U BiH nema dogovora oko podjele pomoći MMF-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da se entiteti usaglase oko raspodjele sredstava, rekao je 3. aprila Endrju Džuel (Andrew Jewell), rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, u razgovoru putem video-linka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom.

Bosna i Hercegovina 09.04.2020 | 19:36
U BiH nema dogovora oko podjele pomoći MMF-a

''Apsolutno je neizostavno da raspodjela sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda Bosni i Hercegovini bude transparentna, adekvatna i dostatna, raspodijeljena na način da poštuje i uvažava sve nivoe vlasti u zaštiti zdravstvenih, ekonomskih i sigurnosnih sistema, a posebno ne izostavljajući županijski nivo'', izjavio je u četvrtak (9. april) predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović.

To je naveo u telefonskom sastanku sa šefom delegacije i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH Johannom Sattlerom, saopšteno je iz Čovićevog kabineta.

Međunarodnu pomoć dobija država Bosna i Hercegovina i sredstva su, prema dosadašnjem modelu, dijeljena po principu-dvije trećine Federaciji BiH i jedna trećina Republici Srpskoj.

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da se entiteti usaglase oko raspodjele sredstava, rekao je 3. aprila Endrju Džuel (Andrew Jewell), rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, u razgovoru putem video-linka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom.

''Međunarodni monetarni fond prvobitno je za Bosnu i Hercegovinu izdvojio 165 miliona evra, međutim otvorena je mogućnost da izvršni odbor poveća sredstva na 330 miliona evra odgovarajući na zahtjev vlasti u Bosni i Hercegovini'', pojasnio je tom prilikom Džuel.

Zašto nije potpisano Pismo o namjerama?

Još uvijek nije potpisano ni Pismo namjere koje treba proslijediti MMF-u. Pismo namjere trebalo bi da sadrži detalje o tome šta je urađeno u oblasti fiskalne politike, koji zakoni su usvojeni, koje će se reforme provoditi i gdje će novac biti utrošen.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, Vjekoslav Bevanda, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako ne bi obrazlagao zbog čega pismo namjere još uvijek nije potpisano, te da je zatražio od predsjedavajućeg Savjeta ministara i predsjedavajućeg Fiskalnog vijeća, Zorana Tegeltije, da sazove sastanak Fiskalnog vijeća kako bi se razgovaralo o ovom pitanju.

Fiskalno vijeće čine ministri finansija i predsjednici vlada na državnom i entitetskim nivoima, koji su usaglasili Pismo namjere MMF-u 1. aprila ove godine, ali svi članovi vijeća nisu potpisali ovo pismo.

Iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BIH Zorana Tegeltije potvrđeno je za RSE da je dato 'zeleno svjetlo' za sastanak, ali se čeka da svih šest članova Fiskalnog vijeća predlože vrijeme kako bi sastanak bio održan.

Na čemu insistira Republika Srpska?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u više navrata je izjavio da će Republika Srpska insistirati da se barem jedan procenat izdvoji za Brčko distrikt.

Dogovor u zastoju, kako kaže, jer se u Federaciji BiH ne mogu dogovoriti oko raspodjele sredstava nižim nivoima vlasti.

“Očekivali smo da ćemo imati raspodjelu 60 prema 40 posto, s time što bi se pola postotka i s jedne i sa druge strane dalo Brčko distriktu, koji nije uopšte uključen u ovaj aranžman. No, nije problem u tome, kako sam shvatio, u samoj Federaciji nije postignut dogovor o kantonalnoj raspodjeli sredstava i to je dovelo do toga da taj aranžman s MMF-om nije potpisan“, izjavio je Dodik u utorak, 7. aprila, prilikom posjete Trebinju, na jugu BiH.

Mogu li se utvrditi pravila za postizanje konsenzusa?

Neverovatno je da smo mi sa predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine u stanju da odustanemo od dobijanja sredstava koja nas sleduju, jer nismo u stanju da se dogovorimo kako ćemo ih rasporediti, potrošiti, upotrebiti, kaže za RSE ekonomista Zoran Pavlović.

On je uvjeren da nije zabilježen slučaj da zemlja, kojoj je međunarodna pomoć itekako potrebna, zbog nesuglasica u vladajućoj strukturi rizikuje da tu pomoć ne dobije.

''Ta sredstva koja nam pripadaju i koja Međunarodni monetarni fond izdvaja, znajući da zemlje koje su pogođene korona virusom su zaista u situaciji da su im potrebna“, navodi Pavlović.

Ekonomista Anto Domazet kaže za RSE da je vrijeme da političari shvate kako je neophodno utvrditi pravila po kojima se dolazi do konsenzusa o važnim pitanjima, jer bez toga će svi biti gubitnici.

