"Moj muž je žrtva zdravstvenog sistema a ne virusa"

Elna Pašagić je supruga sinoć preminulog doktora epidemiologa Šefika Pašagića. Nakon smrti supruga, iza kojeg je ostalo četvero maloljetne djece, odlučila je izaći u javnost i za Klix.ba ispričati sve ono što se dešavalo u posljednjih, kobnih, 14 dana.

Bosna i Hercegovina 06.04.2020 | 18:43
"Moj muž je žrtva zdravstvenog sistema a ne virusa"

Na samom početku razgovora govori nam da želi ispričati istinu radi drugih ljudi.

"Kada se ovakvo nešto dogodilo ljekaru koji se cijeli svoj radni vijek od 1987. godine bavio javnim zdravstvom, prevencijom u zdravstvenoj zaštiti i prevencijom zaraznih oboljenja... Šta će se dogoditi nekom penzioneru, nekom čovjeku iz radničke klase", govori nam Elna.

Njen suprug dr. Šefik Pašagić je dobio temperaturu oko 21. marta kada je bio kod kuće.

"Nakon dva dana povišene temperature nazvali smo DZ Vrazova, jer smo prijavljeni tu, ali mjesto prebavališta nam je Novo Sarajevo. Ja sam rekla da je suprug bolestan, a s obzirom na to da je ovakva situacija, mora se prvo pozvati, jer se ne može ići direktno u Dom zdravlja. Iz DZ Vrazova su mi rekli da moj suprug treba početi piti antibiotik Klacid. Bez pregleda i bez ikakvih nalaza", ispričala je.

Kaže da je pitala da li je to pametno te da li neko može doći kod njih kući kako bi pregledali dr. Pašagića. Takođe kaže da je njen suprug bio spreman odmah se testirati na korona virus kako bi zaštitio sve ostale.

"Rekli su mi da nemaju zaštitne opreme da dođu i uzmu bris, a nemaju ni briseva. Rekla sam da onda neko treba doći, ako on ne može u dom zdravlja, ni u privatnu kliniku. Neko treba doći, ili iz doma zdravlja ili iz Hitne pomoći. Rekli su mi da nazovem Hitnu. U Hitnoj su mi rekli da se javimo Porodičnoj medicini Vrazova. Ponovo zovem Vrazovu, ali mi kažu oni ne mogu izaći jer nemaju zaštitne opreme", prisjeća se Elna.

Pozivi, pozivi, pozivi...

Dr. Šefik Pašagić, kaže njegova supruga, počinje uzimati antibiotik Klacid, ali tempratura mu nije spala ni treći ni četvrti dan.

"Ponovo zovem, a doktorica iz Doma zdravlja Vrazova mi kaže da zovem Dom zdravlja Omer Maslić, jer nam je mjesto prebivališta u Novom Sarajevu. Ja im kažem da je pacijent četvrti dan pod temperaturom te pitam da li je zaista bitno gdje je mjesto prebivališta i da mogu po kartonu naći sve. Zatim zovem DZ Omer Maslić, tu mi dr. Sanja Soldo kaže da je Šefik njen prijatelj i da moramo zvati Epidemiološku službu".

Elna zatim zove Epidemiološku službu gdje joj kažu da su nemoćni, jer oni samo mogu uzeti bris, ali ne mogu tek tako, jer ima procedura.

"Iz Epidemiološke službe Šefika pitaju da li je imao raniji kontakt s nekim ko je zaražen, da li je negdje putovao i slično. Odgovaramo im da ništa od toga nije bilo, ali i da jeste bio s nekim ko je zaražen, možda ne zna, s obzirom na to da svi možemo biti kliconoše.

"Tu nam kažu da nema epidemiološke slike. Ja im kažem da je Šefik epidemiolog i da valjda on zna ima li epidemiološke slike ili ne. Tražili smo da neko dođe, da vide da li antibiotik Klacid djeluje ili ne, jer četvrti dan i dalje ima temperaturu", priča Elna.

Nakon toga ponovo zove DZ Omer Maslić, a tu saznaje da oni nemaju zaštitnu opremu da dođu kući, jer ne znaju je li zaražen.

"Ja sam sutradan, pošto imamo privatnu firmu Sanitacija, poslala u DZ Omer Maslić 4 odijela jednokratna - specijalna. Dan prije su me zvali u Sanitaciju da kao privatna firma damo javnoj ustanovi zaštitna odijela. Zamislite tog zdravstva i te organizacije. Ja sam rekla da ćemo pokloniti odijela, samo neka izađu na teren", kaže Elna.

"Šefik opet sutradan ima temperaturu, opet ja zovem. Na kraju je dr. Sanja Soldo došla kod nas, bez zaštitnog odijela, s maskom i rukavicama, i kako je rekla, došla je jer je Šefik njen prijatelj. Slušalicama ga je pregledala i rekla da nema nikakve upale pluća. Dala je uputnicu da uradi laboratorijske nalaze, ali ne u DZ Omer Maslić, nego u Vrazovoj".

Dani prolaze...

S obzirom na to da je bila subota naveče, prisjeća se, čekali su ponedjeljak.

"Opet zovem Vrazovu, upućuju me u Omer Maslić. Javlja se jedan ljekar i kaže mi da bi oni došli, ali da nemaju zaštitne opreme i ne znaju je li pacijent zaražen. Pitam ih da li oni mogu javiti Epidemiloškoj službi da dođu i uzmu bris", govori naša sagovornica.

Ističe da su dani prolazili u razgovorima, da je Šefik iz dana u dan propadao, a da niko ništa nije poduzimao.

"Došli su 31. marta i uzeli bris. Tu nam je pomogla jedna epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo. Rekla je da će izaći na teren, a do tada nisu imali dovoljno testova. Znači, nije bilo testova, a ne da nije bilo epidemiološke slike", zaključuje supruga preminulog doktora Pašagića.

Saznajemo da je dr. Pašagić zvao svoje prijatelje i specijaliste pulmologe koji ne rade na KCUS-u, ali su vrhunski stručnjaci poput prof. dr. Zehre Dizdarević te ih je molio za pomoć.

"Ona mu je rekla da on nije jedini slučaj i da je zovu i drugi pacijenti kojima nije pružena medicinska pomoć odnosno pregled. Takođe je zvao i pulmologa dr. Hadžimurtezića koji bi u ovakvim situacijama, bez obzira što su u penziji, dali svoj doprinos i dugogodišnje iskustvo u liječenju i zaštiti pacijenata“, govori Elna.

Dolazi 1. april i iz Zavoda za javno zdravstvo porodici Pašagić potvrđuju da je nalaz na koronavirus negativan.

"U međuvremenu smo uradili privatno kompletnu krvnu sliku i tu vidimo da je anemičan, da organizam pada. Epidemiolog mi javlja da podignemo nalaz u DZ Omer Maslić. Tu donosim privatne nalaze da pokažem da je anemija. Ako je negativan nalaz, kako Šefik i dalje ima temperaturu i počinje kašljati, pored antibiotika. Tu mi kažu da se trebam smiriti te da suprugu počnem davati cveklu i špinat, da se poboljša krvna slika. Njemu je željezo bilo 4, a muškarci treba da imaju između 15 i 30. Rekla sam im da je možda bakterijska upala pluća, pitala sam da li to trebam ja njima govoriti", prisjeća se.

Nakon toga je za supruga tražila da mu daju uputnicu za Klinički centar, odnosno za Podhrastove (Klinika za plućne bolesti).

"Tada mi u DZ Omer Maslić kažu da idem u Vrazovu. To sam odbila, jer više nisam mogla razgovarati tako, civilizovano. Zahtijevala sam uputnicu za KCUS bez obzira na to što je nalaz negativan. Napisali su mu uputnicu za Podhrastove, iako sam mislila da će prvo KCUS uraditi analize, pa da oni dalje šalju na Podhrastove", govori Elna.

Nakon toga, kada su dobili negativan nalaz na korona virus, sa suprugom odlazi u privatnu kliniku Al Tawil gdje radi CTG pluća i ultrazvuk abdomena.

"Dobijamo nalaz da su mu oba plućna krila upaljena i da mu je krvna slika loša. Dolazimo kući, on jedva diše. Zovem Hitnu pomoć da ga prevezu s uputnicom na Podhrastove, jer ne može autom. Dva sata je čekao Hitnu. Dva sata jer su se svađali sa DZ Vrazova i DZ Omer Maslić ko će doći po pacijenta, zato što je uputnica za Podhrastove. Ja dižem paniku, zovem njegove kolege, molim ih da riješe situaciju ili da meni dopuste da ga vozim s obzirom na to da više nemamo vremena".

Nakon dva sata stiže Hitna pomoć, s vozačem i medicinskim tehničarom.

"Tada medicinski tehničar sjeda s vozačem naprijed i ostavlja pacijenta nazad samog i prevoze ga gore. Kada je stigao na Podhrastove, kažu mu da se mora raditi retestiranje na korona virus. Na drugom testiranju je takođe bio negativan, po prijemu u Podhrastove. Uz takvu iscrpljenost on sjedi u čekaonici (gdje je izolatorij) od 5 popodne do 12 naveče i čeka nalaz trećeg testa da na osnovu njega odluče da li ide s pacijentima negativnim ili pozitivnim na korona virus. On tu sjedi na stolici, jedva diše i čeka rezultate. Na kraju ga prebacuju u sobu."

