Zarubežnjeft ostaje: Rafinerija nafte biće gasifikovana

Rukovodstvo „Zarubežnjefta“, većinskog vlasnika naftne industrije Republike Srpske, istaklo je tokom razgovora s premijerom Radovanom Viškovićem, da ova kompanija ostaje i da želi da proširi svoje poslovanje.

Republika Srpska 14.02.2020 | 18:56
Zarubežnjeft ostaje: Rafinerija nafte biće gasifikovana

Predstavnici ove ruske firme, koje je predvodio generalni direktor Sergej Kudrjašov, naglasili su da je u „Rafineriji nafte Brod“ trenutno zaposleno 676 radnika, čija je plata veća za 30 posto od prosječne zarade u RS, i da će se trend rasta plata nastaviti u narednom periodu.

- S tim u vezi, rukovodstvo ovog privrednog društva je potvrdilo da neće doći do otpuštanja radnika, kao što su to prenijeli pojedini mediji - saopšteno je nakon sastanka iz Vlade Republike Srpske.

Poseban akcenat u razgovorima stavljen na projekte autonomne gasifikacije „Rafinerije nafte Brod“, proširenja mreže benzinskih stanica, izgradnje solarnih elektrana, elektrana na gas i proizvodnje vodonika.

Naglašeno je da će realizacija navedenih projekata značajno doprinijeti zaštiti životne sredine i poštovanju svih standarda, koji se primjenjuju u oblasti u kojoj posluje ovo privredno društvo.

- Sagovornci su se usaglasili da je realizacija ovih projekata, kao i projekat gasifikacije RS,, od strateškog značaja, jer će, između ostalog, proizvedeni energenti biti plasirani na tržišta zemalja u regionu, čime će se dodatno ekonomski osnažiti Republika Srpska, navodi se u saopštenju.

Premijer Radovan Višković istakao je da je opredjeljenje Vlade da ova kompanija unaprijedi svoje poslovanje te najavio izvršna vlast pružiti punu podršku realizaciji svih gore navedenih projekata.

- Predstavnici „Zarubežnjefta“ su poslali jasnu poruku da u ovom regionu vide dosta prilika za saradnju, kao razvojnu šansu u bogatim resursima kojima raspolaže RS - navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i finansija Zora Vidović i šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović, prenosi Fena.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Niva

14.02.2020 20:10

Predstavnici „Zarubežnjefta“ su poslali jasnu poruku da u ovom regionu vide dosta prilika za saradnju, kao razvojnu šansu u bogatim resursima kojima raspolaže RS - navodi se u saopštenju.A duzni preko 500 mil. km RS-u ,nema dobri investitori pravo .

ODGOVORITE
Name

Prica pred izbore

14.02.2020 20:32

Vjerujemo u djela.

ODGOVORITE
Name

Nocni Vuk

14.02.2020 21:21

Ja suplje,predizborne,price,ja ovo slusam vec 12 godina,a dugovi prema drzavi sve veci,a vrijednost firme sve manja.I opet nisu rekli kad ce Rafinerija poceti sa radom,jbg mogao bi ih neko uhvatiti za rijec.Od svega recenog spreman sam samo povjerovati u to da nece otpustati radnike do izbora (moglo bi ih kostati glasova),a posle izbora "kud koji mili moji".

ODGOVORITE
Name

Krajina

15.02.2020 01:01

Šuplja priča koja će se pričati do izbora, a onda noga u dupe. Dugovanje prevazilazi vrijednost preduzeća. Znači, što bi rekla Pejina unuka Željka, bankrot ne kasni samo je prolongiran.

ODGOVORITE