Грађани финансирају приватни бизнис појединаца у оба ентитета (ВИДЕО)

Чак 82 од стотину бх. грађана са којима су разговарали новинари ЦИН-а није знало да уз рачун за струју плаћају и накнаду за обновљиве изворе. Док једни кажу да плаћају рачуне не обраћајући пажњу на појединости, други сматрају да није уреду на овакав начин узимати новац од грађана и финансирати приватне бизнисе.

Босна и Херцеговина 30.12.2020 | 13:55
Грађани финансирају приватни бизнис појединаца у оба ентитета (ВИДЕО)

Првобитно замишљена као спас за угрожена природна богатства, постројења за производњу „чисте струје“ су се претворила у супротност и извор сигурне и лаке зараде приватницима.

МХЕ Дуб Тихомира Брајковића је 2019. године добила 4,3 милиона КМ потицаја које су платили грађани.

Нешто мањи износ добило је осам мини хидроелектрана словенске фирме „Интеренерго“ којим је за шест година исплаћено 22,3 милиона подстицаја. Новинари ЦИН-а су утврдили непоштивање прописа приликом изградње и пуштања у рад двије МХЕ у њиховом власништву на ријеци Угар.

Према подацима Републичког инспектората, градња МХЕ „Запеће“ није била у складу са одобрењима па је 2014. године инспекција зауставила градњу. Власници су за кратко вријеме прибавили нову грађевинску дозволу, усклађену са изведеним радовима. На овај начин је отклоњена неправилност, а радови су несметано настављени.

Инспектори су на МХЕ „Новаковићи“ утврдили да је пуштена у рад без изграђене рибље стазе која би омогућила несметан пролазак рибе из горњег у доњи ток ријеке. Инвеститори су рибљу стазу изградили шест мјесеци након инспекцијске контроле.

Обје МХЕ су од Министарства просторног уређења, грађевинарства и екологије РС накнадно добиле дозволе да производе струју по дупло већој снази од првобитно одобрене. То значи да користе већу снагу воде, производе више струје и добивају више новца од продаје и подстицаја.

Из фирме ЕХЕ, која као дио „Интеренерго“ групације руководи овим МХЕ, кажу да о овој теми могу говорити тек након празника.

Три фирме у власништву „Елинг инжињеринга“ из Теслића, од којих је једна у сувласништву са словенским „Петролом“, у ових шест година добиле су нешто више од 16 милиона марака подстицаја за пет МХЕ.

Републички инспекторат је током градње једне – „Иломске“ − утврдио да радови не теку у складу са грађевинском дозволом и да инвеститор нема валидну еколошку дозволу јер ју је издала Општина Кнежево умјесто Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, па је 2013. године  заустављена градња.

Након два судска процеса дозвола им је коначно враћена крајем 2017. године, али инспектори су у међувремену открили нови проблем − „Иломска“ је током борбе на суду производила струју иако није имала дозволу Регулаторне комисије за енергетику РС.

Новинари ЦИН-а су сазнали да је, упркос томе, за то вријеме ова МХЕ добила милион и по марака подстицаја.

Новинари ЦИН-а нису успјели ступити у контакт са представницима „Елинг инжињеринга“ јер су телефонски бројеви фирме ван функције.

„Елинг инжињеринг“ је добио дозволу за повећање снаге па „Иломска“ сада производи струју по 22 пута већој снази од првобитно одобрене.

Према ЕУ регулативи, сва постројења преко 0,5 МW инсталиране снаге сматрају се великим постројењима и њихови подстицаји се израчунавају на основу прихода од продаје струје. У БиХ оваква условљеност не постоји па се сва постројења до 10 МW стимулишу на исти начин – гарантованом цијеном и подстицајима.

Највећу добит словенским и повезаним фирмама донијела су постројења са већом снагом – до 6,8 МW. Истовремено, у њиховој матичној држави МХЕ са оволиком снагом уопште нису у систему подстицаја па су ове фирме свој посао код куће усмјериле на соларне електране, а у БиХ су изградиле 12 МХЕ.

