У БиХ нема договора око подјеле помоћи ММФ-а

Међународни монетарни фонд (ММФ) очекује да се ентитети усагласе око расподјеле средстава, рекао је 3. априла Ендрју Џуел (Андреw Јеwелл), резидентни представник ММФ-а у БиХ, у разговору путем видео-линка са предсједавајућим Савјета министара Босне и Херцеговине Зораном Тегелтијом.

Босна и Херцеговина 09.04.2020 | 19:36
У БиХ нема договора око подјеле помоћи ММФ-а

''Апсолутно је неизоставно да расподјела средстава од Међународног монетарног фонда Босни и Херцеговини буде транспарентна, адекватна и достатна, расподијељена на начин да поштује и уважава све нивое власти у заштити здравствених, економских и сигурносних система, а посебно не изостављајући жупанијски ниво'', изјавио је у четвртак (9. април) предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Драган Човић.

То је навео у телефонском састанку са шефом делегације и специјалним представником Еуропске уније у БиХ Јоханном Саттлером, саопштено је из Човићевог кабинета.

Међународну помоћ добија држава Босна и Херцеговина и средства су, према досадашњем моделу, дијељена по принципу-двије трећине Федерацији БиХ и једна трећина Републици Српској.

Међународни монетарни фонд (ММФ) очекује да се ентитети усагласе око расподјеле средстава, рекао је 3. априла Ендрју Џуел (Андреw Јеwелл), резидентни представник ММФ-а у БиХ, у разговору путем видео-линка са предсједавајућим Савјета министара Босне и Херцеговине Зораном Тегелтијом.

''Међународни монетарни фонд првобитно је за Босну и Херцеговину издвојио 165 милиона евра, међутим отворена је могућност да извршни одбор повећа средства на 330 милиона евра одговарајући на захтјев власти у Босни и Херцеговини'', појаснио је том приликом Џуел.

Зашто није потписано Писмо о намјерама?

Још увијек није потписано ни Писмо намјере које треба прослиједити ММФ-у. Писмо намјере требало би да садржи детаље о томе шта је урађено у области фискалне политике, који закони су усвојени, које ће се реформе проводити и гдје ће новац бити утрошен.

Министар финансија и трезора Босне и Херцеговине, Вјекослав Беванда, за Радио Слободна Европа (РСЕ) каже како не би образлагао због чега писмо намјере још увијек није потписано, те да је затражио од предсједавајућег Савјета министара и предсједавајућег Фискалног вијећа, Зорана Тегелтије, да сазове састанак Фискалног вијећа како би се разговарало о овом питању.

Фискално вијеће чине министри финансија и предсједници влада на државном и ентитетским нивоима, који су усагласили Писмо намјере ММФ-у 1. априла ове године, али сви чланови вијећа нису потписали ово писмо.

Из кабинета предсједавајућег Савјета министара БИХ Зорана Тегелтије потврђено је за РСЕ да је дато 'зелено свјетло' за састанак, али се чека да свих шест чланова Фискалног вијећа предложе вријеме како би састанак био одржан.

На чему инсистира Република Српска?

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик у више наврата је изјавио да ће Република Српска инсистирати да се барем један проценат издвоји за Брчко дистрикт.

Договор у застоју, како каже, јер се у Федерацији БиХ не могу договорити око расподјеле средстава нижим нивоима власти.

“Очекивали смо да ћемо имати расподјелу 60 према 40 посто, с тиме што би се пола постотка и с једне и са друге стране дало Брчко дистрикту, који није уопште укључен у овај аранжман. Но, није проблем у томе, како сам схватио, у самој Федерацији није постигнут договор о кантоналној расподјели средстава и то је довело до тога да тај аранжман с ММФ-ом није потписан“, изјавио је Додик у уторак, 7. априла, приликом посјете Требињу, на југу БиХ.

Могу ли се утврдити правила за постизање консензуса?

Невероватно је да смо ми са представницима власти Босне и Херцеговине у стању да одустанемо од добијања средстава која нас следују, јер нисмо у стању да се договоримо како ћемо их распоредити, потрошити, употребити, каже за РСЕ економиста Зоран Павловић.

