Važno saopštenje za prevoznike i špediterske kuće

Zbog vanredne situacije uzrokovane epidemijom Covid 19 svi kamioni koji samo vrše tranzit robe kroz Republiku Hrvstaku u obavezi su da prelaze na graničnim prijelazima Gradiška i Šamac na sjeveru, te Bijača na jugu Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz UIO BiH

Bosna i Hercegovina 24.03.2020 | 16:51
Važno saopštenje za prevoznike i špediterske kuće

Dalje se navodi da zbog trenutne, veoma komplikovane procedure sa vozačima kamiona koje provodi Granična policija Hrvatske, stvorile su se velike kolone kamiona, posebno na prijelazima Gradiška i Šamac, te zastoj prometa teretnih motornih vozila. 

"Zbog toga apelujemo na sve prijevoznike koji izlaze iz BiH sa praznim kamionima koji idu na utovar u Hrvatsku ili prevoze robu čije je krajnje odredište Republika Hrvatska, a koja ne podliježe nadzoru nadležnih inspekcija, da koriste granične prijelaze Gradina, Brod i Izačić. Na ovakav način će se osigurati smanjenje kolona kamiona na prijelazima Gradiška i Šamac", kaže se u saopštenju. 

Upućen je i poziv uvoznicima i špediterskim kućama da, u slučajevima gdje to moguće, uvozne pošiljke upućuju tranzitnim prijavama u carinske ispostave u unutrašnjosti zemlje, kako bi se rasteretio rad carisnkih ispostava Gradiška i Šamac, koje su trenutno izuzetno opterećene.

Kako bi se izašlo u susret privrednoj zajednici u BiH na način da se provođenje carinskih postupaka dodatno ubrza, UIO je otvorila mogućnost da špediterske kuće u ispostavama Gradiška i Šamac podnose carinske prijave na server Uprave u toku 24 sata. Registrovanjem što većeg broja carinskih deklaracija tokom 24 sata (posebno za one pošiljke koje ne podliježu inspekcijskom nadzoru), carinska služba će moći obrađivati iste od ranih jutarnjih sati, saopšteno je iz UIO BiH.

(BN) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

putnik

24.03.2020 16:57

xa,xa. Baš ćete tako ubrzati protok robe. Kamioni će i dalje da čekaju jutro i ništa se neće promjeniti. Ništa drugo se nije moglo ni očekivati.

ODGOVORITE
Name

Vozač 12

24.03.2020 18:23

Čekali smo i prije, špediteri i carinici se trude, isto su opterećeni, ako si vozač onda vidiš gužvu u Gradišci, ogroman broj kamiona, i svi se trude. Naš problem je u Hrvatskoj, tamo smo zadržavani, a svim radnicima u Gradišci sretno.

Name

Transeu

25.03.2020 07:23

Nije tacno da prazan mozes uci na druge prelaze, samo ako se vozi za Hr moze. Pustaju dezinformacije i ljude vracaju nazad bespotrebno.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

25.03.2020 07:34

Ako bi napravili organizaciju transporta bila bi manja kriza...a bez jake krize nema lova u mutnom.

ODGOVORITE
Name

Vozač 12

25.03.2020 08:21

Organizacija postoji, samo svi hoće u Gradišku. Firme koje nisu ni blizu carine tu, unutrašnje ispostave prazne. Hrvati propuštaju konvoje, špediteri i carina stižu, na drugim carinama ćutimo, strpite se kolege nije nikom lako.