Поређења ради, Словенија је 2020. године исплатила шест милиона марака подстицаја за 76 малих хидроелектрана, а БиХ је дала 36 милиона КМ подстицаја за 102 МХЕ.

Подстицаји за производњу „чисте струје“ су требали смањити производњу у термоелектранама и концентрацију штетних плинова у природи, али се то још није десило. Наиме, термоелектране су и даље водећи произвођачи који дају 64,6 посто укупно произведене енергије у БиХ.

Нусрет Дрешковић, професор и декан на Природно-математичком факултету у Сарајеву, каже да се МХЕ сматрају обновљивим и чистим извором, али је, уствари, ријеч о „изузетно прљавој енергији“ чијом производњом се исушују корита, уништава живи свијет у води и на обалама ријека, што нарушава природну равнотежу околиша.

Еколошке и економске штете

МХЕ су се показале као најштетнија концесиона дјелатност у области обновљивих извора енергије због уништавања природних богатстава и мале користи по друштво.

Иако у посљедње вријеме ентитетске институције и функционери признају њихов штетни утјецај, МХЕ и даље раде, а власници и даље добивају новац грађана. Регулаторна комисија за енергетику РС, задужена за надзор на тржишту струје у ентитету, у свом извјештају из 2019. године упозорила је да се многе МХЕ граде у планираним или већ заштићеним подручјима, што не би требало да се дешава.

Скренула је пажњу и на лоше посљедице све чешће изградње МХЕ у низу и на једном сливу, као што је случај на Угру, Говзи и Прачи. Управо на овим ријекама се налазе постројења словенских фирми и фирми браће Брајковић које су добиле највише новца од подстицаја у посљедњих шест година.

Власти у БиХ углавном издају дозволе за градњу МХЕ чије се машинске зграде граде низводно од бране, а вода доводи кроз цијев. У кориту би морала остати довољна количина воде за одржавање нормалног живота у ријеци, али то често није случај јер се при додјели дозвола за градњу не раде провјере о еколошки прихватљивом протоку воде у кориту.

„Ех, те деривационе хидроелектране, оне некад (…) мало више нарушавају животну средину“, каже Жељко Ратковић из „Електропривреде РС“, објашњавајући да су овакве МХЕ јефтиније па их зато и има више.

Професор Дрешковић овоме додаје и негативан утјецај који имају вјештачке акумулације створене изградњом МХЕ на здравље људи јер повећавају испаравања, влажност зрака и замагљивања простора. Он сматра да се треба оријентисати на друге изворе енергије и испитати најоптималнији начин њиховог искориштавања: „Слатка вода је ресурс. Ко буде имао слатку воду, он ће преживјети, а ми се потпуно супротно тренутно понашамо“.

Упркос свему томе, надлежне институције тврде да изградња МХЕ позитивно утиче на развој локалних заједница, привреду и запошљавање становништва. Важном сматрају и концесиону накнаду коју плаћају власници МХЕ.

„Сви смо на неки начин задовољни у том поступку. На крају крајева, кад уговор о концесији истекне, онда се тај објекат додјељује држави на кориштење“, каже помоћник министра у Министарству енергије, рударства и индустрије ФБиХ Халко Балавац.

Жељко Ратковић из „Електропривреде РС-а“ сматра да корист по становништво зависи од објекта до објекта: „Ако говоримо о инвеститору, сигурно да ће он имати највеће користи и сигурно да не би ни уш’о у инвестицију да нема користи. Ако говоримо о становништву на томе подручју, и оно би требало да има неку корист“.

Власницима малих хидроелектрана у РС су у 2019. години исплаћена скоро 34 милиона марака подстицаја. Истовремено, они су локалним заједницама, у којима су изградили МХЕ, дали једанаест пута мање новца.

