Dodatni milion dolara BiH za borbu protiv korone

Sjedinjene Američke Države, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), osigurale su milion dolara UNICEF-u BiH s ciljem pružanja pomoći Bosni i Hercegovini da odgovori na COVID-19 pandemiju i zaštiti svoje građana.

Bosna i Hercegovina 11.06.2020 | 18:40
Dodatni milion dolara BiH za borbu protiv korone

Ovo su dodatna sredstva koja je USAID dodijelio UNICEF-u BiH za hitni odgovor tokom krize.  Od početka pandemije COVID-19, USAID je osigurao blizu 500.000 dolara pomoći UNICEF-u za borbu protiv pandemije u BiH. 

Američki ambassador u BiH Eric Nelson naglasio je:

"Drago mi je da Sjedinjene Države nastavljaju pružati podršku Bosni I Hercegovini u odgovoru na pandemiju COVID-19. Ova će podrška, u suradnji s UNICEF-om, omogućiti finansiranje rada medicinskih i laboratorijskih timova koji su od presudnog značaja u ovim naporima. Također će podržati napore u oblasti komunikacija, koji su veoma važni za osiguravanje da javnost prepozna i svoju odgovornosti u sprečavanju širenja virusa."

Donirana sredstva UNICEF će koristiti kako bi pomogao BiH u pripremi laboratorijskih sistema, boljoj opremljenosti stručnjaka te jačanju prevencije i odbrane od pandemije u  zajednicama s najvećim rizikom u BiH.

Uz podršku USAID-a, UNICEF će nastaviti podržavati instuticije vlasti u njihovim naporima da pruže javnosti pravovremene informacija zasnovane na činjenicama te podržavati medije i novinare, kako bi se spriječilo senzacionalno izvještavanje i promoviralo profesionalno izvještavanje o epidemiji COVID-19. Istovremeno će se podržati i javni emiteri u njihovom radu da osiguraju neophodne sadržaje o higijeni, prevenciji, izolaciji, mentalnom zdravlju i drugim temama relevantnim za potrebe građana.

Sjedinjene Američke Države diljem svijeta pružaju podršku zemljama koje su pogođene pandemijom koronavirusa COVID-19. Rade direktno sa lokalnim vlastima, multilateralnim organizacijama, nevladinim organizacijama, privatnim sektorom i drugim organizacijama koje se na terenu bore protiv pandemije. To uključuje rad sa onima na prvoj liniji borbe protiv pandemije kako bi se usporilo širenje virusa, osigurala briga za one koji su pogođeni koronavirusom te opremile lokalne zajednice potrebštinama neophodnim za borbu protiv COVID-19.

Tokom posljednjih 25 godina, Sjedinjene Američke Države su uložile više od 1,8 milijardi dolara ukupne pomoći Bosni i Hercegovini.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kiza

11.06.2020 16:54

Ova trojica velmoža su sigurno ocekivali vise, s obzirom da na svoj "kulturno mafijaški" način taj novac usmerili na izbore. Ovo je sitno. Da sam na njihovom mestu zapitao bih se zasto je to samo milionče.

ODGOVORITE
Name

Dolap Saton

11.06.2020 18:15

Sada mozemo kupiti jos vise respiratora!

ODGOVORITE
Name

eh valja

11.06.2020 19:15

to sve sad medjusobno raspodijelit a da se niko ne buni. Nemislim na stanovnisto nego na ove uzvisene besmrtnike

ODGOVORITE
Name

Kriminalci sicu ovdje

12.06.2020 10:12

Ne priznaju. Milijardice su im pozeljne....Samo ubacujte....

ODGOVORITE