Amerikanci zabrinuti i za troškove liječenja od korone

Kada je Danni Askini počela osjećati bol u prsima, kratak dah i migrenu krajem februara, zvala je svog doktora kako bi se s njim posavjetovala o mogućim nuspojavama lijekova kojeg je tek počela koristiti, piše Time.

Svijet 20.03.2020 | 21:40
Amerikanci zabrinuti i za troškove liječenja od korone

Njezin je doktor smatrao da je loše reagovala na novi medikament, ali je iz predostrožnosti poslao na hitnu u Boston, gdje su joj doktori dijagnosttikovali upalu pluća i poslali je kući. Tokom sljedećih nekoliko dana, temperatura joj je drastično počela rasti, a u međuvremenu je zbog vode u plućima razvila i suhi kašalj.

Danni je još dva put posjetila hitnu, a nakon što su joj doktori sanirali simptome gripe i upale pluća su je poslali kući na oporavak. Tri je dana čekala rezultate testa, a onda dobila dijagnozu: COVID-19.

Nakon prvotnog šoka, Askini je uslijedio onaj drugi; bolnica joj je isporučila račun od 34,927 dolara za trošak liječenja.

- Bila sam paralizovana od šoka. Lično ne poznajem nikoga ko na svom računu ima toliko novaca – zavapila je.

Poput 27 miliona ostalih Amerikanaca, Askini po ulasku u bolnicu nije imala važeću policu zdravstvenog osiguranja, pa je aplicirala fondu Medicaid koji građanima s financijskim poteškoćama retroaktivno asistira u plaćanju vrtoglavo visokih bolničkih računa. No, samo ako zadovolje kriterije.

Oni koji kriterije ne zadovolje, nađu se u dužničkom ropstvu.

Nažalost, Askini nije jedina žena s takvom sudbinom. Američki stručnjaci za javno zdravstvo upozoravaju da će se do kraja epidemije korona virusa više miliona građana naći u ozbiljnim finansijskim problemima zbog troška liječenja COVID-19.

Američki Kongres još uvijek nije pronašao odgovor na problem. Osiguravajuće kuće širom SAD-a u najezdi virusa privremeno su se odrekle troška testiranja, ali još uvijek nije definisano ko će i na koji način podmiriti trošak njegova liječenja.

Dodatan problem američkom neoliberalnom zdravstvu zadaje činjenica da će većina pacijenata oboljelih COVID-19 zahtijevati hospitalizaciju koja će zbog inkubacije virusa biti dugotrajna.

U Sjedinjenim Američkim Državama trošak bolničkih usluga uvelike zavidi o premiji zdravstvenog osiguranja i bolestima koje ona podrazumijeva. S obzirom na to da je COVID-19 nova bolest, većina osiguravajućih kuća nije se najbolje snašla u specifikaciji troškova svojim potencijalnim korisnicima.

Prema analizi Fondacije Porodice Kaiser, bolnički računi pacijenata oboljelih od koronavirusa, pod uslovom da tokom hospitalizacije ne dođe do većih komplikacija, mogli bi iznositi oko 10.000 dolara.

No, ako do komplikacija dođe, tj. ako klinička slika pacijenata bude tražila i korištenje respiratora, taj bi se iznos mogao i udvostručiti.

Većina privatnih osiguravajućih kuća će podmiriti većinu troškova liječenja, no pacijenti će i dalje biti dužni podmiriti tzv. „odbijeni trošak“; ad hoc iznos koji se plaća na licu mjesta prije nego što se aktivira polica osiguranja.

Više od 80 posto građana kojima poslodavci podmiruju trošak zdravstveno osiguranje će i dalje morati platiti taj iznos, koji se kreće oko 1,655 dolara, nezavisno o težini oboljenja.

No, te brojke tiču se samo onih Amerikanaca koji imaju zdravstveno osiguranje. Oni koji nemaju, njih čekaju ozbiljni problemi.

Podsjetimo, SAD je jedna od zemalja u kojoj je krivulja novooboljelih trenutno najviša. Do večeras je u toj državi od COVID-19 oboljelo 14,549 ljudi, čak 760 više nego juče, a do sada ih je umrlo 218.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

To je to

20.03.2020 21:51

Za ocekivati.

ODGOVORITE
Name

Roma

21.03.2020 04:49

Dok se Amerika i Kina prepucavaju ko je plasirao virus on neumoljivo gazi sve države redom ne štedeći ni svoje "roditelje".

ODGOVORITE
Name

Suuzana

21.03.2020 12:42

Bravo za komentar !

Name

Onolike silne

21.03.2020 08:41

Sirotinjske cetvrti u koje niko ne zalazi i bez korone.... Pa strasno....

ODGOVORITE
Name

Deda

22.03.2020 05:36

I eto mu tog naprednog i demokratskog drustva. Znaci stanovnik postoji radi amerike a ne amerika zbog stanovnika. Jadni su oni da nemogu biti jadniji. Pa kada su najbogatija zemlja na svijetu sto ne lijece dzaba svoje stanovnistvo. Ako budu imali gdje ukrast lijek prodace ga po velikim cijenama. Sve im je u parama. Globalisti jadni

ODGOVORITE