Savjet lekara u borbi protiv korona virusa

Zdravom ishranom treba ojačati imunitet kako bi se zaštitio od koronavirusa. Zaražene osobe nikako ne bi smele da jedu tešku hranu, slatkiše i testa

Zdravlje 16.03.2020 | 07:14
Savjet lekara u borbi protiv korona virusa

Da biste ojačali imunitet i time se zaštitili od koronavirusa, treba da jedete sveže voće, beli luk i domaće supe, savetuju stručnjaci! Oni upozoravaju da zaražene osobe nikako ne bi smele da jedu tešku hranu, slatkiše i testa, jer od virusa namučen i oslabljen organizam ne može da svari te namirnice. 

Limun, đumbir, gljive, pomorandža, kao i pileće i goveđe meso su superhrana za jačanje imuniteta i odlični u borbi protiv virusa, pa se moraju naći na našoj trpezi svakog dana. Sa druge strane, na šećer i belo brašno moramo da zaboravimo jer samo opterećuju organizam, a ne jačaju ga.

Vitamini i odmor

Nutricionistkinja Jovana Srejić savetuje da u narednom periodu izbegavamo sve što slabi naš imunitet, poput dugog boravka u zatvorenom prostoru, previše šećera, nedovoljno sna i tečnosti.

- Potrebno je da spavamo barem sedam sati i da popijemo minimum osam časa vode. Da bi naš imunitet ojačao i uspeo da se odupre virusu, moramo smanjiti i unos ugljenih hidrata, pogotovu belog brašna i šećera. To je jako važno jer se vitamin C i šećer, prosto rečeno, takmiče da uđu u naše ćelije. Ako u krvi ima previše šećera, vitamin C će verovatno izgubiti ovu trku, a onda naš imuni sistem slabi i postaje ranjiviji - objašnjava ona.

Naša sagovornica savetuje da u borbi protiv koronavirusa isprobate poseban režim ishrane koji će vašem telu i organizmu ostaviti dovoljno vremena za oporavak.

- Takođe, možete da probate da sve obroke unesete tokom osam sati, a da 16 sati ne konzumirate hranu. Naš organizam energiju troši ili na varenje hrane ili na popravljanje oštećenja. A ako ne mora da vari, imaće više vremena za oporavak! Ipak, ukoliko ne možete duži period bez hrane, rešenje je da unosite 50 odsto manje hrane nego uobičajeno - napominje Srejićeva i dodaje:

- Jačanju našeg imuniteta najviše će doprineti cink i vitamini C i D, a njih možete pronaći u svežem voću i povrću, pogotovu limunu, pomorandži, belom luku, đumbiru i gljivama. Sve je to superhrana za jačanje imuniteta i borbu protiv virusa. Važno je i da jedete piletinu, losos i govedinu jer je to meso puno cinka - kaže ona.

TABELA:

Navike koje slabe naš imunitet:

- prevelik unos šećera

- nedovoljno sna

- nedovoljno unošenje tečnosti

- boravak u zatvorenom

- manjak fizičke aktivnosti

TABELA:

Namirnice koje jačaju imunitet:

- limun

- supa od kostiju

- beli luk

- đumbir

- čajevi

- gljive

- karfiol

- brokoli

- pomorandža

- kivi

- grejpfrut

- piletina

- losos

- govedina

Smanjiti slatkiše

Srejićeva upozorava da osobe koje se zaraze koronavirusom treba da izbegavaju jaku i masnu hranu zato što namučen i oslabljen organizam neće moći da je svari.

- Inficirane osobe nikako ne smeju jesti slatkiše, testa niti začinjenu hranu poput gulaša, pasulja, pohovanog mesa i slično. Preporučuju se lagani obroci, pre svega supe od kostiju, u koje se obavezno dodaje kurkuma, beli i crni luk, koji su moćan borac protiv infekcije. Mlake limunade sa đumbirom, čajevi i sokovi od ceđenog povrća i voća su uvek dobar izbor. Takođe, treba izbegavati hleb, pa čak i dvopek, umesto mleka piti jogurt u malim količinama, a nikako ne konzumirati žumanca, već samo belanca - kaže Srejićeva.

INFEKTOLOG ŽARKO RANKOVIĆ SAVETUJE

Perite ruke, luftirajte prostorije i izbegavajte skupove

Poznati infektolog dr Žarko Ranković napominje da je higijena najbitniji faktor zaštite i pre bolesti, ali i tokom izolacije.
- Ruke treba prati često, i to toplom vodom i čvrstim sapunom, minimum 20 sekundi. Ako kijate ili kašljete u dlanove, i češće! Poželjno je izbegavati često dodirivanja usta, nosa i očiju, ljubljenje i grljenje jer se zaraza na taj način prenosi. Prilikom kijanja ili kašljanja treba to raditi u maramicu ili u podlakticu, kako ne bi došlo do širenja kapljičnim putem. Maramice koristite za jednokratnu upotrebu i odmah ih bacate - ističe dr Ranković i dodaje:

- Svakodnevno luftirajte prostorije, izbegavajte velike skupove. U prevenciji je važno i pored sapuna koristiti i ostala sredstva za dezinfekciju koja u sebi sadrže alkohol, kao što su vlažne maramice, gelovi...

Oni mogu da vam zamene sapun kad koristite gradski prevoz, lift, brojite novac, kad upotrebljavate pokretne stepenice u tržnom centru, dodirujete ulazna vrata. Takođe, ovim sredstvima je važno prebrisati sve delove i predmete koji se dodiruju.

(Informer)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar