Промјене: Образовни систем спреман за иновације

Република Српска је доказала да има образовни систем спреман за иновације, што потврђује успјешан завршетак школске године у условима изазваним вирусом корона, изјавила је министар просвјете и културе Наталија Тривић.

Република Српска 14.06.2020 | 11:31
Промјене: Образовни систем спреман за иновације

"Српска је показала да је спремна на све изазове у области образовања и већ наредне седмице упућујемо у скупштинску процедуру три законска рјешења за три нивоа образовања, који ће нам отворити могућност да уводимо иновације већ од наредне школске године", најавила је Тривићева у интервјуу Срни.

Тривићева је подсјетила да су Министарство просвјете и културе, Педагошки завод и Јавни сервис Републике Српске веома брзо реаговали при појави вируса у Српској и успоставили наставу на даљину, која је задовољила све потребне критеријуме.

Она је додала да је школска година завршена успјешно, првенствено у интересу ученика и њиховог здравља, али и по томе што је настава приведена крају, без чега би Српска била у позицији да поништи школску годину.

" То смо избјегли одлуком да покренемо наставу на даљину", истакла је Тривићева.

Пет милиона за процес дигитализације

Она је подсјетила да је Министарство просвјете у овој години издвојило пет милиона КМ да би се завршио процес дигитализације свих основних школа у Српској, те да сљедеће године почиње дигитализација средњих школа, а након тога и дигитализација предшколских установа.

Та дигитализација, објаснила је, подразумијева кориштење нових технологија ради стицања знања како у учионици тако и од куће.

"Желимо да имамо нове могућности комуникације између ученика, наставника и родитеља. Сада смо наставу на даљину реализовали користећи различите платформе, али увођењем јединственог система све школе и сви ђаци ће имати једнаке услове", појаснила је Тривићева.

Тривићева је додала да је рано за прогнозе како ће изгледати почетак нове школске године и да ли ће се вирус враћати у већем обиму, али је изразила наду да ће ученици 1. септембра сјести у школске клупе.

Према њеним ријечима, сва три нивоа образовања у септембру очекују бројне новине, које доносе претходно поменуте измјене закона.

Предшколско васпитање

Што се тиче предшколског васпитања, новина коју доноси ново законско рјешење јесте да ће Влада омогућити бесплатан вртић дјеци са сметњама у развоју и дјеци без родитељског старања.

"То нам је велики задатак, јер желимо да свој дјеци у Српској омогућимо исти статус. Планирамо повећање обухвата дјеце предшколским васпитањем, радићемо на програмима развоја родитељства, те сарадње између родитеља и предшколских установа, а све у интересу најмлађих", рекла је Тривићева.

Када је ријеч о основном васпитању и образовању, Тривићева је напоменула да Републички педагошки завод интензивно ради на иновацијама наставних планова и програма, те да ће од 1. септембра имати завршену дигиталну платформу за одвијање наставе кроз употребу нових технологија.

"С тим могућностима покренућемо нови облик интерактивне наставе која ће се одвијати у самој учионици. То значи да ћемо имати комбинацију традиционалног начина учења и социјализације у учионици, али и да ћемо у самом процесу извођења наставе примјењивати нове методе интерактивности ученика уз примјену нових технологија", навела је Тривићева.

Водиће се рачуна, нагласила је, да дјеца квалитетно проведу вријеме у учионици да би их што више растеретили од задаће када дођу кући.

"Уводимо и факултативну наставу, гдје ћемо дјеци понудити могућност да сами изаберу одређену наставу и да се усмјере на оно што им је занимљиво. Радићемо на реорганизацији простора, прављењу стимулативног окружења у којем учионица не мора да изгледа онако како је то сада случај", рекла је Тривићева.

Стандард за уџбенике

Циљ Министарства је, појаснила је, да дјеца иду растерећено на наставу, да знају да је то школа за ново доба, да стичу знања учећи, а не да само уче за оцјену.

"Донијећемо стандард за уџбенике, да знамо шта је важно и шта треба да се научи, а шта је у домену занимљивости, ако желе да прошире своје знање", објаснила је Тривићева.

Говорећи о средњем образовању, Тривићева је подсјетила да је крајем прошле године урађена комплетна ревизија занимања, те је тачно дефинисано која су потребна на тржишту рада у Српској.

"Нека занимања смо избацили, нека су потпуно нова. Ревизија занимања није мијењана посљедњих 25 година, а на тржишту имамо мноштво нових занимања, да не говоримо о примјени нових технологија у привреди, којих прије десетак година није ни било", нагласила је Тривићева.

