Merkel se pojavila u javnosti sa zaštitnom maskom

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak se po prvi put pojavila u javnosti sa zaštitnom maskom, nakon što je u ovoj sedmici odbacila optužbe za hipokriziju zbog nenošenja maske.

Svijet 03.07.2020 | 19:16
Merkel se pojavila u javnosti sa zaštitnom maskom

Merkel je ušla u Bundesrat, gornji dom parlamenta, noseći crnu masku na kojoj je pisalo EU2020.de, naziv websitea posvećenog njemačkom šestomjesečnom predsjedanju blokom koje je počelo 1. jula.

Merkel, čija je vlada učinila obaveznim nošenje maske na nekim javnim mjestima, upitao je novinar na pres-konferenciji u ponedjeljak zašto nikada ne nosi masku u javnosti.

Kancelarka, poznata po tome što pažljivo prati ankete javnog mnijenja, odgovorila je da nije bilo potrebe da nosi masku jer je poštovala pravila fizičke distance, ali da ju je nosila kada nije mogla održavati distancu, naprimjer u privatnim kupovinama kada nije bila pred očima javnosti.

"Ja vam, međutim, neću reći gdje idem u kupovinu", izjavila je ona uz osmijeh.

Merkel je pohvaljena zbog svog odgovora na krizu s korona virusom i stopa odobravanja njenog rada naglo je porasla. Najveća evropska ekonomija nosila se s pandemijom COVID-19 bolje od većine svojih susjeda, potpomognuta relativno blagim restriktivnim mjerama koje su omogućile nastavak društvenih i industrijskih aktivnosti kroz višemjesečnu epidemiju, kao i paketima spasa i oporavka, prenosi Reuters.

(Fena) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ova

04.07.2020 04:33

Baba bolje izgleda sa maskom. Predlazrm joj da je ne skida nikada. U ovom korona vremenu najbolje prolazi burka nacija. Vidite da su u pravu sto se zabradjuju.

ODGOVORITE