Није повријеђен витални национални интерес Бошњака

- Одбор за уставна питања Народне скупштине Републике Српске утврдио је данас одговоре Уставном суду Републике Српске који се тичу захтјева Клуба делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа који сматра да је одлукама Народне скупштине о потврђивању двије уредбе са законском снагом угрожен витални национални интерес бошњачког народа, саопштено је из НСРС.

Република Српска 30.06.2020 | 11:36
Није повријеђен витални национални интерес Бошњака

"Одбор је утврдио одговор у предмету који се односи на Одлуку о потврђивању Уредбе са законском снагом о измјенама и допунама Закона о посебном поступку експропријације ради изградње Аутопута Коридор Вц кроз Републику Српску и изградње дионице Аутопута „9. јануар“ Бањалука - Добој", каже се саопштењу.

Додају да је одговор утврђен и на наводе из захтјева за заштиту виталног националног интереса у вези са Одлуком о потврђивању Уредбе са законском снагом о допуни Закона о посебном поступку експропријације ради изградње Аутопута и гасовода дионице Вукосавље – Брчко и Брчко – Рача. 

Одбор за уставна питања Народне скупштине утврдио је да са материјално-правног аспекта ни у једном од ова два предмета не може бити ријечи о повреди виталног националног интереса бошњачког народа. 

"Одбор сматра да у захтјеву подносиоца није видљиво на који начин је повријеђен интерес бошњачког народа и истиче да обје Одлуке немају национални предзнак и да се подједнако односе на све грађане, односно да не садрже одредбе којима се дискриминишу или фаворизују припадници било којег конститутивног народа или припадника народа из реда Осталих", закључује се у саопштењу НСРС.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

посавски гониц

30.06.2020 09:43

Хаха и ово се зове суд. Ово је знаци "објективни" Уставни суд. Овдје нема странаца и одлуке доноси Додо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска права у ФБиХ

30.06.2020 10:49

Срби у Федеравцији никад нису добили своје праве представнике из српских партија у Дом Народа ФБиХ. Стависе српски клуб није ни попуњен, па цак ни са тим "халал" Србима. Ниједном (или мозда једном) нису потегли витални национални интерес. С обзиром на овакво политицло угњетавање Срба у ФБиХ, другација одлука у РС ни не мозе и не треба да буде донесена осим овакве.

Name

Азем

30.06.2020 11:35

Много ти цијенис своје сународнике у ФБиХ кад им лијепис "халал" етикете само зато сто се не уклапају у твоју националистицку матрицу. Цему се онда требају надати Босњаци у РС кад ви националисти не подносите ни Србе који мисле другације од вас?

Name

Ре посавски јарац

30.06.2020 14:37

Прво средите права Срба у федерацији па се онда јављај.Зат вама одговарају стране судије сто вам вуку страну.

Name

Ре атем

30.06.2020 14:39

Да постују законе Републике Српске, јер имају веца права него Срби у једном дијелу бивсе беиха који се зове федерација.

Name

Србољуб Влаховић-Цигановић

30.06.2020 19:55

БиХ није бивша јер и даље постоји. Неће нестати само зато сто се неком промитивцу и шовинисти прохтије. То заборавите! Срби који своје сународњаке који су вјерни БиХ сматрају "отпадницима" говори о њима. Сва су вам права дата, а једино нису да правите државу у држави! Тамо гдје влада ХДЗ БиХ немате права, али вама то не смета! Само нападате Бошњаке и показујете колико сте морбидни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукаво

30.06.2020 20:34

Тамо гдје влада ХДЗ немамо права, тацно. А тамо гдје владате ви, направили сте лазне клубове Срба у Вијецима/Домовима народа. Испадате лијепи и толерантни пред медјународном заједницом, а ти Срби никад не повлаце витални интерес нити говоре о проблемима Срба и стварна конститутивност није остварена. Врло лукаво.Знаци ни тамо гдје владате ви, немамо права.