Elna se prisjetila i da su njenom suprugu, kada je stigao u Kliniku za plućne bolesti, kazali da je "zalutao".

"Kada je pitao kako je zalutao, rekli su mu da mu pluća nisu toliko u

grožena i da je test negativan. Ali su ga ostavili jer im je kolega ljekar. A onda je bio negativan na drugom retestiranju, pa pozitivan na trećem retestiranju".

Rezultati trećeg testiranja su stigli ujutru i pokazali da je dr. Šefik Pašagić tada pozitivan na korona virus.

"To je već 2. april. Bez teraprije i kisika je bio skoro 24 sata. Ja ih kao zdravstveni radnik molim da mu daju terapiju, da mu daju transfuziju krvi, da se malo oporavi jer je iscrpljen. Tu mi kažu da ja ne trebam sugerisati i da se ne miješam, što sam i ispoštovala", kaže Elna i dodaje da su 2. aprila oko 16 sati njenom suprugu uključili terapiju i dali mu kisik.

"Stanje je sve gore bilo, i 3. i 4. aprila s obzirom na to da terapija očito nije djelovala. Pitala sam se da li su pogriješili, da li su trebali reagovati bakterijski lijekovima, da li su tačni testovi da je sada pozitivan..."

Tada mi Šefik javlja da i dalje ima temperaturu, da čeka po tri sata da mu daju paracetamol.

"Zovem gore i pitam zašto čeka na paracetamol, a odgovaraju mi da zbog nedostatka opreme ne mogu ulaziti često kod pacijenata. Ja sam tada ponudila da doniram 200 zaštitnih odijela, ne samo za mog supruga, nego za sve pacijente. Odgovaraju mi da to trebam vidjeti sa šefom za donacije".

Konačno, juče, 5. aprila, Elna je pozvala Podhrastove i pitala zašto njenom suprugu četiri dana niko nije uradio nalaze krvi.

"Tu mi govore da još nije vrijeme za transfuziju i da se ne trebam miješati. Kažem im da ako će ići na respirator, mora primiti anesteziju, a ne može se primiti anestezija bez ranije urađenih nalaza", priča nam supruga preminulog epidemiologa.

Zašto nisu urađeni nalazi prije anestezije?

"On mi se javlja juče, oko 15:15 sati, i kaže mi da ide na respirator. Molio me da vidim može li iko pomoći, jer je on toliko pomagao svima, toliko davao... Vidio je da mu niko ništa ne pomaže. Uhvatio ga je strah, bio je svjestan kolapsa u zdravstvu. Pitao me kako će ga uvesti u anesteziju bez nalaza, bez pregleda i analize krvne slike", prepričava nam Elna posljednji razgovor sa suprugom.

Oko 16 sati porodica Pašagić je dobila informaciju da će Šefika oko 16 sati staviti na respirator.

"Čekamo 17 sati da nam jave da li je završena anestezija, intubiranje i stavljanje na respirator. Zovemo nekoliko puta, niko nam se ne javlja. U 18 sati su nam javili da je preselio. Pitam kako je preminuo, a odgovaraju mi da je preminuo kada su mu dali anesteziju. Nisu ga ni stavili na respirator. Kazali su mi da ne mogu vaditi nalaze na tom odjeljenju, a ja sam ih to jutro opominjala da mu urade nalaze i krvnu sliku", ispričala je Elna.

Pred kraj razgovora ističe da je dr. Šefik Pašagić bio zdrav čovjek i da je redovno obavljao preventivne preglede u Zagrebu i Beogradu. Kaže, to može potvrditi, prof. dr. kardiolog Čikeš kao i cijeli njegov tim te radiolog dr. Skyarov iz Zagreba.

"Stalno je napominjao da je zdravstveni sistem BiH izgubio vrhunske ljekare, zato je kao preventivac svoje preglede i preglede svoje obitelji vršio van BiH", dodala je te istakla da se u vrijeme pandemije moralo angažovati posebno medicinsko osoblje koje može odgovoriti svojim iskustvom u praksi i nauci te na osnovu toga biti spremni na liječenje pacijenta u ovakvim okolnostima.

"U praksi pri pružanju medicinske skrbi pacijenata nisu operativni što dokazuje i naš slučaj. Hitna medicinska pomoć i hitni medicinski timovi domova zdravlja ne mogu odgovoriti i nisu spremni. Odgovorno tvrdim", dodala je.

Dr. Pašagić je, kaže njegova supruga, bio sportista, trenirao je i nije imao nikakvih problema.

