Ambasadori Kvinte i EU: Blokade nisu prihvatljive

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije i Delegacije Evropske unije/Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini dali su zajedničku izjavu o posljednjim dešavanjima, nakon odluke stranaka iz entiteta Republika Srpska da ne učestvuju u odlučivanju na nivou Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 14.02.2020 | 21:52
Ambasadori Kvinte i EU: Blokade nisu prihvatljive

"Naš cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona.

Jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima, je neprihvatljivo i kontraproduktivno bez obzira sa koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele da vide. Oni su ti koji osjećaju stvarne posljedice odnosa koje BiH ima sa drugim zemljama i međunarodnom zajednicom. To takođe šalje negativnu poruku investitorima, kao i građanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju", poručuju u saopštenju.

Odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji, su konačne i obavezujuće, i moraju se implementirati - naveli su i dodali:

"Prečesto to nije bio slučaj. Rješenje pitanja sastava Ustavnog suda je moguće u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su posljednje Mišljenje i Priebeov izvještaj", navode u saopštenju.

Ambasadori pomenutih zemalja su naveli i to da je razgovor o takvim mogućnostima između političkih stranaka i u Parlamentu, putem kompromisa i dijaloga najbolji način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem više, zahvaljujući postojanju nezavisnog pravosuđa i jasne podjele vlasti, neće biti potrebna međunarodna supervizija.

Na kraju se navodi da Kvinta ostaje na raspolaganju da podrži sve iskrene napore sa ciljem pozitivnog iskoraka.

(Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Marko

14.02.2020 22:09

Drugim rijecima: Milorade oladi. Nemozes mjenjati samo onaj dio Dejtona koji tebi smeta. Ako se mjenja, ima mnogo toga sto se moze mjenjati. Tvoji ultimatumi mogu stetiti najvise ljudima u RS.

ODGOVORITE
Name

zuti nosorog

14.02.2020 22:30

Cubrilovicu,otkazuj sjednicu da se ne blamiramo

ODGOVORITE
Name

Smoluca

14.02.2020 22:31

Dodik jos malo treba da zateze...onda medjunarodna zove Vucica da ga smiri ..naravno onda Vucicu ucine ustupak.Zalosno al sve se lomi preko naroda u BlH.

ODGOVORITE
Name

Ausfahrt

14.02.2020 22:34

Dodik potpiso za NATO pa skrece temu na ove gluposti..uvijek isto, 20 godina se lozite bezveze, da se mogao odvojiti odvojio bi se, da se mogla ukinuti-ukinula bi se, ovako se samo zamaramom

ODGOVORITE
Name

Mjau

14.02.2020 22:48

Fazon je sto ce Dodik navuci ovce da ga podrze, pa ce nakon toga da zrtvuje jaganjce. Vec je to obecao jednom!

ODGOVORITE
Name

re

15.02.2020 12:33

Ti si već navućen.

Name

Zapad je donio dosta zla

15.02.2020 00:11

R S mora da brani svoje interese. Zapad je Srbima donio mnogo zla . Blokada je najdjelotvorniji vid borbr za vlastite interese.

ODGOVORITE
Name

dzoo

15.02.2020 06:44

Emoj tukmake nemas ti veze sa mozgom .Lupas bez veze a svi srbi ka zapadu .

Name

Bj

15.02.2020 13:04

Zapad i žari i pali,,,,, al zapad i ima i daje novac, ostali samo nesto supljo i prazno obecavaju. Pa nije dobro pokazivati zube onom ko te hrani, da nebi skratio kašiku,,,, pamet u glavu!

Name

Citat

15.02.2020 06:58

Kolumnista i pisac Teofil Pančić izjavio je da u medijima u Srbiji postoji "muk o prošlosti", jer "prošlost nije prošla", već su oni koji su devedesetih godina učestvovali u ratnoj propagandi Miloševićeve vlasti i dalje na rukovodećim pozicijama u brojnim medijima. On je ocijenio i da ponašanje Srbije prema Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini svjedoči da smo "opet na ivici novog balkanskog sukoba".

ODGOVORITE
Name

Milan

15.02.2020 08:10

Jeste problem takvo saopstenje protiv nas da cujemo a oni nas bombardovali prije 20 godina.

ODGOVORITE
Name

Prosle su '90

15.02.2020 10:32

I nikada vise nece biti kao tada, srpsko pitanje ostaje i mora se ozbiljno uvaziti i pravicno rijesavati....Toga su svi strani stari (novi) akteri svijesni....

ODGOVORITE