Promjene: Obrazovni sistem spreman za inovacije

Republika Srpska je dokazala da ima obrazovni sistem spreman za inovacije, što potvrđuje uspješan završetak školske godine u uslovima izazvanim virusom korona, izjavila je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Republika Srpska 14.06.2020 | 11:31
Promjene: Obrazovni sistem spreman za inovacije

"Srpska je pokazala da je spremna na sve izazove u oblasti obrazovanja i već naredne sedmice upućujemo u skupštinsku proceduru tri zakonska rješenja za tri nivoa obrazovanja, koji će nam otvoriti mogućnost da uvodimo inovacije već od naredne školske godine", najavila je Trivićeva u intervjuu Srni.

Trivićeva je podsjetila da su Ministarstvo prosvjete i kulture, Pedagoški zavod i Javni servis Republike Srpske veoma brzo reagovali pri pojavi virusa u Srpskoj i uspostavili nastavu na daljinu, koja je zadovoljila sve potrebne kriterijume.

Ona je dodala da je školska godina završena uspješno, prvenstveno u interesu učenika i njihovog zdravlja, ali i po tome što je nastava privedena kraju, bez čega bi Srpska bila u poziciji da poništi školsku godinu.

" To smo izbjegli odlukom da pokrenemo nastavu na daljinu", istakla je Trivićeva.

Pet miliona za proces digitalizacije

Ona je podsjetila da je Ministarstvo prosvjete u ovoj godini izdvojilo pet miliona KM da bi se završio proces digitalizacije svih osnovnih škola u Srpskoj, te da sljedeće godine počinje digitalizacija srednjih škola, a nakon toga i digitalizacija predškolskih ustanova.

Ta digitalizacija, objasnila je, podrazumijeva korištenje novih tehnologija radi sticanja znanja kako u učionici tako i od kuće.

"Želimo da imamo nove mogućnosti komunikacije između učenika, nastavnika i roditelja. Sada smo nastavu na daljinu realizovali koristeći različite platforme, ali uvođenjem jedinstvenog sistema sve škole i svi đaci će imati jednake uslove", pojasnila je Trivićeva.

Trivićeva je dodala da je rano za prognoze kako će izgledati početak nove školske godine i da li će se virus vraćati u većem obimu, ali je izrazila nadu da će učenici 1. septembra sjesti u školske klupe.

Prema njenim riječima, sva tri nivoa obrazovanja u septembru očekuju brojne novine, koje donose prethodno pomenute izmjene zakona.

Predškolsko vaspitanje

Što se tiče predškolskog vaspitanja, novina koju donosi novo zakonsko rješenje jeste da će Vlada omogućiti besplatan vrtić djeci sa smetnjama u razvoju i djeci bez roditeljskog staranja.

"To nam je veliki zadatak, jer želimo da svoj djeci u Srpskoj omogućimo isti status. Planiramo povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem, radićemo na programima razvoja roditeljstva, te saradnje između roditelja i predškolskih ustanova, a sve u interesu najmlađih", rekla je Trivićeva.

Kada je riječ o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, Trivićeva je napomenula da Republički pedagoški zavod intenzivno radi na inovacijama nastavnih planova i programa, te da će od 1. septembra imati završenu digitalnu platformu za odvijanje nastave kroz upotrebu novih tehnologija.

"S tim mogućnostima pokrenućemo novi oblik interaktivne nastave koja će se odvijati u samoj učionici. To znači da ćemo imati kombinaciju tradicionalnog načina učenja i socijalizacije u učionici, ali i da ćemo u samom procesu izvođenja nastave primjenjivati nove metode interaktivnosti učenika uz primjenu novih tehnologija", navela je Trivićeva.

Vodiće se računa, naglasila je, da djeca kvalitetno provedu vrijeme u učionici da bi ih što više rasteretili od zadaće kada dođu kući.

"Uvodimo i fakultativnu nastavu, gdje ćemo djeci ponuditi mogućnost da sami izaberu određenu nastavu i da se usmjere na ono što im je zanimljivo. Radićemo na reorganizaciji prostora, pravljenju stimulativnog okruženja u kojem učionica ne mora da izgleda onako kako je to sada slučaj", rekla je Trivićeva.