"On je imao 60 godina, ali srce kao da je sportista od 30 godina, to se može potvrditi. Prof. dr. Šefik je bio poznat po tome da je preventivan, da je vodio zdrav život. I da on, takav čovjek, njima umre, a da ga nisu ni stavili na respirator. Zamislite kada se to desi nekome ko se bori u našem sistemu, stalno je apelovao na deratizaciju, pa kad se korona pojavila... On je molio da ga pregledaju, da mu daju uputnicu. On je zvao svoje kolege da ih pita šta da rade".

Iza Šefika Pašagića ostala je supruga i četvero maloljetne djece. Od 10, 12, 13 i 14 godina. Njegovi roditelji ostali su bez sina.

"Na kraju poručujem da oni koji se boje i nemaju zaštitne opreme – ne trebaju se baviti zdravstvom. Ne možete to raditi ako se bojite, ako nećete da izađete na teren. Neka idu na bolovanje pa da znamo koliko zdravstvenih radnika imamo. Ako ste prihvatili to raditi, morate izaći na teren. U svim zemljama svijeta je omjer oporavljenih i umrlih 4:1. Kod nas čovjek umre kad je zdrav. Pitam i brinem se šta će se desiti s drugima. Strašno", završila je Elna Pašagić uz napomenu da u kriznim štabovima moraju biti stručni ljekari i preventivci koji će adekvatno organizovati medicinske timove da odgovore zadatku kad je najpotrebnije i u pravom trenutku kako se ne bi dešavali propusti.

Članovi Pašagićeve porodice su testirani prije tri dana i rezultati su negativni.

Dr. Šefik Pašagić je bio priznati stručnjak, a o tome govori i činjenica da je bio član Svjetske zdravstvene organizacije za Jugoistočnu Evropu i član epidemiološke komore SAD-a i BiH.

(Klix)

Komentari / 80

Ostavite komentar
Name

vaske

06.04.2020 17:32

E kukala nam majka ako nam ova nesreca zakuca na vrata.Pa kad se ovakav covjek,doktor,sarajlija sa ko zna koliko poznanstava pusti da umre,a niko mu da ne pomogne,pa obicni smrtnik ako osjeti ovakve siptome,odmah da primakne svijecu blizu glave i jos dok ima snage da se plakne da ne smrdi na onom svijetu.

ODGOVORITE
Name

X

06.04.2020 19:13

Realnost koja se pokusala sakriti u Sarajevu, a ovo nije jedini slucaj.

Name

Ratko

06.04.2020 19:40

On je bio Bratunčanin,čisto da znate.

Name

Zvornik

06.04.2020 19:42

Ako su ovako katastrofalno opremljeni i neorganizovani, kako li je tek stanje u našem selu.

Name

Za zvornik

06.04.2020 19:50

Vi ne treba da brinete, imate najbolju bolnicu i najvece stručnjake u regiji, opremljeni ste odlično - ko uđe u zvorničku bolnicu ima sigurno mjesto na klinici u karakaju.

Name

Ser od Doboja

06.04.2020 19:56

Ovo je još jedan dokaz da se svi nalazimo u velikim gov*ima, stanje je ozbiljno i zahtijeva disciplinu. Porodici preminulog doktora iskreno saučešće.

Name

Re Ratko

06.04.2020 20:30

Koja si ti budaletina samo da znaš.Šta kažeš Bratunčanin!To je tebi najvažnije u jednoj ovakvoj tragediji!?

Name

Rale

06.04.2020 17:34

NAZALOST, NAZALOST.

ODGOVORITE
Name

Zdravstveni kriminal

06.04.2020 21:00

Nisu oni njemu ni radili ta dva prva testa.Samo su onako uzeli bris i slagali.Tek kad su vidjeli da je kritično onda su uradili,ali na žalost kasno.Ovo cijelo vrijeme sumnjam.Nemaju testova pa lažu.

Name

Banjaluka

06.04.2020 17:34

Nemam riječi! Saučešće porodici.

ODGOVORITE
Name

Sramota do neba

06.04.2020 22:16

Citajuci ovo, produbila sam svoje sumnje. Samo se dragon Bogu moliti protiv ove posasti, pogotovo ovakvog zdravstva, ne daj Boze muke, jer kad se ovako nesto desilo u velikom gradu, sta da ocekujemo po ovim provincijama. Ovdje ljudski zivot ne vrijedno nista, izuzimam funkcionere, u posebnom smo stanju svakako.

Name

Punpadzija

06.04.2020 17:38

Dragi moji ako ste ovo procitali sve do kraja ovo je znak DA BJEZIMO ODAVDE STO PRE TO BOLJE...JER OVDJE JE SVE GOTOVO U BiH!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

PM72

06.04.2020 19:30

a gdje ? u Rusiju?

Name

Poruka

06.04.2020 19:36

Ovi silnici to jedva i čekaju. Samo da bi naplatili ispis iz državljanstva. Niko za razlog niti pita niti ih interesuje Sto dalje to bolje. Teško nama sa ovim sto sve znaju i sve mogu. Idioti.