„Moraju se razraditi kriteriji na osnovu kojih se postiže konsenzus i postići određeni automatizam kod svi takvih odluka, jer trebaće za ubuduće i kod drugih sredstava iz međunarodne pomoći za borbu protiv posljedica pandemije. Dakle, neophodno je utvrditi kriterije i imati svijest o tome da se mora postići konsenzus. Nije vrijeme za sitne interese, nije vrijeme za ucjenjivanje, potrebni su nam političari koji su spremni na kompromis i da taj društveni interes, zajednički interes stave iznad svakog pojedinačnog odnosno partikularističkog interesa“, kaže Domazet.

Šta je zadatak Fiskalnog vijeća?

Ekonomista Dženan Đonlagić objašnjava za RSE da je za međunarodne sporazume zaduženo Fiskalno vijeće BIH čiji je zadatak da utvrdi kriterije raspodjele sredstava iz međunarodne pomoći između entiteta, a ne da se bavi raspodjelom na nižim nivoima vlasti.

''Ukoliko je istina, kako se može pročitati između redova da pojedini članovi Fiskalnog vijeća uslovljavaju svoj potpis utvrđivanjem raspodjele novca između kantona, oni ponovo ucjenjuju i državu Bosnu i Hercegovinu i sve građane Bosne i Hercegovine u ovakvoj situaciji. Dakle ne može se uslovljavati sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom koji ima karakter međunarodnog sporazuma, utvrđivanjem kriterija za raspodjelu između kantona, to je nešto što je apsolutno nedopustivo", ističe Đonlagić.

Međunarodni monetarni fond izdvojio je 5 milijardi dolara za pomoć zemljama koje su pogođene pandemijom.

(RSE) 

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Jesa

09.04.2020 18:03

Ma ne treba vam ni dati.Koju korist imaju gradjani od toga.

ODGOVORITE
Name

Re

09.04.2020 18:14

Gradjani. Kakvu korist..Nikakvu.. Kad će građani da shvate to.Nikada. Ko je god u politici...od mjesne zajednice do predsjednika drzave svak..ali svak je zbog love i ličnog interesa... Da je države i prave vlasti to bi sve bilo po zatvorima na dugogodišnjoj robiji. A ovi su luđi što im te pare daju...

Name

X

09.04.2020 18:20

Tako je.

Name

Marko

09.04.2020 18:26

Tako je

Name

Sramota

09.04.2020 18:34

Pod hitno pustiti da se bejha raspadne na entitete. Jedini izlaz. I najpostenije pa nek se svak snalazi kako zna

Name

Re re

09.04.2020 20:08

To je tako sto niko nizašta ne odgovara mogu krasti raditi što hoce jer znaju da odgovarati nece nizašta.

Name

re Sramota

09.04.2020 20:27

Evo, u ponedjeljak je raspad. Čuo ja od žena po frizerajima :D

Name

KARL MARX

09.04.2020 20:36

Gradzanska BIH jedino dezifikaciono sredstvo za ove tkz. cuvare nacije, ovaj triling kosta obicnog gradzanina biraca zivota I sad se vidi da je najveca borba oko love, jeb*s naciju kad je lova u pitanju

Name

cups

09.04.2020 21:21

U prenesenom znacenju kako vratiti taj novac ? Mozda da se podigne stopa PDV-a ?

Name

Preplaćen na Funkcije

09.04.2020 18:10

Čović predsedavajući doma naroda?Ispušio na izborima i opet za njega funkcija.On se pita gde sa parama od MMFa kad se zaduzimo.On sto je pokrao telekom Mostar,sto je ugasio aluminijum Mostar i ostavio pola milijarde razni dugova u njemu.

ODGOVORITE
Name

Savs

09.04.2020 18:13

Kako vratiti? Ne dobijamo to na poklon?

ODGOVORITE
Name

Skeptik

09.04.2020 18:36

Magla svuda oko nas..."Pomoć " MMFa?! Kakva je to pomoć koju kasnije moramo vratiti sa kamatama ili sa hipotekama.

Name

Miki Re Savs

09.04.2020 18:41

PDV +min. 5%

Name

Dušan

09.04.2020 18:17

Ma treba EU obustaviti svaku pomoč u idučih dvije godine

ODGOVORITE
Name

Jaffa

09.04.2020 18:21

Oni će se dogovoriti, ali od toga neće dobiti ništa!

ODGOVORITE
Name

guz

09.04.2020 18:24

Hrvati sve koce.