Она је додала да ће Влада у овој години издвојити додатна средства за стипендирање ученика који упишу дефицитарна занимања, која су и јавно објављена, те да ће бити настављено плаћање ученичке праксе кроз уговоре са послодавцима.

(Срна)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Будо

14.06.2020 09:51

И то рече додикова министрица која је исисавала лову из будзета кроз ткз Дукат Фест...и овдје поријекло имовине!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦУЈ ОБРАЗОВАЊЕ

14.06.2020 10:42

ЦУЈ ОБРАЗОВАЊЕ. КОД НАС. МА ДАЈТЕ ГОСПОДЈО. А СТА ДА ПОЈЕФТИНИТЕ ДИПЛОМЕ. СКУПО ЈЕ ОВО. ХИЉАДУ МАРАКА ЗА ДИПЛОМУ. СКУПО БРАТЕ.

Name

Онлине настава

14.06.2020 22:14

Драга наса министарко, циме се ви хвалите, да је настава приведена крају, нека је хвала богу. Питате ли се како, који су резултати ове наставе, које знање су дјеца стекла. На који нацин су просветни радници одрадили ову наставу. Ма то и није вазно, вазно је да је приведано крају. Немојте молим вас висе да реформисете сколски систем, јес послије сваке васе реформе постаје све лосији а дјеца све мање стицу знамје и излазе неписменија из скола. Једино ако вам то није циљ. Сто се тице просветних радника само сте их убацили у масину не питајуци се хоце ли то моци одрадити и на који нацин. Ова настава је највисе костала родитеље и просветне раднике сто се тице и новца и зиваца, а то вас изгледа не занима. Сви су морали укљуцити и плацати солидан интернет и уредјаје којим би могли пратити овакав вид наставе, вјероватно ни то вас не занима. Сто се зице стеценог знања мислим да је то на најнизем нивоу, али то је мање вазно. Питате ли ви иста просветне раднике, људе који директно раде са дјецом, или је ово само васе мисљење и људи који немају везе са образовањем. Вјерујте да немате циме да се похвалите.

Name

Ана

14.06.2020 09:52

Какве небулозе прича ова жена.Рс има смеће од образовног система,а тзв дигитализацију уводе да би Проинтер згрнуо још милионе марака! Фуууј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симке

14.06.2020 10:26

Бунзаи...право у сриду...још да кажем ако нам она буде радила реформу онда нам дјеца пропадосе...њој је битна само фризура и да се добро намјести за фотографисање...лол

Name

ццц

14.06.2020 18:18

С тобом иновације? Не требају нам.

Name

Ре Ана

15.06.2020 00:33

Тацно тако. Само да нам висе не помазу. Успјесно је заврсило моје дијете и сваког родитеља који је био високообразован, а уједно имао времена да ради са својим дјететом. И поносно казем да је науцио висе од мене за три мјесеца, него од вецине наставника за 7 година сколе. Де се ви реорганизујте у својим болесним главама политицари нади са великим П

Name

Кале

14.06.2020 09:54

Натали врати се на РТРС,мани се политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

14.06.2020 10:00

господјо министарко, појма ви немате о зивоту, прицате како сте успјесно заврслили годину, а ја вам казем да су наставници понијели јако велики терет током ове онлине наставе, проблеме са којима смо се сусретали ви не знате, вама ја битно да се приказете родитељима, јер ипак изборна је година...све сте радили да "заносите муда родитељима у кривини"...када РПЗ казе једно, ви изадјете на ТВ и казете друго...обидјите мало сколе ван БЛ. па поразговарајте са наставницима и професорима које проблеме су имали, а не са васим полтронима директорима...узас...најлаксе је реци све смо супер одрадили...ви нисте ниста урадили, све и један допис који сте послали је био двосмислен, није ни цудо сто нам је образовање на овако ниским гранама...ко нам га води, а и ко уци дјецу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теацхер

14.06.2020 10:13

Браво за коментар! Жена уопште не познаје рад у просвјети и само спомиње технологије, иновација и сличне за наше услове испразне приче. Нека се позабави неспособним директорима који око себе окупљају неспособне али политички подобне наставнике и сараднике и заједно тероришу оне који имају свој став. Конкурси излазе само кад се већ одаберу радници. Нека буде фаца па пред изборе пошаље у школе приједорског актива инспекцију да провјери јавне набавке! Наставници ће се лако снаћи без директора бандита