Name

Re

07.04.2020 12:40

Svi oni koji su bili pobjegli od ovog sranja od drzave opet sad trce i vracaju se

Name

za Punpadziju

07.04.2020 14:47

Ti još nisi shvatio da zapadu trebaju mladi i zdravi stručnjaci koje mogu da eksploatišu i upregnu ko konje, a kad se razboliš i ne možeš više da radiš, noga ti je sa zapada pa onda opet nazad ovamo jer nemaš kud. Svoje plate zarađuju po Njemačkoj i plaćaju doprinose a kad je gur-guzici onda se navali na naša leđa, gospodo, kad odete, ne vraćajte se više, sisajte fond koji punite a sjašite više sa nas.

Name

Italia

06.04.2020 17:41

Zalosno kad nije uspio jedan doktor kako ce obican narod,eto vam nas zdravstveni sistem,saucesce porodici

ODGOVORITE
Name

anja

06.04.2020 17:45

Zaista potresno. Ima li ikakve nade za nas u Bosni i Hercegovini?

ODGOVORITE
Name

Ratko

06.04.2020 19:43

Možda sam ja pesimista,ali nema nade za normalne i postene ljude.Samo ne znam gdje ići,to je promlem?

Name

Mik

06.04.2020 17:48

E ovakav sistem se brani ovim karantinom. Uzas. Sta onda ceka obicnog covjeka beza para i veze. I to ne samo sad nego i inače. Bolje priče koja dočarava našu strašnu realnost nisam odavno pročitao.

ODGOVORITE
Name

Daca

07.04.2020 20:09

Apsolutno ste u pravu ,ova prica je odraz nase realnosti ,strasna prica ,strasna realnost...Ovo citam ponovo i mogu samo da iskazem duboko saosjecanje sa porodicom i iskreno saucesce

Name

mik

07.04.2020 21:35

Mik ima toga,još puno puno.

Name

Valter

06.04.2020 17:48

Jadan je narod.A kazu opasno je samo za rizicne grupe. Iskreno saucesce porodici.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

06.04.2020 17:51

Pokoj ti duši doktore! Ovo je samo jedna od priča (a ima ih, nažalost, više), koliko je je loše naše zdravstvo, i sa koliko problema i neznanja je dočekan ovaj virus na našim prostorima! Mislim i na cijelu BiH, a tako je i u Srbiji, i u Hrvatskoj...da ne pominjem Italiju ili Španiju!

ODGOVORITE
Name

BUDALASTO PLJESKANJE

06.04.2020 17:52

Mi koji smo imali nekog bolesnog u familiji,znamo kako se ponasaju umisljeni doktori!Jako dobro!I kao uvijek napominjem,cast izuzecima al rijetki su pravi doktori koji postuju svoju zakletvu!A nas zdrastveni sistem,znamo svi kako funkcionise,do koje mjere je urusen,opljacakan,unazadjen,nikakve odgovornosti a radi se o ljudskim zivotima!Zasto svi kazemo,samo nedaj boze,njima u ruke!A sada posebno,nisu se snasli,to znamo I vidimo!Ali je najbitnije da su oni odmah heroji,a problem sa virusom tek poceo,iako rade samo svoj posao ,kao I mi mnogi drugi!I primaju dobre plate u RS!Nakaradni sistem vrijednosti I postovanja!A narodu daj samo hljeba I igara,pa I budalestina nekog pljestanja se izmislila kao zabava za narod!Bilo bi sve smijesno I komicno da nije tragicno!

ODGOVORITE
Name

Рв

06.04.2020 17:57

Мож' мислит. Док је вијека има и лијека и без доктора.

ODGOVORITE
Name

re

06.04.2020 21:03

Moš' mislit, a ne "mož' mislit".

Name

Neđo.6.4.2020

06.04.2020 17:57

Večna mu slava saučešće porodici,g Elma ima dobrih stučnjaka lekara u BH.Žalosno je štoje na čelu bolnica slab kadar i drugo nemisle samo o koristoljublju gospođo.Kad je vaš suprug tako prošao štaću raditi radnička klasa i ostala sirotinja.LJutilise neki ili ne,nema boljitka u zdravstvu dokse neizmeni sve iz korena.Hoću ti reći nema ništa dok se nezameni stručni kadar u zdravstvu..

ODGOVORITE
Name

Vlad Tepeš

06.04.2020 17:57

Poznato sve ovo djeluje.

ODGOVORITE
Name

nadčovjek

06.04.2020 18:02

jesu li ovo "nadljudski"napori kojima su svakodnevno izlozeni naši zdravstveni radnici-SRAMOTA

ODGOVORITE
Name

Re nadcovjek

06.04.2020 19:30

A hoce aplauze svaku vece. Zar je ovo za aplauz. Ovo je za sjesti i plakati.

