koristi od toga, ima eventualno štetu, ili ako ima korist, korist je mala, je l’. Uništavamo biodiverzitet i postavlja se pitanje a što mi to radimo. Koju korist društvo ima? Nema nikakvu korist društvo od toga! Imaju pojedinci“

Ekonomista Damir Miljević kaže da društvo nema nikakvu korist od MHE: “E, sad je pitanje da li hoćete da gradite sistem koji favorizuje pojedince ili sistem koji favorizuje društvo” 

Istovremeno se u Federalnom parlamentu i Vladi FBiH više puta polemisalo o mogućoj zabrani izgradnje MHE i obustavi podsticaja za ova postrojenja. Prije nekoliko mjeseci premijer Vlade Fadil Novalić održao je sastanak sa predstavnicima ekoloških udruženja i nadležnim ministarstvima. Tada je MHE okarakterisao kao „značajan društveni problem“.

„Naša priroda i planine su totalno napadnute, a korist koju vidimo u dobivenoj struji je nikakva i isključivo je raspoređena na mali broj privatnih vlasnika“, rekao je tom prilikom Novalić.

Ipak, iz Federalnog ministarstva energetike za CIN kažu da će vjerovatno za sada sve ostati na istome. Za zabranu gradnje MHE, kažu, potrebno je prvo izmijeniti propise, a ukidanje podsticaja bi se moglo primijeniti samo na buduća postrojenja. U institucijama RS ne razmatraju ovu mogućnost.

„Kad ste jednom potpisali ugovor kojim nekome garantujete nešto, Vi ne možete da promijenite ako on ne pristane, a on nije lud da pristane“, objašnjava ekonomista Damir Miljević.

Čak 82 od stotinu bh. građana sa kojima su razgovarali novinari CIN-a nije znalo da uz račun za struju plaćaju i naknadu za obnovljive izvore. Dok jedni kažu da plaćaju račune ne obraćajući pažnju na pojedinosti, drugi smatraju da nije uredu na ovakav način uzimati novac od građana i finansirati privatne biznise.

“To je isto kao da ja sad odem u hotel, jedem i prespavam i onda pošaljem račun nekom drugom da plati”, smatra Anto Ljubaš iz Bugojna.

(CIN)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Странац

30.12.2020 13:26

Све ми је јасно,ал да се то наплаћује на бројилу топлотне пумпе која од 1киловата прави 5 киловата то се граничи са зоном сумрака.

ODGOVORITE
Name

Re

30.12.2020 14:21

Sve to placamo i znamo, ali cutimo kao idioti. Svi na ulicu i protjerati lopove!

Name

Re

01.01.2021 07:01

Da li neko od pravnika čita ovo? Da li možemo da ih tužimo? Šta radi agencija za zaštitu potrošača? Iz kojih sredstava se oni plaćaju.

Name

Ica

30.12.2020 13:32

Ovo mi sve prelazi u dosadu,a nista se ne preduzima.Isto kad nosis prazan dzak.

ODGOVORITE
Name

075

30.12.2020 14:06

Opa " legalno " Bakir, Dragan i Milorad ( abecedno ) uzeše skoro 100 miloiona BAM !

Name

RASPUCHIN

30.12.2020 14:09

Тачно , прича се годинама а "Електропривреда Р.С." је постала приватно-партијска прћија и ово је ситниш у односу на оно шта нам све наплаћују и колико нас краду. Битно је да имамо некакву "Регулаторну комисију за енергетику Р. Српске" у коју су угурали гомилу ухљеба који се повремено огласе. Углавном када треба оправдати поскупљење. Наравно , ту је и "међународна заједница" са све својом "Европском енергетском заједницом" која све то аминује. Неко помену Словенију? Па управо је посљедњих пет-шест година (ако не и више) на челу те "заједнице" и био Словенац. Све је јасно или треба додатно објашњење?

Name

Сарајлија

30.12.2020 16:17

Свакако, ЕВО КОНАЧНО РАЗЛОГА ЗА ОПШТУ ПОБУНУ, али вратити потрошачима што им је отето, третирајући то авансним уплатама ел. енергије

Name

Mrga

30.12.2020 18:36

U pravu si. Lajanje na zvijezde o cemu god procitam. Placamo i sutimo. Tako ce nam bit od sad pa nadalje i ubuduce.

Name

Dragan

30.12.2020 13:35

Dabogda im prishela svaka otimačina..

ODGOVORITE
Name

GANGSTER DRZAVA

30.12.2020 13:43

LOPOVSKA VLAST, LOPOVSKA DRZAVA. DODIK SAMO TRUBI O NACIJI I SMISLJA NACIN DA POKRADE LJUDE. OGAVNO.

