Američki sud odobrio izručenje Adema Kostjerevaca

- Američki savezni sud odobrio je da BiH bude izručen Adem Кostjerevac da bi mu bilo suđeno po optužbi za silovanje trudne Srpkinje koja je bila u zarobljeništvu 1992. godine, javio je američki list "Sent Luis post dispeč".

Bosna i Hercegovina 23.03.2020 | 19:14
Američki sud odobrio izručenje Adema Kostjerevaca

Nalog sudije Patriše Кoen, koji je izdat u petak, 20. marta, neće rezultirati automatskim izručenjem Кostjerevca.

U nalogu se navodi da su tužioci iznijeli dovoljno kompetentnih dokaza za izdavanje potvrde o ispunjavanju uslova za izručenje, ali se napominje da glavnu odluku treba da donese državni sekretar SAD Majkl Pompeo.

Advokat Кajla Vilijams, koja zastupa Кostjerevca, izjavila je da je ovakva odluka "vjerovatno samo utvrđivanje uzroka, ali ne i pronalaženje krivice".

Ona je dodala da nijedna strana ne može uložiti žalbu na odluku suda.

Vilijamsova je tokom saslušanja prošle godine dovela u pitanje identifikovanje optuženog, koje je izvršio svjedok, uz napomenu da je previše vremena prošlo od zločina za koji je optužen do optužbe.

U zahtjevu za izručenje navodi se da je Кostjerevac u vrijeme zločina bio pripadnik vojne policije u Prvoj muslimanskoj brigadi takozvane Armije BiH.

Srpkinja je uhapšena 17. septembra 1992. godine, nakon što su muslimanske snage opkolile njeno selo i držali je dvije sedmice u podrumu mlina u drugom malom selu.

Žena je istražiocima rekla da je bila trudna, te da je višestruko silovanje dovelo do pobačaja.

Sudski dokumenti pokazuju da je Srpkinju kasnije više puta silovao čuvar na drugoj lokaciji, a puštena je u okviru razmjene zatvorenika 5. februara 1993. godine.

Кostjerevac je tokom ispitivanja koje su u Okrugu Sent Luis 2014. godine izvršili agenti Federalnog istražnog biroa /FBI/ negirao da je silovao Srpkinju, naglasivši kako je "on njoj slao hranu i spriječio druge da je ubiju".

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Deda

24.03.2020 12:33

Sve su to jadne kukavice. Bilo sta da je musliman srbin ili hrvat ako se izivljavao na nemocnim osobama rodjen je bez ljudskosti i takve ne treba suditi nego metak u celo i zdravo. To je jedina pravda za bolesne umove.

ODGOVORITE