Name

marko

06.04.2020 18:02

Prijatelji bivsi,skoro svi kad covjek padne u nevolju.Ako se ovo desilo jednom ljekaru,kako je sa sirotinjom.Jadan je dole narod.Sta bi bilo kod vas ,da je kao u Njemackoj zarazeno preko 100 hiljada ljudi

ODGOVORITE
Name

Ratko

06.04.2020 18:05

Moje saučešće porodici!Bio je divan čovjek,to znaju oni koji su ga poznavali.

ODGOVORITE
Name

Dejan84

06.04.2020 18:05

Da je tu radio preventivne preglede i davao kes znao bi doktore pa bi ga sad lakse primili. Malo bode oci kad kaze da su nudili 200 zastitnih odjela, to su mogli mnogo ranije donirati.

ODGOVORITE
Name

Bok

06.04.2020 18:06

Čitam dva puta, a treći ću. Ne mogu da vjerujem.

ODGOVORITE
Name

Medteh

06.04.2020 18:07

Sistem nula. Dobro smo ikako živi.

ODGOVORITE
Name

Mirjana

06.04.2020 18:12

Porodici saucesce!! Sta reci a ne zaplakati.. da covjek ne povjeruje a citam i gledam ovaj sunovrat BiH!!

ODGOVORITE
Name

18

06.04.2020 18:17

I sta reci na sve ovo,iskreno saucesce porodici.

ODGOVORITE
Name

Istocna RS

06.04.2020 18:34

Nama ostaje da se molimo Bogu da nam pomoć u zdravstvenim institucijama ne zatreba. Čovjek je kolateral sistema koji se pokazao na 1 zarazenog. Zakazivanje su izmislili da stvore prepreke nesretnim da dodju na red na pregled jer i ovde niko neće odgovarati. Već su se pokrili zapisnicima sa tri i više svjedoka. Saučešće porodici.

ODGOVORITE
Name

Re

06.04.2020 21:57

Kakav bog kakvi bakraci

Name

Voxpopuli

06.04.2020 18:34

Porodici iskreno saučešće,tu nije bilo spasa smrt došla i nema lijeka.Neka sreća prati ostale članove porodice.

ODGOVORITE
Name

Mily

06.04.2020 18:41

Saucesce porodici.Sta reci?Strasno,strasno?

ODGOVORITE
Name

Mile

06.04.2020 18:53

Dragoj porodici doktora moje saucesce

Name

PERUN ILIJA

06.04.2020 18:42

Sramota i grehota. Kuda ide ova nasa jadna drzava i kakvi smo mi to ljudi postali kada se sistem ovako ophodi prema jednom doktoru ? Slava Sefiku Pasagicu i neka ga Allah primi tamo gdje pravedne duse pocivaju a njegovoj porodici neka podari utjehu. Samo Istina nas može osloboditi. Podignimo pognute glave, pokažimo dostojanstvo. U slavu Boga i naših časnih Predaka i za dobrobit naših Potomaka recimo konačno NE nepravdi, kleptokratiji i idiokratama.

ODGOVORITE
Name

Uhh

06.04.2020 18:44

Saucesce porodici! Sta kazati kada je doktor morao da moli za pomoc. Napisao bi sta mislim. Al,vanredno je stanje i usvojili su zakon da se mora sutjeti.

ODGOVORITE
Name

Re

06.04.2020 18:59

Saučešće porodici! Žalosno u kakvom društvu živimo. Ljekar, ljekaru da ne pomogne?

Name

SRP

06.04.2020 18:47

Ovo je nazalost slika i prilika trulog sistema. Al nije ni cudo kad nas vode krampovi. Mozete zamisliti u kriznom stabu u RS Dragan Lukac nepismen covijek tako reci buzdovan i zeljka koja neumije sastaviti dvije recenice normalna. A neznam ko bi drugi i bio kad nemamo vise ni strucnjaka ni koga. Sve su protjerali i unistili svojom bahatoscu i pohlepom. Narode vracaj se komunizmu jedini spas nam je u tome.

ODGOVORITE
Name

re

06.04.2020 21:04

Nas u Sarajevu ukopava ona gnjida od Sebije, a vama u RS-u... Šta da vam kažem, pamet u glavu.

Name

Sone brate

07.04.2020 07:35

Neka si ti pismen...

Name

Korona

06.04.2020 18:48

Horor film

ODGOVORITE
Name

Korona

06.04.2020 19:24

je skinula mnoge maske!!

Name

SV

06.04.2020 19:36

Ovo je STRASNO, STRASNO.!!! Ali ovo je prava istina u zdravstvu, sistemu i drzavi.!!! Ovako nam sve funcionise u drzavi.!!!