Због оваквих односа економиста Миљевић не види велико добро по друштво: „Основно је питање а зашто, уопште, ми желимо мале хидроелектране кад су то изузетно мали капацитети? Не доприносе сигурности снадбијевања, локална заједница нема користи од тога, има евентуално штету, или ако има корист, корист је мала, је л’. Уништавамо биодиверзитет и поставља се питање а што ми то радимо. Коју корист друштво има? Нема никакву корист друштво од тога! Имају појединци“

Економиста Дамир Миљевић каже да друштво нема никакву корист од МХЕ: “Е, сад је питање да ли хоћете да градите систем који фаворизује појединце или систем који фаворизује друштво” 

Истовремено се у Федералном парламенту и Влади ФБиХ више пута полемисало о могућој забрани изградње МХЕ и обустави подстицаја за ова постројења. Прије неколико мјесеци премијер Владе Фадил Новалић одржао је састанак са представницима еколошких удружења и надлежним министарствима. Тада је МХЕ окарактерисао као „значајан друштвени проблем“.

„Наша природа и планине су тотално нападнуте, а корист коју видимо у добивеној струји је никаква и искључиво је распоређена на мали број приватних власника“, рекао је том приликом Новалић.

Ипак, из Федералног министарства енергетике за ЦИН кажу да ће вјероватно за сада све остати на истоме. За забрану градње МХЕ, кажу, потребно је прво измијенити прописе, а укидање подстицаја би се могло примијенити само на будућа постројења. У институцијама РС не разматрају ову могућност.

„Кад сте једном потписали уговор којим некоме гарантујете нешто, Ви не можете да промијените ако он не пристане, а он није луд да пристане“, објашњава економиста Дамир Миљевић.

Чак 82 од стотину бх. грађана са којима су разговарали новинари ЦИН-а није знало да уз рачун за струју плаћају и накнаду за обновљиве изворе. Док једни кажу да плаћају рачуне не обраћајући пажњу на појединости, други сматрају да није уреду на овакав начин узимати новац од грађана и финансирати приватне бизнисе.

“То је исто као да ја сад одем у хотел, једем и преспавам и онда пошаљем рачун неком другом да плати”, сматра Анто Љубаш из Бугојна.

(ЦИН)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Странац

30.12.2020 13:26

Све ми је јасно,ал да се то наплаћује на бројилу топлотне пумпе која од 1киловата прави 5 киловата то се граничи са зоном сумрака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.12.2020 14:21

Све то плацамо и знамо, али цутимо као идиоти. Сви на улицу и протјерати лопове!

Name

Ре

01.01.2021 07:01

Да ли неко од правника чита ово? Да ли можемо да их тужимо? Шта ради агенција за заштиту потрошача? Из којих средстава се они плаћају.

Name

Ица

30.12.2020 13:32

Ово ми све прелази у досаду,а ниста се не предузима.Исто кад носис празан дзак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

30.12.2020 14:06

Опа " легално " Бакир, Драган и Милорад ( абецедно ) узеше скоро 100 милоиона БАМ !

Name

РАСПУЦХИН

30.12.2020 14:09

Тачно , прича се годинама а "Електропривреда Р.С." је постала приватно-партијска прћија и ово је ситниш у односу на оно шта нам све наплаћују и колико нас краду. Битно је да имамо некакву "Регулаторну комисију за енергетику Р. Српске" у коју су угурали гомилу ухљеба који се повремено огласе. Углавном када треба оправдати поскупљење. Наравно , ту је и "међународна заједница" са све својом "Европском енергетском заједницом" која све то аминује. Неко помену Словенију? Па управо је посљедњих пет-шест година (ако не и више) на челу те "заједнице" и био Словенац. Све је јасно или треба додатно објашњење?

Name

Сарајлија

30.12.2020 16:17

Свакако, ЕВО КОНАЧНО РАЗЛОГА ЗА ОПШТУ ПОБУНУ, али вратити потрошачима што им је отето, третирајући то авансним уплатама ел. енергије

Name

Мрга

30.12.2020 18:36

У праву си. Лајање на звијезде о цему год процитам. Плацамо и сутимо. Тако це нам бит од сад па надаље и убудуце.