Он је увјерен да није забиљежен случај да земља, којој је међународна помоћ итекако потребна, због несугласица у владајућој структури ризикује да ту помоћ не добије.

''Та средства која нам припадају и која Међународни монетарни фонд издваја, знајући да земље које су погођене корона вирусом су заиста у ситуацији да су им потребна“, наводи Павловић.

Економиста Анто Домазет каже за РСЕ да је вријеме да политичари схвате како је неопходно утврдити правила по којима се долази до консензуса о важним питањима, јер без тога ће сви бити губитници.

„Морају се разрадити критерији на основу којих се постиже консензус и постићи одређени аутоматизам код сви таквих одлука, јер требаће за убудуће и код других средстава из међународне помоћи за борбу против посљедица пандемије. Дакле, неопходно је утврдити критерије и имати свијест о томе да се мора постићи консензус. Није вријеме за ситне интересе, није вријеме за уцјењивање, потребни су нам политичари који су спремни на компромис и да тај друштвени интерес, заједнички интерес ставе изнад сваког појединачног односно партикуларистичког интереса“, каже Домазет.

Шта је задатак Фискалног вијећа?

Економиста Џенан Ђонлагић објашњава за РСЕ да је за међународне споразуме задужено Фискално вијеће БИХ чији је задатак да утврди критерије расподјеле средстава из међународне помоћи између ентитета, а не да се бави расподјелом на нижим нивоима власти.

''Уколико је истина, како се може прочитати између редова да поједини чланови Фискалног вијећа условљавају свој потпис утврђивањем расподјеле новца између кантона, они поново уцјењују и државу Босну и Херцеговину и све грађане Босне и Херцеговине у оваквој ситуацији. Дакле не може се условљавати споразум са Међународним монетарним фондом који има карактер међународног споразума, утврђивањем критерија за расподјелу између кантона, то је нешто што је апсолутно недопустиво", истиче Ђонлагић.

Међународни монетарни фонд издвојио је 5 милијарди долара за помоћ земљама које су погођене пандемијом.

(РСЕ) 

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Јеса

09.04.2020 18:03

Ма не треба вам ни дати.Коју корист имају градјани од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2020 18:14

Градјани. Какву корист..Никакву.. Кад ће грађани да схвате то.Никада. Ко је год у политици...од мјесне заједнице до предсједника дрзаве свак..али свак је због лове и личног интереса... Да је државе и праве власти то би све било по затворима на дугогодишњој робији. А ови су луђи што им те паре дају...

Name

X

09.04.2020 18:20

Тако је.

Name

Марко

09.04.2020 18:26

Тако је

Name

Срамота

09.04.2020 18:34

Под хитно пустити да се бејха распадне на ентитете. Једини излаз. И најпостеније па нек се свак сналази како зна

Name

Ре ре

09.04.2020 20:08

То је тако сто нико низашта не одговара могу красти радити што хоце јер знају да одговарати неце низашта.

Name

ре Срамота

09.04.2020 20:27

Ево, у понедјељак је распад. Чуо ја од жена по фризерајима :Д

Name

КАРЛ МАРX

09.04.2020 20:36

Градзанска БИХ једино дезификационо средство за ове ткз. цуваре нације, овај трилинг коста обицног градзанина бираца зивота И сад се види да је највеца борба око лове, јеб*с нацију кад је лова у питању

Name

цупс

09.04.2020 21:21

У пренесеном знацењу како вратити тај новац ? Мозда да се подигне стопа ПДВ-а ?

Name

Преплаћен на Функције

09.04.2020 18:10

Човић председавајући дома народа?Испушио на изборима и опет за њега функција.Он се пита где са парама од ММФа кад се задузимо.Он сто је покрао телеком Мостар,сто је угасио алуминијум Мостар и оставио пола милијарде разни дугова у њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савс

09.04.2020 18:13

Како вратити? Не добијамо то на поклон?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

09.04.2020 18:36

Магла свуда око нас..."Помоћ " ММФа?! Каква је то помоћ коју касније морамо вратити са каматама или са хипотекама.

