Амерички суд одобрио изручење Адема Костјереваца

- Амерички савезни суд одобрио је да БиХ буде изручен Адем Костјеревац да би му било суђено по оптужби за силовање трудне Српкиње која је била у заробљеништву 1992. године, јавио је амерички лист "Сент Луис пост диспеч".

Босна и Херцеговина 23.03.2020 | 19:14
Амерички суд одобрио изручење Адема Костјереваца

Налог судије Патрише Коен, који је издат у петак, 20. марта, неће резултирати аутоматским изручењем Костјеревца.

У налогу се наводи да су тужиоци изнијели довољно компетентних доказа за издавање потврде о испуњавању услова за изручење, али се напомиње да главну одлуку треба да донесе државни секретар САД Мајкл Помпео.

Адвокат Кајла Вилијамс, која заступа Костјеревца, изјавила је да је оваква одлука "вјероватно само утврђивање узрока, али не и проналажење кривице".

Она је додала да ниједна страна не може уложити жалбу на одлуку суда.

Вилијамсова је током саслушања прошле године довела у питање идентификовање оптуженог, које је извршио свједок, уз напомену да је превише времена прошло од злочина за који је оптужен до оптужбе.

У захтјеву за изручење наводи се да је Костјеревац у вријеме злочина био припадник војне полиције у Првој муслиманској бригади такозване Армије БиХ.

Српкиња је ухапшена 17. септембра 1992. године, након што су муслиманске снаге опколиле њено село и држали је двије седмице у подруму млина у другом малом селу.

Жена је истражиоцима рекла да је била трудна, те да је вишеструко силовање довело до побачаја.

Судски документи показују да је Српкињу касније више пута силовао чувар на другој локацији, а пуштена је у оквиру размјене затвореника 5. фебруара 1993. године.

Костјеревац је током испитивања које су у Округу Сент Луис 2014. године извршили агенти Федералног истражног бироа /ФБИ/ негирао да је силовао Српкињу, нагласивши како је "он њој слао храну и спријечио друге да је убију".

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Деда

24.03.2020 12:33

Све су то јадне кукавице. Било ста да је муслиман србин или хрват ако се изивљавао на немоцним особама родјен је без људскости и такве не треба судити него метак у цело и здраво. То је једина правда за болесне умове.

ОДГОВОРИТЕ