Name

Nazalost

06.04.2020 20:19

Horor film je realnost kod nas...

Name

Borac

06.04.2020 19:08

Porodici saucesce! Nekoliko puta citam tekst. Nemogu da verujem. Mada znam da nam je tako. Nikada vise aplauz u 8 sati od mene nema za doktore. U zalosti sam zbog ovoga.

ODGOVORITE
Name

Kakvi smo to mi ljudi?

06.04.2020 19:13

Zar je potreban bilo kakav komentar na kazivanje supruge pokojnog Dr. Šefika Pašagić. Eto kakvi smo ljudi! Gospođo Elna, Primite iskreno saučešće.

ODGOVORITE
Name

Faruk

06.04.2020 19:22

E nek nam je Bog na pomoći. Ako epidemiolog i stručnjak priznat od WHO ovako završi, šta je tek sa nama, sitnom boranijom?

ODGOVORITE
Name

Vanredna situacija

06.04.2020 19:27

Sta reci a ne zaplakati! Vecina u zdravstvu je zaposlena stranacki, i to cime se bave njih najmanje interesuje. A mi jadni narode opet kada dodju izbori prodajmo se za 50 KM i dozvolimo da nam se ovo desava. Trebamo fino nakon glasanja dati im rok max 1 god da se sistem popravi, ako nema rezultata idemo na proteste pa srusi jednu vlast i sve redom tako dok se sistem de dovede u red. Inace ce nam se ovo desavati sve cesce i cesce, jer stari, kvalitetni doktori ce pomrijeti a sta ce nam ostati....

ODGOVORITE
Name

XL

06.04.2020 19:30

STRAŠNO, STRAŠNO! PORODICI ISKRENO SAUČEŠĆE!

ODGOVORITE
Name

Strašno

06.04.2020 19:40

Nažalost takva nam je stvarnost , ko je nije osjetio da otvori oči ... sve je još mnogo gore. Vjernik sam kakav takav ali ne vjerujem u novog BOGA

ODGOVORITE
Name

Smijesni Dodik

06.04.2020 19:40

Pogledaj te ovo pa ce vam biti jasno, ko zna engleski! https://youtu.be/dvqBwPgrX_s i ovo https://youtu.be/1EWQPgF6-UQ

ODGOVORITE
Name

Bratunac

06.04.2020 19:42

Zalosno je sto se politika umnesala u zdravstvo i unistila sve,primaju se prkvalifikovani radnici ekonomisti da rade kao mwdic.sestre. Veoma ugledna porodica rodim iz Bratunca,izuzetno dobri ljudi i obrazovani da ih zdravstveni sistem unisti.Nevjerovatno sta nam se ljudi desava ima li ovom kraja.Iskreno saucesce porodici Pasagic...

ODGOVORITE
Name

XY

06.04.2020 20:07

Sta ocekivati tako se radi u svim Domovima Zdravlja. Iskusne sestre i doktori otisli u penziju, naprimane prekvalifikovane frizerke i trgovci, nemaju pojma ni o cemu. Doktori zavrsili u Foci, jad i bjeda.Politicki se postavljaju diretori, primaju se na posao stranacki sa kupljenim diplomama. Mi nismo ni svjesni sta nas ceka. Zato su nas zatvorili u kuce i prijete nam kaznama.

Name

Tuga...

06.04.2020 21:04

Uskreno saučešće porodici. Koja tuga... strašno...Bože dragi...

ODGOVORITE
Name

Max

06.04.2020 21:22

Ovo je samo jedan primjer kako "funkcionise" unisteni zdravstveni sistem u BiH.Zato trebamo biti odgovorni,preduzeti sve sto sami mozemo da sebe i ljude u okruzenju zastitimo od korona virusa.Na zdravstvo se ne smijemo oslanjati.

ODGOVORITE
Name

Mr.

07.04.2020 01:52

Sarajevo, sram da te bude. Ti si Sarajevo dopustilo da ti neljudi uprljaju tvoje ime koje je tako prljavo otišlo na cijeli prostor nekadašnje Jugoslavije, pa i šire. A vi koji sada vadite opravdanje iz tuđih džepova da bi zaštitili svoj prljav obraz, stidite se svojih članova porodica. Stidite se postupka prema Dr. Pašagiću. Saučešće porodici.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

07.04.2020 03:54

Saučešće porodici. Ne da je žalosno, ovo je za zatvora. Ovo je "naša slika, naša realnost". Kakvo je stanje u zdrastvu to najbolje znamo mi koji imamo bolesne članove familija i koji smo skoro svakodnevno prinuđeni da tražimo usluge u Domovima zdravlja, u bolnicama.. Želim Vam svima dobro zdravlje i da što manje imate potrebu boraviti u našim "modernim, opremljenim, obnovljenim i snadbjevenim" zdravstvenim ustanovama, u kojima rade "stručni i ljubazni" zdravstveni radnici. Čast izuzecima, ali njih je zaista jako malo.

