Амбасадори Квинте и ЕУ: Блокаде нису прихватљиве

Амбасаде Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства, Француске, Њемачке и Италије и Делегације Европске уније/Уреда специјалног представника ЕУ у Босни и Херцеговини дали су заједничку изјаву о посљедњим дешавањима, након одлуке странака из ентитета Република Српска да не учествују у одлучивању на нивоу Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 14.02.2020 | 21:52
Амбасадори Квинте и ЕУ: Блокаде нису прихватљиве

"Наш циљ је стабилна, функционална и просперитетна Босна и Херцеговина, у којој ће сви бити задовољни и уживати потпуну заштиту закона.

Једнострано повлачење из институција или блокирање процеса доношења одлука у њима, је неприхватљиво и контрапродуктивно без обзира са које стране долази и може само ослабити управо она побољшања и напредак који грађани желе да виде. Они су ти који осјећају стварне посљедице односа које БиХ има са другим земљама и међународном заједницом. То такође шаље негативну поруку инвеститорима, као и грађанима БиХ, који одлучују да напусте земљу", поручују у саопштењу.

Одлуке Уставног суда БиХ, као и одлуке Уставног суда у било којој земљи, су коначне и обавезујуће, и морају се имплементирати - навели су и додали:

"Пречесто то није био случај. Рјешење питања састава Уставног суда је могуће у склопу прописаних процедура и заједно са ширим реформама које је ЕУ предложила за процес приступања, као што су посљедње Мишљење и Приебеов извјештај", наводе у саопштењу.

Амбасадори поменутих земаља су навели и то да је разговор о таквим могућностима између политичких странака и у Парламенту, путем компромиса и дијалога најбољи начин да се ојача владавина права и да се земља доведе до стадија у којем више, захваљујући постојању независног правосуђа и јасне подјеле власти, неће бити потребна међународна супервизија.

На крају се наводи да Квинта остаје на располагању да подржи све искрене напоре са циљем позитивног искорака.

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Марко

14.02.2020 21:09

Другим ријецима: Милораде олади. Немозес мјењати само онај дио Дејтона који теби смета. Ако се мјења, има много тога сто се мозе мјењати. Твоји ултиматуми могу стетити највисе људима у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зути носорог

14.02.2020 21:30

Цубриловицу,отказуј сједницу да се не бламирамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смолуца

14.02.2020 21:31

Додик јос мало треба да затезе...онда медјународна зове Вуцица да га смири ..наравно онда Вуцицу уцине уступак.Залосно ал све се ломи преко народа у БлХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аусфахрт

14.02.2020 21:34

Додик потписо за НАТО па скреце тему на ове глупости..увијек исто, 20 година се лозите безвезе, да се могао одвојити одвојио би се, да се могла укинути-укинула би се, овако се само замарамом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мјау

14.02.2020 21:48

Фазон је сто це Додик навуци овце да га подрзе, па це након тога да зртвује јагањце. Вец је то обецао једном!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.02.2020 11:33

Ти си већ навућен.

Name

Запад је донио доста зла

14.02.2020 23:11

Р С мора да брани своје интересе. Запад је Србима донио много зла . Блокада је најдјелотворнији вид борбр за властите интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

15.02.2020 05:44

Емој тукмаке немас ти везе са мозгом .Лупас без везе а сви срби ка западу .

Name

Бј

15.02.2020 12:04

Запад и жари и пали,,,,, ал запад и има и даје новац, остали само несто супљо и празно обецавају. Па није добро показивати зубе оном ко те храни, да неби скратио кашику,,,, памет у главу!

Name

Цитат

15.02.2020 05:58

Колумниста и писац Теофил Панчић изјавио је да у медијима у Србији постоји "мук о прошлости", јер "прошлост није прошла", већ су они који су деведесетих година учествовали у ратној пропаганди Милошевићеве власти и даље на руководећим позицијама у бројним медијима. Он је оцијенио и да понашање Србије према Црној Гори и Босни и Херцеговини свједочи да смо "опет на ивици новог балканског сукоба".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.02.2020 07:10

Јесте проблем такво саопстење против нас да цујемо а они нас бомбардовали прије 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просле су '90

15.02.2020 09:32

И никада висе неце бити као тада, српско питање остаје и мора се озбиљно увазити и правицно ријесавати....Тога су сви страни стари (нови) актери свијесни....

ОДГОВОРИТЕ