Objavljena prognoza: Evo kakva nas čeka jesen

Meteoservis Akuveder (AccuWeather) objavio je danas najnoviju dugoročnu prognozu za jesen u Evropi.

Svijet 22.08.2020 | 07:22
Objavljena prognoza: Evo kakva nas čeka jesen

Suša je tokom ljeta zahvatila mnoga područja, ali srećom dolaze kiša i hladnije vrijeme, prenosi portal Indeks.

Prelazak ljeta u jesen neće biti uočljiv za mnoge Evropljane, zato što će se visoke temperature u zapadnim i središnjim područjima kontinenta zadržati sve do septembra.

U Španiji bi, kako se predviđa, kombinacija vrućine i sušnih uslova mogla da donese toplo vrijeme van prosjeka u prvom dijelu jeseni.

“To bi moglo značiti da bi gradovi poput Pariza, Frankfurta, Luksemburga, Kelna i Berlina mogli imati temperaturu i do 32 stepena. Posljednji put to se dogodilo sredinom septembra 2016. godine. Iako će biti toplo i u prvoj polovini septembra, to ne znači da će period biti potpuno sušan,” rekao je meteorolog Akuvedera Tajler Rojs.

Dalje prema istoku, Rojs očekuje da će se prilično vlažno ljeto u Norveškoj i Finskoj nastaviti u kišovitiju jesen, zahvaljujući sjevernoevropskim olujama. Kiša se neće zaustaviti sve do drugog dijela sezone, kad će se vratiti vrijeme bez padavina, pa čak možda i toplije uoči zime.

U središnjoj i jugoistočnoj Evropi promjena sredinom jeseni donijeće na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme.

“Promjena obrasca sredinom jeseni donijeće olujno i hladnije vrijeme u središnjoj i jugoistočnoj Evropi. To će prouzrokovati snježne padavine veće od prosječnih u višim područjima Alpa i skijalištima. To bi moglo značiti i raniji početak skijaške sezone u nekim odredištima, posebno u središnjim Almpima”, rekao je viši meteorolog Alan Repert.

Uobičajeno aktivna sezona uragana na Atlantiku 2020. godine mogla bi prije dospeti na naslovne stranice u Sjevernoj Americi nego u Evropi, ali povećani broj tropskih sisitema takođe znači i veće izglede da se ti sistemi premjeste preko Atlantika i pogode zapadnu Evropu kao tropska kišna oluja.

Prema Rojsu, tropske oluje mogle bi pogoditi Evropu u različitim oblicima, od blagih vjetrova do snažnih naleta, od malo kiše do obilnih poplava.

Repert dodaje da neka područja Španije, Portugala i Francuske mogu imati koristi od tih kišnih oluja, jer je manjak ljetnih padavina na nekim mjestima izazvao sušu.

Van tropskih uticaja, podaci o sjevernim olujama u prvoj polovini jesenje sezone značiće veću mogućnost pojave vjetrova na sjeverozapadnom i zapadnom dijelu kontinenta.

U drugom delu godišnjeg doba vremenski obrazac će se promjeniti, pa će olujne staze donijeti povećani rizik za južnu Francusku i Portugal, dok će se pretnja za Njemačku i sjevernu Francusku smanjiti.

“Sezona požara bila je kratkotrajna, ali prilično intenzivna, jer su proljećne kiše ostavile mnogo goriva za požare. Prije nego što dođu jesenje oluje, prijetnja od požara mogla bi se pojaviti početkom jeseni,”, objasnio je Repert, dodavši kako će topli uslovi u Velikoj Britaniji sprečiti obilnije kiše i hladnije vrijeme početkom jeseni, ali će promjene usred sezone donijeti obilne kiše.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar