Državljani Srbije, Hrvatske i Poljske mogu glasati u BiH

- Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara obavijestilo je ambasade Srbije, Hrvatske i Poljske o saglasnosti Savjeta da njihovi državljani koji se nalaze na privremenom ili trajnom boravku u BiH mogu glasati u njihovim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Bosna i Hercegovina 12.06.2020 | 11:57
Državljani Srbije, Hrvatske i Poljske mogu glasati u BiH

"Glasanje građanima Srbije biće omogućeno u nedjelju, 21. juna, u generalnim konzulatima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, Кonzulatu u Drvaru, konzularnim kancelarijama sa sjedištem u Trebinju i Drvaru, te biračkim mjestima u Višegradu, Doboju, Bratuncu, Bijeljini, Zvorniku i Prijedoru", saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova.

U saopštenju se navodi da je donesena i odluka o davanju saglasnosti za glasanje državljanima Hrvatske, sa privremenim ili trajnim boravištima u BiH, da mogu 4. i 5. jula glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH.

Glasanje hrvatskih državljana biće organizovano u Ambasadi Hrvatske u Sarajevu, generalnim konzulatima u Mostaru, Tuzli, Banjaluci i konzulatima u Vitezu i Livnu.

Savjet ministara dao je i saglasnost za glasanje državljana Poljske koji privremeno ili trajno borave u BiH.

Državljanima Poljske biće omogućeno da 28. juna /prvi krug/ i 12. jula /eventualni drugi krug/ glasaju u Ambasadi Poljske u Sarajevu.

(Srna) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pravo glasa

12.06.2020 10:19

Hrvati iz bosne imaju pravo glasa na izborima u hrvatskoj, pa bih molio nadlezne kako iz srbije tako i rep srpske da i mi dobijemo pravo glasa na izborima u srbiji , mislim da je to zelja ogromnog broja stanovnika u srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Pa

12.06.2020 10:43

Ttebalo bi da mozes samo uzmes Srbijansko drzavljanstvo i imat ces pravo glasa.

Name

re pa

12.06.2020 11:37

po zakonu srbije i zakonu bih trebte imati prebivaliste u drzavi u kojoj zelite da glasate, a po istim zakonom nije dozvoljeno imati dva prebivalista u dvije drzave i glasat u dvije drzave.

Name

Pa

12.06.2020 13:25

Drvarcani glasaju i tamo i ovamooo!!! Haha centralni komitet!!!druze tito nedaj tamoo radic vico neda vamooo!!ohoh ooooo razbucali drvar !!!