Савјет лекара у борби против корона вируса

Здравом исхраном треба ојачати имунитет како би се заштитио од коронавируса. Заражене особе никако не би смеле да једу тешку храну, слаткише и теста

Здравље 16.03.2020 | 07:14
Савјет лекара у борби против корона вируса

Да бисте ојачали имунитет и тиме се заштитили од коронавируса, треба да једете свеже воће, бели лук и домаће супе, саветују стручњаци! Они упозоравају да заражене особе никако не би смеле да једу тешку храну, слаткише и теста, јер од вируса намучен и ослабљен организам не може да свари те намирнице. 

Лимун, ђумбир, гљиве, поморанџа, као и пилеће и говеђе месо су суперхрана за јачање имунитета и одлични у борби против вируса, па се морају наћи на нашој трпези сваког дана. Са друге стране, на шећер и бело брашно морамо да заборавимо јер само оптерећују организам, а не јачају га.

Витамини и одмор

Нутриционисткиња Јована Срејић саветује да у наредном периоду избегавамо све што слаби наш имунитет, попут дугог боравка у затвореном простору, превише шећера, недовољно сна и течности.

- Потребно је да спавамо барем седам сати и да попијемо минимум осам часа воде. Да би наш имунитет ојачао и успео да се одупре вирусу, морамо смањити и унос угљених хидрата, поготову белог брашна и шећера. То је јако важно јер се витамин Ц и шећер, просто речено, такмиче да уђу у наше ћелије. Ако у крви има превише шећера, витамин Ц ће вероватно изгубити ову трку, а онда наш имуни систем слаби и постаје рањивији - објашњава она.

Наша саговорница саветује да у борби против коронавируса испробате посебан режим исхране који ће вашем телу и организму оставити довољно времена за опоравак.

- Такође, можете да пробате да све оброке унесете током осам сати, а да 16 сати не конзумирате храну. Наш организам енергију троши или на варење хране или на поправљање оштећења. А ако не мора да вари, имаће више времена за опоравак! Ипак, уколико не можете дужи период без хране, решење је да уносите 50 одсто мање хране него уобичајено - напомиње Срејићева и додаје:

- Јачању нашег имунитета највише ће допринети цинк и витамини Ц и Д, а њих можете пронаћи у свежем воћу и поврћу, поготову лимуну, поморанџи, белом луку, ђумбиру и гљивама. Све је то суперхрана за јачање имунитета и борбу против вируса. Важно је и да једете пилетину, лосос и говедину јер је то месо пуно цинка - каже она.

ТАБЕЛА:

Навике које слабе наш имунитет:

- превелик унос шећера

- недовољно сна

- недовољно уношење течности

- боравак у затвореном

- мањак физичке активности

ТАБЕЛА:

Намирнице које јачају имунитет:

- лимун

- супа од костију

- бели лук

- ђумбир

- чајеви

- гљиве

- карфиол

- броколи

- поморанџа

- киви

- грејпфрут

- пилетина

- лосос

- говедина

Смањити слаткише

Срејићева упозорава да особе које се заразе коронавирусом треба да избегавају јаку и масну храну зато што намучен и ослабљен организам неће моћи да је свари.

- Инфициране особе никако не смеју јести слаткише, теста нити зачињену храну попут гулаша, пасуља, похованог меса и слично. Препоручују се лагани оброци, пре свега супе од костију, у које се обавезно додаје куркума, бели и црни лук, који су моћан борац против инфекције. Млаке лимунаде са ђумбиром, чајеви и сокови од цеђеног поврћа и воћа су увек добар избор. Такође, треба избегавати хлеб, па чак и двопек, уместо млека пити јогурт у малим количинама, а никако не конзумирати жуманца, већ само беланца - каже Срејићева.

ИНФЕКТОЛОГ ЖАРКО РАНКОВИЋ САВЕТУЈЕ

Перите руке, луфтирајте просторије и избегавајте скупове

Познати инфектолог др Жарко Ранковић напомиње да је хигијена најбитнији фактор заштите и пре болести, али и током изолације.
- Руке треба прати често, и то топлом водом и чврстим сапуном, минимум 20 секунди. Ако кијате или кашљете у дланове, и чешће! Пожељно је избегавати често додиривања уста, носа и очију, љубљење и грљење јер се зараза на тај начин преноси. Приликом кијања или кашљања треба то радити у марамицу или у подлактицу, како не би дошло до ширења капљичним путем. Марамице користите за једнократну употребу и одмах их бацате - истиче др Ранковић и додаје:

- Свакодневно луфтирајте просторије, избегавајте велике скупове. У превенцији је важно и поред сапуна користити и остала средства за дезинфекцију која у себи садрже алкохол, као што су влажне марамице, гелови...

Они могу да вам замене сапун кад користите градски превоз, лифт, бројите новац, кад употребљавате покретне степенице у тржном центру, додирујете улазна врата. Такође, овим средствима је важно пребрисати све делове и предмете који се додирују.

(Информер)

 

Коментари / 0

Оставите коментар