Standard za udžbenike

Cilj Ministarstva je, pojasnila je, da djeca idu rasterećeno na nastavu, da znaju da je to škola za novo doba, da stiču znanja učeći, a ne da samo uče za ocjenu.

"Donijećemo standard za udžbenike, da znamo šta je važno i šta treba da se nauči, a šta je u domenu zanimljivosti, ako žele da prošire svoje znanje", objasnila je Trivićeva.

Govoreći o srednjem obrazovanju, Trivićeva je podsjetila da je krajem prošle godine urađena kompletna revizija zanimanja, te je tačno definisano koja su potrebna na tržištu rada u Srpskoj.

"Neka zanimanja smo izbacili, neka su potpuno nova. Revizija zanimanja nije mijenjana posljednjih 25 godina, a na tržištu imamo mnoštvo novih zanimanja, da ne govorimo o primjeni novih tehnologija u privredi, kojih prije desetak godina nije ni bilo", naglasila je Trivićeva.

Ona je dodala da će Vlada u ovoj godini izdvojiti dodatna sredstva za stipendiranje učenika koji upišu deficitarna zanimanja, koja su i javno objavljena, te da će biti nastavljeno plaćanje učeničke prakse kroz ugovore sa poslodavcima.

(Srna)

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Budo

14.06.2020 09:51

I to reče dodikova ministrica koja je isisavala lovu iz budzeta kroz tkz Dukat Fest...i ovdje porijeklo imovine!!

ODGOVORITE
Name

CUJ OBRAZOVANJE

14.06.2020 10:42

CUJ OBRAZOVANJE. KOD NAS. MA DAJTE GOSPODJO. A STA DA POJEFTINITE DIPLOME. SKUPO JE OVO. HILJADU MARAKA ZA DIPLOMU. SKUPO BRATE.

Name

Online nastava

14.06.2020 22:14

Draga nasa ministarko, cime se vi hvalite, da je nastava privedena kraju, neka je hvala bogu. Pitate li se kako, koji su rezultati ove nastave, koje znanje su djeca stekla. Na koji nacin su prosvetni radnici odradili ovu nastavu. Ma to i nije vazno, vazno je da je privedano kraju. Nemojte molim vas vise da reformisete skolski sistem, jes poslije svake vase reforme postaje sve losiji a djeca sve manje sticu znamje i izlaze nepismenija iz skola. Jedino ako vam to nije cilj. Sto se tice prosvetnih radnika samo ste ih ubacili u masinu ne pitajuci se hoce li to moci odraditi i na koji nacin. Ova nastava je najvise kostala roditelje i prosvetne radnike sto se tice i novca i zivaca, a to vas izgleda ne zanima. Svi su morali ukljuciti i placati solidan internet i uredjaje kojim bi mogli pratiti ovakav vid nastave, vjerovatno ni to vas ne zanima. Sto se zice stecenog znanja mislim da je to na najnizem nivou, ali to je manje vazno. Pitate li vi ista prosvetne radnike, ljude koji direktno rade sa djecom, ili je ovo samo vase misljenje i ljudi koji nemaju veze sa obrazovanjem. Vjerujte da nemate cime da se pohvalite.

Name

Ana

14.06.2020 09:52

Kakve nebuloze priča ova žena.Rs ima smeće od obrazovnog sistema,a tzv digitalizaciju uvode da bi Prointer zgrnuo još milione maraka! Fuuuj!

ODGOVORITE
Name

Simke

14.06.2020 10:26

Bunzai...pravo u sridu...još da kažem ako nam ona bude radila reformu onda nam djeca propadose...njoj je bitna samo frizura i da se dobro namjesti za fotografisanje...lol

Name

ccc

14.06.2020 18:18

S tobom inovacije? Ne trebaju nam.

Name

Re Ana

15.06.2020 00:33

Tacno tako. Samo da nam vise ne pomazu. Uspjesno je zavrsilo moje dijete i svakog roditelja koji je bio visokoobrazovan, a ujedno imao vremena da radi sa svojim djetetom. I ponosno kazem da je naucio vise od mene za tri mjeseca, nego od vecine nastavnika za 7 godina skole. De se vi reorganizujte u svojim bolesnim glavama politicari nadi sa velikim P

Name

Kale

14.06.2020 09:54

Natali vrati se na RTRS,mani se politike.

