Важно саопштење за превознике и шпедитерске куће

Због ванредне ситуације узроковане епидемијом Цовид 19 сви камиони који само врше транзит робе кроз Републику Хрвстаку у обавези су да прелазе на граничним пријелазима Градишка и Шамац на сјеверу, те Бијача на југу Босне и Херцеговине, саопштено је из УИО БиХ

Босна и Херцеговина 24.03.2020 | 16:51
Важно саопштење за превознике и шпедитерске куће

Даље се наводи да због тренутне, веома компликоване процедуре са возачима камиона које проводи Гранична полиција Хрватске, створиле су се велике колоне камиона, посебно на пријелазима Градишка и Шамац, те застој промета теретних моторних возила. 

"Због тога апелујемо на све пријевознике који излазе из БиХ са празним камионима који иду на утовар у Хрватску или превозе робу чије је крајње одредиште Република Хрватска, а која не подлијеже надзору надлежних инспекција, да користе граничне пријелазе Градина, Брод и Изачић. На овакав начин ће се осигурати смањење колона камиона на пријелазима Градишка и Шамац", каже се у саопштењу. 

Упућен је и позив увозницима и шпедитерским кућама да, у случајевима гдје то могуће, увозне пошиљке упућују транзитним пријавама у царинске испоставе у унутрашњости земље, како би се растеретио рад цариснких испостава Градишка и Шамац, које су тренутно изузетно оптерећене.

Како би се изашло у сусрет привредној заједници у БиХ на начин да се провођење царинских поступака додатно убрза, УИО је отворила могућност да шпедитерске куће у испоставама Градишка и Шамац подносе царинске пријаве на сервер Управе у току 24 сата. Регистровањем што већег броја царинских декларација током 24 сата (посебно за оне пошиљке које не подлијежу инспекцијском надзору), царинска служба ће моћи обрађивати исте од раних јутарњих сати, саопштено је из УИО БиХ.

(БН) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

путник

24.03.2020 16:57

xа,xа. Баш ћете тако убрзати проток робе. Камиони ће и даље да чекају јутро и ништа се неће промјенити. Ништа друго се није могло ни очекивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возач 12

24.03.2020 18:23

Чекали смо и прије, шпедитери и цариници се труде, исто су оптерећени, ако си возач онда видиш гужву у Градишци, огроман број камиона, и сви се труде. Наш проблем је у Хрватској, тамо смо задржавани, а свим радницима у Градишци сретно.

Name

Трансеу

25.03.2020 07:23

Није тацно да празан мозес уци на друге прелазе, само ако се вози за Хр мозе. Пустају дезинформације и људе врацају назад беспотребно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

25.03.2020 07:34

Ако би направили организацију транспорта била би мања криза...а без јаке кризе нема лова у мутном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возач 12

25.03.2020 08:21

Организација постоји, само сви хоће у Градишку. Фирме које нису ни близу царине ту, унутрашње испоставе празне. Хрвати пропуштају конвоје, шпедитери и царина стижу, на другим царинама ћутимо, стрпите се колеге није ником лако.