Name

Драган

30.12.2020 13:35

Дабогда им присхела свака отимачина..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАНГСТЕР ДРЗАВА

30.12.2020 13:43

ЛОПОВСКА ВЛАСТ, ЛОПОВСКА ДРЗАВА. ДОДИК САМО ТРУБИ О НАЦИЈИ И СМИСЉА НАЦИН ДА ПОКРАДЕ ЉУДЕ. ОГАВНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.12.2020 16:41

Дабогда дали докторима и немогло ни бити.сви редом .

Name

Мирослав

30.12.2020 13:48

Давно сам писао ,издвајам за обновљиве изворе а онда ти тај наводни инвеститор а баш ме чуди како то баш Словенци и чије су фирме продају струју а власт каже како су они успјешни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.12.2020 13:55

Ово је доказ да смо ми луд и неписмен народ 80 % незна да нам отимају паре за обновљиве изворе енергије, ми који смо знали у мањини смо, ја људима објашњавам то, они кажу шта ми ту можемо и шта рећи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Боки

30.12.2020 14:35

Хајд да смо само неписмени, вец смо тупи, глупи, без људске свијести и савјести. Народ зиви по систему и матрици укради, слази, превари итд. Ко висе превари и украде,он је увазен, постован и цјењен код народа,јел се снасо бостао локални бос алфа и омега у својој средини.Овде нема нестале су вриједности друства, знање, струцност, одговорност, постење, правда итд...!!! На сцени је лоповлук и криминал а народ све тупљи, неписменији и глупљи. Без странаца ми се не моземо извуци из овог блата.

Name

@

30.12.2020 15:42

Е мој Боки.....у праву си али како да се ми мали људи изборимо са багром?! Краду на свему,није само ЕП.....погледајте само одбитке на платама! Узимају нам за све и сваста,порези,доприноси и неке помоци за које нико није тразио сагласност радника! А коме се обратити????

Name

БОЖЕ МОЈ

30.12.2020 16:02

Чије су соларне електране по Невесињу,сад и у Билећи прави!Доћи ће све на наплату,кад народ узме мотке...

Name

Лесинаризација

30.12.2020 14:18

Да, призивамо Бајдена, да се угости у Бања Луку, навијаци Бањалуцких фудбалских клубова имају посебно мјесто у организацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

30.12.2020 14:21

Какав дрзак криминал,Брајковиц је дрзави остао дузан 10 милиона пореза који је утаио,а од исте добија милионске подстицаје,гради по дрзавној земљи,прави екектране и никад није платио дуг!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко16

30.12.2020 14:23

Ово кад цитам,преврце ми се зелудац,то је исто лао да ти неко завуце руку у дзеп и узме пара колико му треба а ти не смијес да га питас ста то ради.Револуција али зестока једино је рјесење!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тојето

30.12.2020 14:31

Тако градјани финансирају унистење ријека и природе, а струје имамо за извоз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

30.12.2020 14:39

Осмисљено да се природна богатстваа слијуу у приватнеее дзеповееее!!!Сва јавна предузеца сумее водее фабрике птивредууу унистилии и све у приватнее дзепове тороводјеее стрпали са својим подобнима послуснима кумовима родбином љубавњцима и љубавницамаааа лоповскааа приватизацијаааа и електране на Дрини и јос и јос и јоссссс!!!страснооо пљацкааа стољецаа на Балкануу!!!политицари дрзавни новац тј народни будзетски пљацкајууу немилосрднооо као да им је цацевинаа изнад закона умрезени партијскооо тајкунскаа хоботницааа!!! Плате пензије свели испод социјале дрскоооо направили Сиротињу од народа растјералии опљацкалиии а они свој капитал за Гинисаа !!све пропало само њ8хив капитал растеее ли растее!!!институције блокирали и бахатее се!!16 вијек на балкану направили!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.12.2020 18:12

Дрзава омогуцила, треба тузити дрзаву због тог намета?