ODGOVORITE
Name

lol

14.06.2020 10:00

gospodjo ministarko, pojma vi nemate o zivotu, pricate kako ste uspjesno zavrslili godinu, a ja vam kazem da su nastavnici ponijeli jako veliki teret tokom ove online nastave, probleme sa kojima smo se susretali vi ne znate, vama ja bitno da se prikazete roditeljima, jer ipak izborna je godina...sve ste radili da "zanosite muda roditeljima u krivini"...kada RPZ kaze jedno, vi izadjete na TV i kazete drugo...obidjite malo skole van BL. pa porazgovarajte sa nastavnicima i profesorima koje probleme su imali, a ne sa vasim poltronima direktorima...uzas...najlakse je reci sve smo super odradili...vi niste nista uradili, sve i jedan dopis koji ste poslali je bio dvosmislen, nije ni cudo sto nam je obrazovanje na ovako niskim granama...ko nam ga vodi, a i ko uci djecu...

ODGOVORITE
Name

Teacher

14.06.2020 10:13

Bravo za komentar! Žena uopšte ne poznaje rad u prosvjeti i samo spominje tehnologije, inovacija i slične za naše uslove isprazne priče. Neka se pozabavi nesposobnim direktorima koji oko sebe okupljaju nesposobne ali politički podobne nastavnike i saradnike i zajedno terorišu one koji imaju svoj stav. Konkursi izlaze samo kad se već odaberu radnici. Neka bude faca pa pred izbore pošalje u škole prijedorskog aktiva inspekciju da provjeri javne nabavke! Nastavnici će se lako snaći bez direktora bandita

Name

PERUN ILIJA

14.06.2020 10:57

Valjda bi uspjesan zavrsetak skolske godine prvenstveno trebao podrazumjevati odredjeni nivo znanja ucenika. Na osnovu cega su oni verifikovali i ocijenili znanje ucenika ? primarno je da se kao satro prosao plan i program kao da je skola neka pilana pa se srezalo dovoljno kubika gradje a znanje koje je ostalo u glavama ucenika je sekundarna stvar. Izgleda da nasa pohlepna, bahata "elita" definitivno ide na to da se vecina Naroda dresira po zapadnom sistemu skolovanja u kome je samo bitno da iz skole djeca izadju kao osposobljena radna snaga a istorija, kultura, drustvene nauke... ma robotima to ionako ne treba ??? Samo Istina nas može osloboditi. Podignimo pognute glave, pokažimo dostojanstvo. U slavu Boga i naših časnih Predaka i za dobrobit naših Potomaka recimo konačno NE nepravdi, kleptokratiji i kvislinzima.

Name

Poslednji kineski car

14.06.2020 13:48

Slažem se sa komentarima sve trojice. Meni samo nije jasna ova fotografija ministarke i ova "poza"?! Je li se slikala za kakvu naslovnu stranu, kalendar možda?

Name

Suoceni sa problemima

14.06.2020 15:54

Svi. Poslwdive toga ce se odraziti na obrazovanje i socijalizaciju mladih.....Na tome i rade, oni su sa kupovnim duplomama zasjeli da drze slovo sta je to dobro a sta ne.....

Name

poltronstvo

14.06.2020 18:21

Znam ovdje u ZVorniku ste postavili direktora škole u Drinjači a žena mu bajagi udara po vlasti.

Name

Ruffntoumble

14.06.2020 10:02

Formalno nije izgubljena godina, fakticki jeste. Ovaj period nastave na daljinu je dao veoma skromne rezultate. Kao prosvjetni radnik mogu reci da situacija na terenu nije takva, kako to predstavlja ministarka. Ova tri propustena mjeseca ce se definitivno morati nadoknadjivati iduce skolske godine.

ODGOVORITE
Name

Krajina

14.06.2020 10:04

Podrška reformama! Konačno i nešto dobro od ove vlasti. Nadam se da neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

ODGOVORITE
Name

....

14.06.2020 10:28

Ti si dobra samo za dodikov kabinet ;) .Kakva ministrica takva i kultura ....