Name

ПЕРУН ИЛИЈА

14.06.2020 10:57

Ваљда би успјесан заврсетак сколске године првенствено требао подразумјевати одредјени ниво знања уценика. На основу цега су они верификовали и оцијенили знање уценика ? примарно је да се као сатро просао план и програм као да је скола нека пилана па се срезало довољно кубика градје а знање које је остало у главама уценика је секундарна ствар. Изгледа да наса похлепна, бахата "елита" дефинитивно иде на то да се вецина Народа дресира по западном систему сколовања у коме је само битно да из сколе дјеца изадју као оспособљена радна снага а историја, култура, друствене науке... ма роботима то ионако не треба ??? Само Истина нас може ослободити. Подигнимо погнуте главе, покажимо достојанство. У славу Бога и наших часних Предака и за добробит наших Потомака рецимо коначно НЕ неправди, клептократији и квислинзима.

Name

Последњи кинески цар

14.06.2020 13:48

Слажем се са коментарима све тројице. Мени само није јасна ова фотографија министарке и ова "поза"?! Је ли се сликала за какву насловну страну, календар можда?

Name

Суоцени са проблемима

14.06.2020 15:54

Сви. Послwдиве тога це се одразити на образовање и социјализацију младих.....На томе и раде, они су са куповним дупломама засјели да дрзе слово ста је то добро а ста не.....

Name

полтронство

14.06.2020 18:21

Знам овдје у ЗВорнику сте поставили директора школе у Дрињачи а жена му бајаги удара по власти.

Name

Руффнтоумбле

14.06.2020 10:02

Формално није изгубљена година, фактицки јесте. Овај период наставе на даљину је дао веома скромне резултате. Као просвјетни радник могу реци да ситуација на терену није таква, како то представља министарка. Ова три пропустена мјесеца це се дефинитивно морати надокнадјивати идуце сколске године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

14.06.2020 10:04

Подршка реформама! Коначно и нешто добро од ове власти. Надам се да неће остати само мртво слово на папиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

....

14.06.2020 10:28

Ти си добра само за додиков кабинет ;) .Каква министрица таква и култура ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

14.06.2020 10:33

Најботније је да се позира на насловницама и прицају лази барона Минхаузена!!!Воли то народ ове проклете земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

14.06.2020 10:33

Пре дигитализације нека мало обидју сколе и провјере колико има неусловних објеката, у којима се јос користи пољски wц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

14.06.2020 10:37

само јос једна бањалуцанка у низу која је издала свој град и суградјане зарад свог ега и промоције..та тона сминке нато не мозе да сакрије супаклук и поквареност..хвалис несто сто за похвалу није и лазес и крадес нато и то се зна и ста и како

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иновације

14.06.2020 10:42

Вјероватно цете у септембру пустити сву дјецу да се заразе на настави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

14.06.2020 11:11

А , где су овде апартмани....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

14.06.2020 11:23

Бас лијепа дјевојка,образивање иде са оваком љепотом...пуно успјеха у даљем раду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

14.06.2020 11:47

Мастер медија нам је министар образовања. По понашању и изгледу мени личи на старлету, а по језичким варијацијама личи на предсједницу РС. О каквој дигитализацији прича? У основним школама су мини рачунари намијењени за узраст 1. и 2. разреда, на којима је Wиндоwс 7, кога Мицрософт не подржава. Сваки озбиљан рад са њима је немогућ. Пошто су прве школе дигитализоване 2012. године рачунари су након 8 година већ за отпад. Наставници нису у већини прихватили дигитализацију, њих 95% никад није одржало нити један час, а едукацију наставника су реализовали инжењери информатике компаније Ланацо, који о просвјетном раду и примјени софтвера у настави немају појма. Настава на даљину је имала доста мањкавости: час траје 10 минута, материјалне грешке код појединих наставника, настава испрекидана вијестима о корони, набавци шатора пардон болнице, ванредним мјерама и сл. глупостима, страх од родитеља да се тестирају знања ученика стечена на настави на даљини, несинхронизовани рад РПЗ-а и Министарства просвјете. Али шта рећи о Министарству који има нестручне људе на озбилњим позицијама: дипл. економиста им је стручњак за наставне планове и програме, имају и стр. сарадника за инклузију - која никад није заживјела у Српској. И у РПЗ постоји стручни савјетник за инклузију, који нема појма о инклузији. директор РПЗ-а је докторирао на приватном факултету на подручју економије па је морао бити промијењен правилник за пријем директора у РПЗ. Никад се није десило да тзв. економиста буде директор РПЗ. Осим тога Дамјановић не може саставити нити једну смислену реченицу. Да закључим: након провођења наставе на даљину је требало провести тестирање ученика задацима објективног типа да би се дошло до закључка о успјешности наставе на даљину. Остали смо ускраћени за одговор да ли јеова настава била успјешна или не. Да су дјеца тестирана добили бисмо одговор на то важно питање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аман заман

