Vanredna sjednica Savjeta ministara o budžetu za 2020.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine danas će na vanrednoj sjednici razmatrati Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodne obaveze za 2020. godinu, koji je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Bosna i Hercegovina 24.03.2020 | 07:03
Vanredna sjednica Savjeta ministara o budžetu za 2020.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda nedavno je, upisanoj izjavi za javnost, podsjetio da je Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal na snazi do 1. aprila ove godine i da su sva plaćanja u zakonskim okvirima, ali da privremeno finansiranje ima određena ograničenja.

Bevanda očekuje da će nakon izjašnjenja u Savjetu ministara BiH, nacrt budžeta biti upućen ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH, koja daje konačnu riječ.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u ponedjeljak je u saopštenju za javnost, između ostalog, naveo da je odgovornost Savjeta ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovni budžet na državnom nivou za 2020. godinu.

Dodao je da bi to otklonilo ograničenja svojstvena privremenom finansiranju, a koja mogu ozbiljno uticati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog korona virusa ili bilo koju drugu vanrednu situaciju s kojom se BiH može suočiti.

"Nepostojanje budžeta bi takođe uticalo na sposobnost bh. institucija da provode svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i organizaciju opštinskih izbora u oktobru 2020, kao i mnoga druga značajna pitanja", navedeno je u saopštenju iz OHR-a.

Prema najavi objavljenoj na web stranici Savjeta ministara BiH, danas bi na sjednici trebao biti razmatran i Prijedlog odluke o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

(Fena)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jaffa

24.03.2020 07:17

Prvo sebi da daju sve i mnogo, drugima kako bude.

ODGOVORITE
Name

Braco

24.03.2020 08:48

Eto novih kredita! Da imaju odakle sebi trpati u džepove, a narod neka samo gleda i ćuti i govori samo da smo živi i zdravi. Bogami je i to sada upitno?! Gdje su državne rezerve i to su pokrali?!

Name

svasta

24.03.2020 07:33

a sta sad... NSRS je rekla da se nista ne prihvata pa makar svi umrli od virusa... ne glasajte i srbujte pa nek svi krepemo...

ODGOVORITE
Name

Re

24.03.2020 08:01

NSRS je devalvirana od strane vlasti, tako da su prve zakljucke oni sami pogazili. Tako to rade autokratski rezimi.