ODGOVORITE
Name

Glas

14.06.2020 10:33

Najbotnije je da se pozira na naslovnicama i pricaju lazi barona Minhauzena!!!Voli to narod ove proklete zemlje.

ODGOVORITE
Name

Marko

14.06.2020 10:33

Pre digitalizacije neka malo obidju skole i provjere koliko ima neuslovnih objekata, u kojima se jos koristi poljski wc.

ODGOVORITE
Name

banja luka

14.06.2020 10:37

samo jos jedna banjalucanka u nizu koja je izdala svoj grad i sugradjane zarad svog ega i promocije..ta tona sminke nato ne moze da sakrije supakluk i pokvarenost..hvalis nesto sto za pohvalu nije i lazes i krades nato i to se zna i sta i kako

ODGOVORITE
Name

Inovacije

14.06.2020 10:42

Vjerovatno cete u septembru pustiti svu djecu da se zaraze na nastavi.

ODGOVORITE
Name

Mirko

14.06.2020 11:11

A , gde su ovde apartmani....

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

14.06.2020 11:23

Bas lijepa djevojka,obrazivanje ide sa ovakom ljepotom...puno uspjeha u daljem radu...

ODGOVORITE
Name

Marko

14.06.2020 11:47

Master medija nam je ministar obrazovanja. Po ponašanju i izgledu meni liči na starletu, a po jezičkim varijacijama liči na predsjednicu RS. O kakvoj digitalizaciji priča? U osnovnim školama su mini računari namijenjeni za uzrast 1. i 2. razreda, na kojima je Windows 7, koga Microsoft ne podržava. Svaki ozbiljan rad sa njima je nemoguć. Pošto su prve škole digitalizovane 2012. godine računari su nakon 8 godina već za otpad. Nastavnici nisu u većini prihvatili digitalizaciju, njih 95% nikad nije održalo niti jedan čas, a edukaciju nastavnika su realizovali inženjeri informatike kompanije Lanaco, koji o prosvjetnom radu i primjeni softvera u nastavi nemaju pojma. Nastava na daljinu je imala dosta manjkavosti: čas traje 10 minuta, materijalne greške kod pojedinih nastavnika, nastava isprekidana vijestima o koroni, nabavci šatora pardon bolnice, vanrednim mjerama i sl. glupostima, strah od roditelja da se testiraju znanja učenika stečena na nastavi na daljini, nesinhronizovani rad RPZ-a i Ministarstva prosvjete. Ali šta reći o Ministarstvu koji ima nestručne ljude na ozbilnjim pozicijama: dipl. ekonomista im je stručnjak za nastavne planove i programe, imaju i str. saradnika za inkluziju - koja nikad nije zaživjela u Srpskoj. I u RPZ postoji stručni savjetnik za inkluziju, koji nema pojma o inkluziji. direktor RPZ-a je doktorirao na privatnom fakultetu na području ekonomije pa je morao biti promijenjen pravilnik za prijem direktora u RPZ. Nikad se nije desilo da tzv. ekonomista bude direktor RPZ. Osim toga Damjanović ne može sastaviti niti jednu smislenu rečenicu. Da zaključim: nakon provođenja nastave na daljinu je trebalo provesti testiranje učenika zadacima objektivnog tipa da bi se došlo do zaključka o uspješnosti nastave na daljinu. Ostali smo uskraćeni za odgovor da li jeova nastava bila uspješna ili ne. Da su djeca testirana dobili bismo odgovor na to važno pitanje.

ODGOVORITE
Name

Aman zaman

14.06.2020 20:35

Prosvjetni radnici u BL bili su zapanjeni Kada je taj Damjanović postavljen za direktora PP zavoda. Ostali paf. I danas su, zabezeknuti. Totalna degradacija struke. A još ministarka kada dođe, e to više ni za priču nije. I onda krenu postavljanje direktora. Sve gore od goreg. Školama upravljaju oni što su redovno kao nastavnici bježali sa časova. Pete i šeste nikad držali nisu. I to ne u jednoj školi, već u čitavom nizu.

