Ванредна сједница Савјета министара о буџету за 2020.

Савјет министара Босне и Херцеговине данас ће на ванредној сједници разматрати Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународне обавезе за 2020. годину, који је предложило Министарство финансија и трезора БиХ.

Босна и Херцеговина 24.03.2020 | 07:03
Ванредна сједница Савјета министара о буџету за 2020.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда недавно је, уписаној изјави за јавност, подсјетио да је Одлука о привременом финансирању за први квартал на снази до 1. априла ове године и да су сва плаћања у законским оквирима, али да привремено финансирање има одређена ограничења.

Беванда очекује да ће након изјашњења у Савјету министара БиХ, нацрт буџета бити упућен уставном предлагачу - Предсједништву БиХ, а потом и Парламентарној скупштини БиХ, која даје коначну ријеч.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко у понедјељак је у саопштењу за јавност, између осталог, навео да је одговорност Савјета министара БиХ, Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине БиХ да хитно усвоје редовни буџет на државном нивоу за 2020. годину.

Додао је да би то отклонило ограничења својствена привременом финансирању, а која могу озбиљно утицати на способност БиХ да адекватно одговори на кризу због корона вируса или било коју другу ванредну ситуацију с којом се БиХ може суочити.

"Непостојање буџета би такође утицало на способност бх. институција да проводе своје уставне и законске обавезе, укључујући и организацију општинских избора у октобру 2020, као и многа друга значајна питања", наведено је у саопштењу из ОХР-а.

Према најави објављеној на wеб страници Савјета министара БиХ, данас би на сједници требао бити разматран и Приједлог одлуке о привременом прекиду издавања виза у дипломатско-конзуларним представништвима Босне и Херцеговине, као и Приједлог одлуке о измјенама и допунама Одлуке о прописивању додатних увјета за улазак странаца у Босну и Херцеговину.

(Фена)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јаффа

24.03.2020 07:17

Прво себи да дају све и много, другима како буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо

24.03.2020 08:48

Ето нових кредита! Да имају одакле себи трпати у џепове, а народ нека само гледа и ћути и говори само да смо живи и здрави. Богами је и то сада упитно?! Гдје су државне резерве и то су покрали?!

Name

сваста

24.03.2020 07:33

а ста сад... НСРС је рекла да се ниста не прихвата па макар сви умрли од вируса... не гласајте и србујте па нек сви крепемо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.03.2020 08:01

НСРС је девалвирана од стране власти, тако да су прве закљуцке они сами погазили. Тако то раде аутократски резими.