ODGOVORITE
Name

re

09.04.2020 20:52

Oni rade pametno,sve glavne poluge sistema su u njihovim rukama.Pravosudje,finansije,tuzilastvo...itd.

Name

B i H

09.04.2020 18:29

netreba nista dobiti dok god su ovi na vlasti!!! Jer narod od toga nema apsolutno nista!!!!

ODGOVORITE
Name

pirmo

09.04.2020 18:30

Ne treba BIH odobravati nikave krediteZatvorite granice jer kad nastupi kokuzluk da možemo ove naše na vlasti oderati ko janjce.Nahapali se i za deseto koljeno. i malo im.

ODGOVORITE
Name

Mrkva

09.04.2020 18:56

Ma kakav MMF, sve ce pokrasti lopovi a narod ce vracati

ODGOVORITE
Name

Realno gledano

09.04.2020 18:56

Što je ovaj Milorad pametan, što bi FBiH zadužila svoje građane i dala pare RS-u? Ako hoces pare lijepo po glavi stanovnika, uzmeš zadnji popis i dijeli pare... FBiH dobija 62.85%, RS 34.79 % i Brčko 2.37%...

ODGOVORITE
Name

realno gledano re

09.04.2020 19:07

ti simnogo nepismen, problem je u vasoj federaciji, procitaj ponovo tekst,hdz vas po obicaju handre, a vi paglu raja

Name

Bibi

09.04.2020 19:22

A nije problem u tome što Dodik trazi 40% ???

Name

re

09.04.2020 20:29

HDZ i SNSD udruženo nastavljaju svoje standardne pokušaje. No, kako smo vidjeli u posljednje 2 godine, nešto im baš i ne ide to handrenje ;)

Name

Komentar

09.04.2020 19:05

Nikakve kredite ne davati BiH!Ti krediti samo omogucavaju ovim kriminalcima da se odrzavaju na vlasti,a gradjani od tih kredita imaju vrlo malu.ili nikakvu korist.

ODGOVORITE
Name

XXX

09.04.2020 19:05

Pare će se dijeliti 2/3 Federaciji ostalo RS ili se nece dijeliti nikako: Mile vas laze kao i do sada. Ako ne bude para ima proslogodišnjeg sijena no sikiriki

ODGOVORITE
Name

Vuk

09.04.2020 19:20

Kako im je korona legla kao kec na desetku da imaju kvazi izgovor da dramce pare i da se zaduzuju hahah...eto kao bez korone smo finansiski jaki i stabilni?

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

09.04.2020 19:20

Imamo mi Fond solidarnosti iz toga će Herr Flick Zora Vidović i plate i doprinose i svu obnovu šta ima tu MMF da daje kad smo mi bolji dio BiH!!!

ODGOVORITE
Name

Majku im..

09.04.2020 19:22

ne mogu se dogovoriti ni koliko ce pokrasti....pa ovo je zaista kraj!!!

ODGOVORITE
Name

Kraj je

09.04.2020 21:58

Kad zadnji ugasi svijeću!

Name

Rrr

09.04.2020 19:37

Čović ne može bez uslova i ucjena. Od 1998.godine raspodjela se vrsi na isti nacin i nikome nije smetalo, a sad iznenada Covic pronalazi razlog da opstruise i ucjenjuje.

ODGOVORITE
Name

Re

09.04.2020 20:20

1998 nije postojao popis stanovništva koji bi pokazao trenutnu situaciju na terenu, sad ga imamo... Zato ako zaduzujes gradjane ove zemlje kroz nove kredite onda pare i dijeli po glavi stanovnika...

Name

re Rrr

09.04.2020 20:31

A, ne, ne. Nije Čović sam. Standardni je to scenario - Mile traži 40 posto umjesto standardnih 33-34 posto, a Čović je odlučio ovaj put povećati ulog i tražiti novce direktno za kantone. Ovaj put - mrka kapa. Ucjenjujte do sutra, love nema :D

Name

lol

09.04.2020 19:52

Samo MMF može da dokrajči ove nacionaliste koji vladaju

ODGOVORITE
Name

Ricola

09.04.2020 20:30

Pa vlasnik ove drzave je mmf i svjetski bankari ovo sa zastavama i kao nekom drzavom je samo hrana za sirotinju.Problem je sto ce i svaka naredna vlast raditi za iste igrace iz mmf-a znači nama je samo ostalo da budemo robovi ili na zapadu ili ovdje...

ODGOVORITE
Name

KREDIT ili POMOC

09.04.2020 20:42

Pa to su kao dvije galaksije. O cemu je rijec ovdje?

ODGOVORITE
Name

Zna li neko

09.04.2020 20:44

Sta je ktedit a sta pomoc?!

ODGOVORITE