Објављена прогноза: Ево каква нас чека јесен

Метеосервис Акуведер (АццуWеатхер) објавио је данас најновију дугорочну прогнозу за јесен у Европи.

Свијет 22.08.2020 | 07:22
Објављена прогноза: Ево каква нас чека јесен

Суша је током љета захватила многа подручја, али срећом долазе киша и хладније вријеме, преноси портал Индекс.

Прелазак љета у јесен неће бити уочљив за многе Европљане, зато што ће се високе температуре у западним и средишњим подручјима континента задржати све до септембра.

У Шпанији би, како се предвиђа, комбинација врућине и сушних услова могла да донесе топло вријеме ван просјека у првом дијелу јесени.

“То би могло значити да би градови попут Париза, Франкфурта, Луксембурга, Келна и Берлина могли имати температуру и до 32 степена. Посљедњи пут то се догодило средином септембра 2016. године. Иако ће бити топло и у првој половини септембра, то не значи да ће период бити потпуно сушан,” рекао је метеоролог Акуведера Тајлер Ројс.

Даље према истоку, Ројс очекује да ће се прилично влажно љето у Норвешкој и Финској наставити у кишовитију јесен, захваљујући сјеверноевропским олујама. Киша се неће зауставити све до другог дијела сезоне, кад ће се вратити вријеме без падавина, па чак можда и топлије уочи зиме.

У средишњој и југоисточној Европи промјена средином јесени донијеће на неким мјестима готово зимско вријеме.

“Промјена обрасца средином јесени донијеће олујно и хладније вријеме у средишњој и југоисточној Европи. То ће проузроковати сњежне падавине веће од просјечних у вишим подручјима Алпа и скијалиштима. То би могло значити и ранији почетак скијашке сезоне у неким одредиштима, посебно у средишњим Алмпима”, рекао је виши метеоролог Алан Реперт.

Уобичајено активна сезона урагана на Атлантику 2020. године могла би прије доспети на насловне странице у Сјеверној Америци него у Европи, али повећани број тропских сиситема такође значи и веће изгледе да се ти системи премјесте преко Атлантика и погоде западну Европу као тропска кишна олуја.

Према Ројсу, тропске олује могле би погодити Европу у различитим облицима, од благих вјетрова до снажних налета, од мало кише до обилних поплава.

Реперт додаје да нека подручја Шпаније, Португала и Француске могу имати користи од тих кишних олуја, јер је мањак љетних падавина на неким мјестима изазвао сушу.

Ван тропских утицаја, подаци о сјеверним олујама у првој половини јесење сезоне значиће већу могућност појаве вјетрова на сјеверозападном и западном дијелу континента.

У другом делу годишњег доба временски образац ће се промјенити, па ће олујне стазе донијети повећани ризик за јужну Француску и Португал, док ће се претња за Њемачку и сјеверну Француску смањити.

“Сезона пожара била је краткотрајна, али прилично интензивна, јер су прољећне кише оставиле много горива за пожаре. Прије него што дођу јесење олује, пријетња од пожара могла би се појавити почетком јесени,”, објаснио је Реперт, додавши како ће топли услови у Великој Британији спречити обилније кише и хладније вријеме почетком јесени, али ће промјене усред сезоне донијети обилне кише.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар