Американци забринути и за трошкове лијечења од короне

Када је Данни Аскини почела осјећати бол у прсима, кратак дах и мигрену крајем фебруара, звала је свог доктора како би се с њим посавјетовала о могућим нуспојавама лијекова којег је тек почела користити, пише Тиме.

Свијет 20.03.2020 | 21:40
Американци забринути и за трошкове лијечења од короне

Њезин је доктор сматрао да је лоше реаговала на нови медикамент, али је из предострожности послао на хитну у Бостон, гдје су јој доктори дијагносттиковали упалу плућа и послали је кући. Током сљедећих неколико дана, температура јој је драстично почела расти, а у међувремену је због воде у плућима развила и сухи кашаљ.

Данни је још два пут посјетила хитну, а након што су јој доктори санирали симптоме грипе и упале плућа су је послали кући на опоравак. Три је дана чекала резултате теста, а онда добила дијагнозу: ЦОВИД-19.

Након првотног шока, Аскини је услиједио онај други; болница јој је испоручила рачун од 34,927 долара за трошак лијечења.

- Била сам парализована од шока. Лично не познајем никога ко на свом рачуну има толико новаца – завапила је.

Попут 27 милиона осталих Американаца, Аскини по уласку у болницу није имала важећу полицу здравственог осигурања, па је аплицирала фонду Медицаид који грађанима с финанцијским потешкоћама ретроактивно асистира у плаћању вртоглаво високих болничких рачуна. Но, само ако задовоље критерије.

Они који критерије не задовоље, нађу се у дужничком ропству.

Нажалост, Аскини није једина жена с таквом судбином. Амерички стручњаци за јавно здравство упозоравају да ће се до краја епидемије корона вируса више милиона грађана наћи у озбиљним финансијским проблемима због трошка лијечења ЦОВИД-19.

Амерички Конгрес још увијек није пронашао одговор на проблем. Осигуравајуће куће широм САД-а у најезди вируса привремено су се одрекле трошка тестирања, али још увијек није дефинисано ко ће и на који начин подмирити трошак његова лијечења.

Додатан проблем америчком неолибералном здравству задаје чињеница да ће већина пацијената обољелих ЦОВИД-19 захтијевати хоспитализацију која ће због инкубације вируса бити дуготрајна.

У Сједињеним Америчким Државама трошак болничких услуга увелике завиди о премији здравственог осигурања и болестима које она подразумијева. С обзиром на то да је ЦОВИД-19 нова болест, већина осигуравајућих кућа није се најбоље снашла у спецификацији трошкова својим потенцијалним корисницима.

Према анализи Фондације Породице Каисер, болнички рачуни пацијената обољелих од коронавируса, под условом да током хоспитализације не дође до већих компликација, могли би износити око 10.000 долара.

Но, ако до компликација дође, тј. ако клиничка слика пацијената буде тражила и кориштење респиратора, тај би се износ могао и удвостручити.

Већина приватних осигуравајућих кућа ће подмирити већину трошкова лијечења, но пацијенти ће и даље бити дужни подмирити тзв. „одбијени трошак“; ад хоц износ који се плаћа на лицу мјеста прије него што се активира полица осигурања.

Више од 80 посто грађана којима послодавци подмирују трошак здравствено осигурање ће и даље морати платити тај износ, који се креће око 1,655 долара, независно о тежини обољења.

Но, те бројке тичу се само оних Американаца који имају здравствено осигурање. Они који немају, њих чекају озбиљни проблеми.

Подсјетимо, САД је једна од земаља у којој је кривуља новообољелих тренутно највиша. До вечерас је у тој држави од ЦОВИД-19 обољело 14,549 људи, чак 760 више него јуче, а до сада их је умрло 218.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

То је то

20.03.2020 20:51

За оцекивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рома

21.03.2020 03:49

Док се Америка и Кина препуцавају ко је пласирао вирус он неумољиво гази све државе редом не штедећи ни своје "родитеље".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суузана

21.03.2020 11:42

Браво за коментар !

Name

Онолике силне

21.03.2020 07:41

Сиротињске цетврти у које нико не залази и без короне.... Па страсно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

22.03.2020 04:36

И ето му тог напредног и демократског друства. Знаци становник постоји ради америке а не америка због становника. Јадни су они да немогу бити јаднији. Па када су најбогатија земља на свијету сто не лијеце дзаба своје становниство. Ако буду имали гдје украст лијек продаце га по великим цијенама. Све им је у парама. Глобалисти јадни

ОДГОВОРИТЕ