Nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka

- Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je danas odgovore Ustavnom sudu Republike Srpske koji se tiču zahtjeva Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda koji smatra da je odlukama Narodne skupštine o potvrđivanju dvije uredbe sa zakonskom snagom ugrožen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, saopšteno je iz NSRS.

Republika Srpska 30.06.2020 | 11:36
Nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka

"Odbor je utvrdio odgovor u predmetu koji se odnosi na Odluku o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Autoputa Koridor Vc kroz Republiku Srpsku i izgradnje dionice Autoputa „9. januar“ Banjaluka - Doboj", kaže se saopštenju.

Dodaju da je odgovor utvrđen i na navode iz zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Odlukom o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o dopuni Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača. 

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine utvrdio je da sa materijalno-pravnog aspekta ni u jednom od ova dva predmeta ne može biti riječi o povredi vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda. 

"Odbor smatra da u zahtjevu podnosioca nije vidljivo na koji način je povrijeđen interes bošnjačkog naroda i ističe da obje Odluke nemaju nacionalni predznak i da se podjednako odnose na sve građane, odnosno da ne sadrže odredbe kojima se diskriminišu ili favorizuju pripadnici bilo kojeg konstitutivnog naroda ili pripadnika naroda iz reda Ostalih", zaključuje se u saopštenju NSRS.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

posavski gonic

30.06.2020 09:43

Haha i ovo se zove sud. Ovo je znaci "objektivni" Ustavni sud. Ovdje nema stranaca i odluke donosi Dodo.

ODGOVORITE
Name

Srpska prava u FBiH

30.06.2020 10:49

Srbi u Federavciji nikad nisu dobili svoje prave predstavnike iz srpskih partija u Dom Naroda FBiH. Stavise srpski klub nije ni popunjen, pa cak ni sa tim "halal" Srbima. Nijednom (ili mozda jednom) nisu potegli vitalni nacionalni interes. S obzirom na ovakvo politiclo ugnjetavanje Srba u FBiH, drugacija odluka u RS ni ne moze i ne treba da bude donesena osim ovakve.

Name

Azem

30.06.2020 11:35

Mnogo ti cijenis svoje sunarodnike u FBiH kad im lijepis "halal" etikete samo zato sto se ne uklapaju u tvoju nacionalisticku matricu. Cemu se onda trebaju nadati Bosnjaci u RS kad vi nacionalisti ne podnosite ni Srbe koji misle drugacije od vas?

Name

Re posavski jarac

30.06.2020 14:37

Prvo sredite prava Srba u federaciji pa se onda javljaj.Zat vama odgovaraju strane sudije sto vam vuku stranu.

Name

Re atem

30.06.2020 14:39

Da postuju zakone Republike Srpske, jer imaju veca prava nego Srbi u jednom dijelu bivse beiha koji se zove federacija.

Name

Srboljub Vlahović-Ciganović

30.06.2020 19:55

BiH nije bivša jer i dalje postoji. Neće nestati samo zato sto se nekom promitivcu i šovinisti prohtije. To zaboravite! Srbi koji svoje sunarodnjake koji su vjerni BiH smatraju "otpadnicima" govori o njima. Sva su vam prava data, a jedino nisu da pravite državu u državi! Tamo gdje vlada HDZ BiH nemate prava, ali vama to ne smeta! Samo napadate Bošnjake i pokazujete koliko ste morbidni!

ODGOVORITE
Name

Lukavo

30.06.2020 20:34

Tamo gdje vlada HDZ nemamo prava, tacno. A tamo gdje vladate vi, napravili ste lazne klubove Srba u Vijecima/Domovima naroda. Ispadate lijepi i tolerantni pred medjunarodnom zajednicom, a ti Srbi nikad ne povlace vitalni interes niti govore o problemima Srba i stvarna konstitutivnost nije ostvarena. Vrlo lukavo.Znaci ni tamo gdje vladate vi, nemamo prava.