ODGOVORITE
Name

Re

30.12.2020 16:41

Dabogda dali doktorima i nemoglo ni biti.svi redom .

Name

Мирослав

30.12.2020 13:48

Давно сам писао ,издвајам за обновљиве изворе а онда ти тај наводни инвеститор а баш ме чуди како то баш Словенци и чије су фирме продају струју а власт каже како су они успјешни.

ODGOVORITE
Name

Boki

30.12.2020 13:55

Ovo je dokaz da smo mi lud i nepismen narod 80 % nezna da nam otimaju pare za obnovljive izvore energije, mi koji smo znali u manjini smo, ja ljudima objašnjavam to, oni kažu šta mi tu možemo i šta reći?

ODGOVORITE
Name

RE Boki

30.12.2020 14:35

Hajd da smo samo nepismeni, vec smo tupi, glupi, bez ljudske svijesti i savjesti. Narod zivi po sistemu i matrici ukradi, slazi, prevari itd. Ko vise prevari i ukrade,on je uvazen, postovan i cjenjen kod naroda,jel se snaso bostao lokalni bos alfa i omega u svojoj sredini.Ovde nema nestale su vrijednosti drustva, znanje, strucnost, odgovornost, postenje, pravda itd...!!! Na sceni je lopovluk i kriminal a narod sve tuplji, nepismeniji i gluplji. Bez stranaca mi se ne mozemo izvuci iz ovog blata.

Name

@

30.12.2020 15:42

E moj Boki.....u pravu si ali kako da se mi mali ljudi izborimo sa bagrom?! Kradu na svemu,nije samo EP.....pogledajte samo odbitke na platama! Uzimaju nam za sve i svasta,porezi,doprinosi i neke pomoci za koje niko nije trazio saglasnost radnika! A kome se obratiti????

Name

BOŽE MOJ

30.12.2020 16:02

Čije su solarne elektrane po Nevesinju,sad i u Bileći pravi!Doći će sve na naplatu,kad narod uzme motke...

Name

Lesinarizacija

30.12.2020 14:18

Da, prizivamo Bajdena, da se ugosti u Banja Luku, navijaci Banjaluckih fudbalskih klubova imaju posebno mjesto u organizaciji.

ODGOVORITE
Name

Marko

30.12.2020 14:21

Kakav drzak kriminal,Brajkovic je drzavi ostao duzan 10 miliona poreza koji je utaio,a od iste dobija milionske podsticaje,gradi po drzavnoj zemlji,pravi ekektrane i nikad nije platio dug!!!!

ODGOVORITE
Name

Radenko16

30.12.2020 14:23

Ovo kad citam,prevrce mi se zeludac,to je isto lao da ti neko zavuce ruku u dzep i uzme para koliko mu treba a ti ne smijes da ga pitas sta to radi.Revolucija ali zestoka jedino je rjesenje!!!

ODGOVORITE
Name

Tojeto

30.12.2020 14:31

Tako gradjani finansiraju unistenje rijeka i prirode, a struje imamo za izvoz.

ODGOVORITE
Name

E

30.12.2020 14:39

Osmisljeno da se prirodna bogatstvaa slijuu u privatneee dzepoveeee!!!Sva javna preduzeca sumee vodee fabrike ptivreduuu unistilii i sve u privatnee dzepove torovodjeee strpali sa svojim podobnima poslusnima kumovima rodbinom ljubavnjcima i ljubavnicamaaaa lopovskaaa privatizacijaaaa i elektrane na Drini i jos i jos i josssss!!!strasnooo pljackaaa stoljecaa na Balkanuu!!!politicari drzavni novac tj narodni budzetski pljackajuuu nemilosrdnooo kao da im je cacevinaa iznad zakona umrezeni partijskooo tajkunskaa hobotnicaaa!!! Plate penzije sveli ispod socijale drskoooo napravili Sirotinju od naroda rastjeralii opljackaliii a oni svoj kapital za Ginisaa !!sve propalo samo nj8hiv kapital rasteee li rastee!!!institucije blokirali i bahatee se!!16 vijek na balkanu napravili!!

ODGOVORITE
Name

Re

30.12.2020 18:12

Drzava omogucila, treba tuziti drzavu zbog tog nameta?

Name

Milunka

30.12.2020 14:52

Bozija zadnja. Zao mi je sto se vrati na nekom drugom

ODGOVORITE
Name

Krkan®

30.12.2020 14:56

Od sad, nadalje i ubuduće odbijam da plaćam ovu stavku... Platiću račun, ali bez ove stavke, pa makar bila 10 feninga... Iz principa! DOSTA JE VIŠE!