14.06.2020 20:35

Просвјетни радници у БЛ били су запањени Када је тај Дамјановић постављен за директора ПП завода. Остали паф. И данас су, забезекнути. Тотална деградација струке. А још министарка када дође, е то више ни за причу није. И онда крену постављање директора. Све горе од горег. Школама управљају они што су редовно као наставници бјежали са часова. Пете и шесте никад држали нису. И то не у једној школи, већ у читавом низу.

Name

П

15.06.2020 07:39

Раније је Министарство просвјете држао ДНС, а онда је то припало овим ликовима из Стевандићеве квазистранке. И онда је настало циркус, јер су се сви директори и руководиоци одједном и напрасно престројавали из ДНС-а у УС какоп би задржали позиције. Трчали су ко луди и пред руду како не би закаснили и како би доказали своју лојалност новом страначком шефу и овој назови старлети.

Name

бања лука

14.06.2020 11:54

министарка новинарка а директор РПЗ купљене дипломе цак се продаје под др толико о насој просвјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

нас

14.06.2020 15:00

свака цаст

Name

Бањалука

14.06.2020 12:54

Плати наставницима интернет који су морали сами да плаћају и преко истог да дрзе наставу осим тога користили су своје приватне тел.и рацунаре и ти казес успјела настава на даљину успјела је захваљући тим људима а не теби

ОДГОВОРИТЕ
Name

"ХАЈМО РЕЦИ..."

14.06.2020 13:08

Па хајмо реци...., катастрофално познавање образовања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

14.06.2020 13:45

Само погледам позу на слици. Министарка не, старлета да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОЗА

14.06.2020 14:21

ЈЕ ПРАВА. ЛИЈЕПА ЖЕНА, МОДЕРНА И ПАМЕТНА.

Name

"успјех"

14.06.2020 18:23

Постована, да Вам ја из свог угла, као просвјетни радник, казем несто о овој онлине настави.Свој нови телефон, који јос отплацујем, сам слупала на самом поцетку. То се десило док сам прала судје и стигла ми порука на вибер од уценика. Исклизнуо ми је из руке и пао на плоцице Онда сам се довијала на разне нацине, позајмљивала од других, стављала своју картицу, вадила, јер сам морала врацати тај телефон. Свакоме је био потребан телефон, неко је био наставник, уценик или родитељ. Знате ли колико је наставникс поломило своје наоцале? Знате ли колико има људи који уопсте нису имали интернет. Требало је све то организовати у кратком року, а да се не прави застој. А сад несто о васим фантазијама везано за сколство. Како мислите отворити сколе за толико људск их бица, које сте мјере подузели, јесте ли бар купили сапуне и пескире? Која дигитализација кад у уционицама нема интернет? Интернет је квалитетно разведен по канцеларијама, гдје се анализира оно сто наставници раде и све уз кафицу и цигару. Ста уопсте раде небројени " струцњаци" по сколама. Разумијем донекле странацко запосљавање али засто ту? И, молим Вас, мало природности унесите у свој изглед. Ми улаземо надљудске напоре да усадимо дјеци праве вриједности а онда се ви тако извјестацени појавите. Љепота је у једноставности, а она це спасити свијет.(Д)

ОДГОВОРИТЕ
Name

,,Супер,,

14.06.2020 20:09

,,Е сад смо се увјерили да нам не требају толики сколски објекти нити толики просвјетни радници кад наставу моземо изводити на даљину. Устедјет цемо на гријању објеката, превозу уценика, на утроску електрицне енергије...,, О цему прица ова ,,манекенка,,. Па знање које су стекли уценици током ове наставе мозе се у најбољем слуцају вредновати оцјеном 2. Па и кад су нормални услови образовање није никад било на низем степену захваљујуци добрим дјелом и просвјетним радницима од којих добар број нема потрбно знање а ни вјестину да знање пренесе уценицима. Źали Бозе хвале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

14.06.2020 20:31

Очекујем од министрице да до почетка нове школске године поради на уснама.Не уклапају се уз ову дивну фигуру.Остало је све на мјесту.позз из БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

15.06.2020 06:42

Није она за ту позицију а за новинарство може проћи.Мало се занијела.