Зарубежњефт остаје: Рафинерија нафте биће гасификована

Руководство „Зарубежњефта“, већинског власника нафтне индустрије Републике Српске, истакло је током разговора с премијером Радованом Вишковићем, да ова компанија остаје и да жели да прошири своје пословање.

Република Српска 14.02.2020 | 18:56
Зарубежњефт остаје: Рафинерија нафте биће гасификована

Представници ове руске фирме, које је предводио генерални директор Сергеј Кудрјашов, нагласили су да је у „Рафинерији нафте Брод“ тренутно запослено 676 радника, чија је плата већа за 30 посто од просјечне зараде у РС, и да ће се тренд раста плата наставити у наредном периоду.

- С тим у вези, руководство овог привредног друштва је потврдило да неће доћи до отпуштања радника, као што су то пренијели поједини медији - саопштено је након састанка из Владе Републике Српске.

Посебан акценат у разговорима стављен на пројекте аутономне гасификације „Рафинерије нафте Брод“, проширења мреже бензинских станица, изградње соларних електрана, електрана на гас и производње водоника.

Наглашено је да ће реализација наведених пројеката значајно допринијети заштити животне средине и поштовању свих стандарда, који се примјењују у области у којој послује ово привредно друштво.

- Саговорнци су се усагласили да је реализација ових пројеката, као и пројекат гасификације РС,, од стратешког значаја, јер ће, између осталог, произведени енергенти бити пласирани на тржишта земаља у региону, чиме ће се додатно економски оснажити Република Српска, наводи се у саопштењу.

Премијер Радован Вишковић истакао је да је опредјељење Владе да ова компанија унаприједи своје пословање те најавио извршна власт пружити пуну подршку реализацији свих горе наведених пројеката.

- Представници „Зарубежњефта“ су послали јасну поруку да у овом региону виде доста прилика за сарадњу, као развојну шансу у богатим ресурсима којима располаже РС - наводи се у саопштењу.

Састанку су присуствовали члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић, министрице за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и финансија Зора Видовић и шеф Представништва РС у Русији Душко Перовић, преноси Фена.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нива

14.02.2020 20:10

Представници „Зарубежњефта“ су послали јасну поруку да у овом региону виде доста прилика за сарадњу, као развојну шансу у богатим ресурсима којима располаже РС - наводи се у саопштењу.А дузни преко 500 мил. км РС-у ,нема добри инвеститори право .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прица пред изборе

14.02.2020 20:32

Вјерујемо у дјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноцни Вук

14.02.2020 21:21

Ја супље,предизборне,прице,ја ово слусам вец 12 година,а дугови према дрзави све веци,а вриједност фирме све мања.И опет нису рекли кад це Рафинерија поцети са радом,јбг могао би их неко ухватити за ријец.Од свега реценог спреман сам само повјеровати у то да неце отпустати раднике до избора (могло би их костати гласова),а после избора "куд који мили моји".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

15.02.2020 01:01

Шупља прича која ће се причати до избора, а онда нога у дупе. Дуговање превазилази вриједност предузећа. Значи, што би рекла Пејина унука Жељка, банкрот не касни само је пролонгиран.

ОДГОВОРИТЕ