ODGOVORITE
Name

Nepismen

30.12.2020 15:30

Ti koji ne znaju ni sta placaju, glasačkom mjestu su prije otvaranja birališta i glasaju za ove krvopije. Mi gradjani sve placamo, od autoputa, zdravstva, željeznice, liječenje SMS-om, pa i gradnju minihidro, solarnih i vjetro elektrana, a porez, takse, akcize i dr. nameti sluze za rasipanje naše izabrane vlastele. Niko nam nije kriv, sami smo to izabrali, bitnije je biti veliki patriJota i nacionalista, pa neka nas drpaju.

ODGOVORITE
Name

Socijalizam

30.12.2020 15:46

Ma ako daj da bar ti privatnici budu jaki pod kontrolom i u opstem dobru. Ja sam za kapitalizam i digitalni socijalizam. Socijalizam da je valjao ostao bi. I nisam ANTI. Et.

ODGOVORITE
Name

Ser od Doboja

30.12.2020 15:54

Ima to ihiii, recimo javna preduzeća kao što su Auto Moto Klubovi, svi mi njima prilikom svake registracije dajemo ne znam tačno koliko para, ta gospoda uživa u raskoši a mi koji ih finansiramo po sili zakona NIKADA ih nismo ni vidjeli a kamoli neku njihovu uslugu dobili. U ovoj državi je uhljeba kao u priči, sve goli lopov do lopova, sve gotovani, čekaju prihode od sirotinje koja krpi kraj s krajem. Uhljebi sišu narodu i posljednju kap krvi, kradu zalogaj iz usta, sve to je potkovano nekakvim "nacionalnim interesima", pa kud ćeš veći nacionalni interes od skidanja uhljeba sa grbače ovog jadnog naroda.

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

30.12.2020 19:09

А ко би били ухљеби? Прича ми једна женска да има један који ради петобригадни систем , то би било 12-24 па 12-48. Радно мјесто му је такво да у "ноћној" спава а када ујутро дође с' посла сједа у камион и зарађаује додатно као превозник. Наравно , он је "друг-члан". Да ли би и то био "ухљеб"???

Name

Dobrojutro

30.12.2020 16:09

Pa ovo traje 7 godina.... Koncesije EFT ne plaća za kpanje uglja, šume isječene.... Znate li Vi da novi zakon o električnoj energiji znači da od 2023 god. cijene električne energije odredjuje berza a ne Vlada RS... SLOBODNO TRŽIŠTE... ništa nije slučajno...

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

30.12.2020 16:13

To je USAID-ov program, to stoji u agendi o pridruživanj, to u svim normalnim državama vlada mora da stimuliše proizvodnju iz obnovljivih izvora. To je planetarni problem emisija štetnih gasova i oštećenje Ozonskog omotača.

ODGOVORITE
Name

Pa

30.12.2020 16:17

Oguliše nas snsd, sda i hdz. Oguliše do gole kože. Pola tih para završi u njihovim džepovima.

ODGOVORITE
Name

JBIH

30.12.2020 16:21

Ukidanje kantona u FBIH skupi su i uvodjenje novih republika, jeftinije, a postuje narodnosti.

ODGOVORITE
Name

ima boga

30.12.2020 16:22

Ima boga, otimat od sirotinje zadnju koru hljeba i davat lopovima i prevarantima, neće im taj novac donijet blagostanje, ni njima ni njihovim naj milijim.

ODGOVORITE
Name

Hidrometeoroloski zavod

30.12.2020 16:32

Iatrazite kako hidrometeoroloski zavod radi hisrometrijska mjerenja za MHE....

ODGOVORITE
Name

Doboj

30.12.2020 17:52

I opet elektroprivreda debelo u minusu

ODGOVORITE
Name

I ne placamo

30.12.2020 17:59

Samo kroz nadiknadu za obnov. izv. energije, na tom istom eacunu placamo i kroz sve druge stavke mnogo vise i kroz konstantna poskupljenja.... To je ta politika,"pruvatna drtava u interesu pojedinaca", ne obaziruci se na drustvenu i ekolosku propast.

ODGOVORITE
Name

Boris

30.12.2020 19:15

Zvali me ludim ili ne, ali, ja sam ubjeđen da ova vlast na čelu sa Dodikom, Bakirom i Čovićem ima zadatak da uništi BiH. Ili su ludi ili su kriminalni. Trećeg objašnjenja nemam

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

30.12.2020 20:01

U Distriktu Brčko Gradjani plaćaju 5.15 k.m mjesečno za "Mjerno Mjesto Kupca". To mjesto i brojilo su moje privatno vlasništvo, 1/1, ali džaba, ha ha...

ODGOVORITE