Name

P

15.06.2020 07:39

Ranije je Ministarstvo prosvjete držao DNS, a onda je to pripalo ovim likovima iz Stevandićeve kvazistranke. I onda je nastalo cirkus, jer su se svi direktori i rukovodioci odjednom i naprasno prestrojavali iz DNS-a u US kakop bi zadržali pozicije. Trčali su ko ludi i pred rudu kako ne bi zakasnili i kako bi dokazali svoju lojalnost novom stranačkom šefu i ovoj nazovi starleti.

Name

banja luka

14.06.2020 11:54

ministarka novinarka a direktor RPZ kupljene diplome cak se prodaje pod dr toliko o nasoj prosvjeti

ODGOVORITE
Name

nas

14.06.2020 15:00

svaka cast

Name

Banjaluka

14.06.2020 12:54

Plati nastavnicima internet koji su morali sami da plaćaju i preko istog da drze nastavu osim toga koristili su svoje privatne tel.i racunare i ti kazes uspjela nastava na daljinu uspjela je zahvaljući tim ljudima a ne tebi

ODGOVORITE
Name

"HAJMO RECI..."

14.06.2020 13:08

Pa hajmo reci...., katastrofalno poznavanje obrazovanja...

ODGOVORITE
Name

XXL

14.06.2020 13:45

Samo pogledam pozu na slici. Ministarka ne, starleta da.

ODGOVORITE
Name

POZA

14.06.2020 14:21

JE PRAVA. LIJEPA ŽENA, MODERNA I PAMETNA.

Name

"uspjeh"

14.06.2020 18:23

Postovana, da Vam ja iz svog ugla, kao prosvjetni radnik, kazem nesto o ovoj online nastavi.Svoj novi telefon, koji jos otplacujem, sam slupala na samom pocetku. To se desilo dok sam prala sudje i stigla mi poruka na viber od ucenika. Iskliznuo mi je iz ruke i pao na plocice Onda sam se dovijala na razne nacine, pozajmljivala od drugih, stavljala svoju karticu, vadila, jer sam morala vracati taj telefon. Svakome je bio potreban telefon, neko je bio nastavnik, ucenik ili roditelj. Znate li koliko je nastavniks polomilo svoje naocale? Znate li koliko ima ljudi koji uopste nisu imali internet. Trebalo je sve to organizovati u kratkom roku, a da se ne pravi zastoj. A sad nesto o vasim fantazijama vezano za skolstvo. Kako mislite otvoriti skole za toliko ljudsk ih bica, koje ste mjere poduzeli, jeste li bar kupili sapune i peskire? Koja digitalizacija kad u ucionicama nema internet? Internet je kvalitetno razveden po kancelarijama, gdje se analizira ono sto nastavnici rade i sve uz kaficu i cigaru. Sta uopste rade nebrojeni " strucnjaci" po skolama. Razumijem donekle stranacko zaposljavanje ali zasto tu? I, molim Vas, malo prirodnosti unesite u svoj izgled. Mi ulazemo nadljudske napore da usadimo djeci prave vrijednosti a onda se vi tako izvjestaceni pojavite. Ljepota je u jednostavnosti, a ona ce spasiti svijet.(D)

ODGOVORITE
Name

,,Super,,

14.06.2020 20:09

,,Е sad smo se uvjerili da nam ne trebaju toliki skolski objekti niti toliki prosvjetni radnici kad nastavu mozemo izvoditi na daljinu. Ustedjet cemo na grijanju objekata, prevozu ucenika, na utrosku elektricne energije...,, O cemu prica ova ,,manekenka,,. Pa znanje koje su stekli ucenici tokom ove nastave moze se u najboljem slucaju vrednovati ocjenom 2. Pa i kad su normalni uslovi obrazovanje nije nikad bilo na nizem stepenu zahvaljujuci dobrim djelom i prosvjetnim radnicima od kojih dobar broj nema potrbno znanje a ni vjestinu da znanje prenese ucenicima. Źali Boze hvale.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

14.06.2020 20:31

Očekujem od ministrice da do početka nove školske godine poradi na usnama.Ne uklapaju se uz ovu divnu figuru.Ostalo je sve na mjestu.pozz iz BL

ODGOVORITE
Name

Trn

15.06.2020 06:42

Nije ona za tu poziciju a za novinarstvo može proći.Malo se zanijela.