ODGOVORITE
Name

Re

07.04.2020 09:31

Sve potpisujem od riječi , do riječi, samo mi koji imamo iskustva s njima znamo kakvi su! Ja sam se prije čudio starima koji i kad su bolesni neće da idu kod doktora, radije su se liječili sami ili išli kod travara! Nisu imali povjerenja u medicinu i "medicinare", a evo i zašto!

Name

Boro

08.04.2020 08:49

Ja čitam sve komentare, i ne vjerujem koliko se narod iščuđava za ovaj slučaj.Za suprugu pokojnika veliki respect jer je sve iznijela u javnost,i iskreno saučešće,ali,baš kako napisaste,SVI MI,koji smo zadnjih 20ak godina imali nekog bliskog bolesnog,i česte susrete sa DZ i bolnicama,znamo sve to vrlo dobro.Nemar prema ljudima,neljubaznost,koristoljublje,površnost itd.itd. su u zdravstvu u svim segmentima.Naravno,treba reći,čast izuzecima,ali ih je zaista jako malo.Jadan je svako ko je često kod njih,prejadan.

Name

Realno

07.04.2020 05:21

Sve ovo isto prošo sa ocem.Ista priča samo njega nisu u opšte testirali. Heroji u bijelom se zaključali od pacijenata ući u dom zdravlja nemoguća misija.

ODGOVORITE
Name

Komšija

07.04.2020 05:38

Re Ratko, Miki je bio moj komšija u istoj zgradi na Višnjiku kojeg sam znao od prvpg razreda osnovne škole Miljenko Cvitković. Miki , neka ti Bog podari vječni smiraj a porodici, sestri Elmiri i roditeljima iskreno saučešće od komšije sa četvrtog sprata! Počivaj u miru!!!

ODGOVORITE
Name

Goran

07.04.2020 06:42

Zalosno, da zalosnije nemoze biti. Iako sam ovo sve znao o nasem zdravstvu.... bolje bi bilo da nisam procitao, jer uzalud, nerviranje. Saucesce, porodici....

ODGOVORITE
Name

nino

07.04.2020 09:01

Nije mi nešto jasno,on ljekar dopušta da ga neko liječi putem telefona i da mu određuje antibiotik,kad imaš temperaturu sjedneš u auto i odeš doktoru.

ODGOVORITE
Name

Slađana Jovanović

07.04.2020 11:15

Da li će neko dobiti otkaz radi ovog tuženog događaja.,ili će dopustiti da još neko umre i tako opušteno do penzije U našoj zemlji niko ne snosi odgovornost za svoje postupke, nema otkaza... Saučešće porodici.

ODGOVORITE
Name

Sizofrenija

07.04.2020 13:10

Imam slican slucaj u porodici, covjeka su bukvalno izazvali emboliju pluca i zarazili ga koronom u bolnici i nakon par dana preminuo je, a u zvanicnom saopstenju navode da je bio hronicni bolesnik, sto apsolutno nije tacno, cak je bio vitalan

ODGOVORITE
Name

joco vera ivanovic

07.04.2020 16:54

zali boze sto tito ne moze ustati

ODGOVORITE
Name

Radnik

07.04.2020 18:15

Čitam ovaj tekst i postavljam pitanje,šta mogu očekivati obični građani,kad se ovo desilo porodici jednog vrhunskog doktora i stručnjaka.Neka ih je sramota,treba ih pozvati na odgovornot.

Name

NAROD

08.04.2020 06:19

PORODICI ISKRENO SAUČEŠĆE, SVAKI KOMENTAR JE SUVIŠAN STRAŠNO,

Name

Posavina

08.04.2020 07:52

Zašto dajete negativne komentare za bolnicu Zvorniku, kada znamo da ljudi zrače ljubaznošću, a i najstričniji su u regiji. Imao sam priliku u toj bolnici biti podvrgnut operaciji i imam samo riječi hvale.

ODGOVORITE
Name

Za posavinu

08.04.2020 17:49

https://youtu.be/mthJBM0uCVU Uzivaj

Name

saucesce porodici

09.04.2020 09:27

Dok se na celu zdravstva nalaze nepismeni nestrucni samo podobni i poslusni svojim partijama i vodjama cemu se drugo nadati moze obicni covjek kad je na ovaj nacin nastradao jedan naucnjak i doktor,naravno da je bio neciji klimoglavac prosao bi bolje.znaci nesposoni vode zdravstvo a nisu sposobni ni dve koze cuvati jednu bi izgubili narode progledaj ocima.

ODGOVORITE