Name

Мики Ре Савс

09.04.2020 18:41

ПДВ +мин. 5%

Name

Душан

09.04.2020 18:17

Ма треба ЕУ обуставити сваку помоч у идучих двије године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

09.04.2020 18:21

Они ће се договорити, али од тога неће добити ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

09.04.2020 18:24

Хрвати све коце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.04.2020 20:52

Они раде паметно,све главне полуге система су у њиховим рукама.Правосудје,финансије,тузиластво...итд.

Name

Б и Х

09.04.2020 18:29

нетреба ниста добити док год су ови на власти!!! Јер народ од тога нема апсолутно ниста!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо

09.04.2020 18:30

Не треба БИХ одобравати никаве кредитеЗатворите границе јер кад наступи кокузлук да можемо ове наше на власти одерати ко јањце.Нахапали се и за десето кољено. и мало им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

09.04.2020 18:56

Ма какав ММФ, све це покрасти лопови а народ це врацати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледано

09.04.2020 18:56

Што је овај Милорад паметан, што би ФБиХ задужила своје грађане и дала паре РС-у? Ако хоцес паре лијепо по глави становника, узмеш задњи попис и дијели паре... ФБиХ добија 62.85%, РС 34.79 % и Брчко 2.37%...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално гледано ре

09.04.2020 19:07

ти симного неписмен, проблем је у васој федерацији, процитај поново текст,хдз вас по обицају хандре, а ви паглу раја

Name

Биби

09.04.2020 19:22

А није проблем у томе што Додик трази 40% ???

Name

ре

09.04.2020 20:29

ХДЗ и СНСД удружено настављају своје стандардне покушаје. Но, како смо видјели у посљедње 2 године, нешто им баш и не иде то хандрење ;)

Name

Коментар

09.04.2020 19:05

Никакве кредите не давати БиХ!Ти кредити само омогуцавају овим криминалцима да се одрзавају на власти,а градјани од тих кредита имају врло малу.или никакву корист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

09.04.2020 19:05

Паре ће се дијелити 2/3 Федерацији остало РС или се неце дијелити никако: Миле вас лазе као и до сада. Ако не буде пара има прослогодишњег сијена но сикирики

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

09.04.2020 19:20

Како им је корона легла као кец на десетку да имају квази изговор да драмце паре и да се задузују хахах...ето као без короне смо финансиски јаки и стабилни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

09.04.2020 19:20

Имамо ми Фонд солидарности из тога ће Херр Флицк Зора Видовић и плате и доприносе и сву обнову шта има ту ММФ да даје кад смо ми бољи дио БиХ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајку им..

09.04.2020 19:22

не могу се договорити ни колико це покрасти....па ово је заиста крај!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крај је

09.04.2020 21:58

Кад задњи угаси свијећу!

Name

Ррр

09.04.2020 19:37

Човић не може без услова и уцјена. Од 1998.године расподјела се врси на исти нацин и никоме није сметало, а сад изненада Цовиц проналази разлог да опструисе и уцјењује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2020 20:20

1998 није постојао попис становништва који би показао тренутну ситуацију на терену, сад га имамо... Зато ако задузујес градјане ове земље кроз нове кредите онда паре и дијели по глави становника...

Name

ре Ррр

09.04.2020 20:31

А, не, не. Није Човић сам. Стандардни је то сценарио - Миле тражи 40 посто умјесто стандардних 33-34 посто, а Човић је одлучио овај пут повећати улог и тражити новце директно за кантоне. Овај пут - мрка капа. Уцјењујте до сутра, лове нема :Д

Name

лол

09.04.2020 19:52

Само ММФ може да докрајчи ове националисте који владају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рицола

09.04.2020 20:30

Па власник ове дрзаве је ммф и свјетски банкари ово са заставама и као неком дрзавом је само храна за сиротињу.Проблем је сто це и свака наредна власт радити за исте играце из ммф-а значи нама је само остало да будемо робови или на западу или овдје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРЕДИТ или ПОМОЦ

09.04.2020 20:42

Па то су као двије галаксије. О цему је ријец овдје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна ли неко

09.04.2020 20:44

Ста је ктедит а ста помоц?!

ОДГОВОРИТЕ