Name

Милунка

30.12.2020 14:52

Бозија задња. Зао ми је сто се врати на неком другом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кркан®

30.12.2020 14:56

Од сад, надаље и убудуће одбијам да плаћам ову ставку... Платићу рачун, али без ове ставке, па макар била 10 фенинга... Из принципа! ДОСТА ЈЕ ВИШЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неписмен

30.12.2020 15:30

Ти који не знају ни ста плацају, гласачком мјесту су прије отварања биралишта и гласају за ове крвопије. Ми градјани све плацамо, од аутопута, здравства, жељезнице, лијечење СМС-ом, па и градњу минихидро, соларних и вјетро електрана, а порез, таксе, акцизе и др. намети слузе за расипање наше изабране властеле. Нико нам није крив, сами смо то изабрали, битније је бити велики патриЈота и националиста, па нека нас дрпају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Социјализам

30.12.2020 15:46

Ма ако дај да бар ти приватници буду јаки под контролом и у опстем добру. Ја сам за капитализам и дигитални социјализам. Социјализам да је ваљао остао би. И нисам АНТИ. Ет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сер од Добоја

30.12.2020 15:54

Има то ихиии, рецимо јавна предузећа као што су Ауто Мото Клубови, сви ми њима приликом сваке регистрације дајемо не знам тачно колико пара, та господа ужива у раскоши а ми који их финансирамо по сили закона НИКАДА их нисмо ни видјели а камоли неку њихову услугу добили. У овој држави је ухљеба као у причи, све голи лопов до лопова, све готовани, чекају приходе од сиротиње која крпи крај с крајем. Ухљеби сишу народу и посљедњу кап крви, краду залогај из уста, све то је потковано некаквим "националним интересима", па куд ћеш већи национални интерес од скидања ухљеба са грбаче овог јадног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

30.12.2020 19:09

А ко би били ухљеби? Прича ми једна женска да има један који ради петобригадни систем , то би било 12-24 па 12-48. Радно мјесто му је такво да у "ноћној" спава а када ујутро дође с' посла сједа у камион и зарађаује додатно као превозник. Наравно , он је "друг-члан". Да ли би и то био "ухљеб"???

Name

Добројутро

30.12.2020 16:09

Па ово траје 7 година.... Концесије ЕФТ не плаћа за кпање угља, шуме исјечене.... Знате ли Ви да нови закон о електричној енергији значи да од 2023 год. цијене електричне енергије одредјује берза а не Влада РС... СЛОБОДНО ТРЖИШТЕ... ништа није случајно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

30.12.2020 16:13

То је УСАИД-ов програм, то стоји у агенди о придруживањ, то у свим нормалним државама влада мора да стимулише производњу из обновљивих извора. То је планетарни проблем емисија штетних гасова и оштећење Озонског омотача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

30.12.2020 16:17

Огулише нас снсд, сда и хдз. Огулише до голе коже. Пола тих пара заврши у њиховим џеповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈБИХ

30.12.2020 16:21

Укидање кантона у ФБИХ скупи су и уводјење нових република, јефтиније, а постује народности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

има бога

30.12.2020 16:22

Има бога, отимат од сиротиње задњу кору хљеба и дават лоповима и преварантима, неће им тај новац донијет благостање, ни њима ни њиховим нај милијим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хидрометеоролоски завод

30.12.2020 16:32

Иатразите како хидрометеоролоски завод ради хисрометријска мјерења за МХЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

30.12.2020 17:52

И опет електропривреда дебело у минусу

ОДГОВОРИТЕ
Name

И не плацамо

30.12.2020 17:59

Само кроз надикнаду за обнов. изв. енергије, на том истом еацуну плацамо и кроз све друге ставке много висе и кроз константна поскупљења.... То је та политика,"пруватна дртава у интересу појединаца", не обазируци се на друствену и еколоску пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

30.12.2020 19:15

Звали ме лудим или не, али, ја сам убјеђен да ова власт на челу са Додиком, Бакиром и Човићем има задатак да уништи БиХ. Или су луди или су криминални. Трећег објашњења немам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

30.12.2020 20:01

У Дистрикту Брчко Градјани плаћају 5.15 к.м мјесечно за "Мјерно Мјесто Купца". То мјесто и бројило су моје приватно власништво, 1/1, али џаба, ха ха...

ОДГОВОРИТЕ